Πολιτισμος

«Μουσειοσκευές» για την προσβασιμότητα στον Πολιτισμό

Βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία/ψυχιατρικές διαταραχές, που διευκολύνουν την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στην Τέχνη και στην καλλιτεχνική δημιουργία

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μουσειοσκευές για την προσβασιμότητα στον Πολιτισμό

Οι «Μουσειοσκευές» ταξιδεύουν για ισότιμη πρόσβαση και ενεργή συμμετοχή ευπαθών ομάδων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό - Οι δράσεις και τα μουσεία που συμμετέχουν.

Οι «Μουσειοσκευές», έννοια που προκύπτει από τις λέξεις μουσείο + αποσκευή, είναι ένα πρόγραμμα Art Therapy το οποίο υλοποιείται από την ΑΜΑΚΑ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια κυρίως σε πολιτιστικά ιδρύματα, και απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία/ψυχιατρικές διαταραχές που ζουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ή ψυχιατρεία.

Μέσα από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα, να εξερευνήσουν και να εκφράσουν διαφορετικές πτυχές του Εαυτού τους, και από απλοί επισκέπτες-θεατές να γίνουν δημιυργοί,

Οι «Μουσειοσκευές» επισκέπτονται χώρους Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ταξιδεύουν και σε δομές Ψυχικής Υγείας στην Επαρχία, με στόχο να διευκολύνουν την πρόσβαση ευπαθών ομάδων στην Τέχνη και την ενεργή συμμετοχή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία ως μέσο έκφρασης και αυτό συνηγορίας.

«Μουσειοσκευές για την προσβασιμότητα στον Πολιτισμό

Ευρύτερος στόχος των «Μουσειοσκευών» είναι η ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της κοινότητας σε θέματα που αφορούν την ένταξη ατόμων με αναπηρία/ψυχιατρικές διαταραχές και στην πρόσβαση τους στον Πολιτισμό και την Τέχνη, ως πανανθρώπινο δικαίωμα.

Το πρόγραμμα υιοθετεί την προσέγγιση του «Μουσείο ως όχημα για την Κοινωνική Αλλαγή» (Kawashima, 2006), στοχεύει δηλαδή στην επιρροή της κοινωνίας και στην αναζήτηση τρόπων που μπορούν να προάγουν την θετική κοινωνική αλλαγή. Με αυτή την έννοια οι Μουσειοσκευές παρέχουν έναν δημόσιο ανοιχτό χώρο για διάλογο, άρση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης και ενίσχυση της αυτοσυνηγορίας ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία και αναπηρία.

«Μουσειοσκευές»: Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  1. Καλλιτεχνικά εργαστήρια/Art Therapy σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη με ανθρώπους με ψυχιατρική εμπειρία σε δομές πολιτισμού. Ο κύκλος κάθε εργαστηρίου περιλαμβάνει 6 συναντήσεις.
  2. Μουσειοσκευές (φορητά εργαστήρια με αντίγραφα των έργων και εκπαιδευτικό/αρχειακό υλικό από τα συνεργαζόμενα Μουσεία) που υλοποιούνται στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για την προσβασιμότητα όσων δεν μπορούν να φτάσουν στις δομές πολιτισμού.
  3. Εκθέσεις στους μουσειακούς χώρους/υπαίθρια έκθεση και παράλληλες δράσεις όπως open studio art.
  4. Ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα: «Συγκρούσεις και εντάσεις στην πρόσβαση του κοινού με αναπηρία & κοινωνική ένταξη: Whose Culture is it Anyway?» προς το κοινό
  5. Ημερίδα επαγγελματιών/φοιτητών ψυχικής υγείας σε θέματα και μεθοδολογία για την προσβασιμότητα ατόμων ΑΜΕΑ στον πολιτισμό
  6. Διαδικτυακή έκθεση με θέμα ψυχιατρική και Τέχνη
  7. Κάλεσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας σε δομές σε όλη την Ελλάδα με μια πληθώρα θεματικών από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κυκλαδικό Μουσείο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή, το ΕΜΣΤ, την Πινακοθήκη κλπ. Τα έργα που θα συλλεχθούν θα παρουσιαστούν στο τέλος του προγράμματος σε ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση σε αυτά από όλους τους ανθρώπους.

Ομάδες Στόχου:

  • άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές που ζουν σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
  • άτομα με Νοητική Αναπηρία που ζουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

«Μουσειοσκευές για την προσβασιμότητα στον Πολιτισμό

Τα Μουσεία που διαθέτουν Μουσειοσκευές για τα σχολεία

Μουσείο Ακρόπολης
Μπροστά στα μάτια των μαθητών ζωντανεύει ανάγλυφα η εικόνα ενός λαμπρού αρχαίου Iερού (μουσειοσκευή «Πάμε στην Aκρόπολη»), όπου λατρεύονταν οι θεοί (μουσειοσκευή («Tο Δωδεκάθεο»), μέσα σε μεγαλοπρεπείς ναούς (μουσειοσκευή «Ένας Aρχαίος Nαός») χτισμένους από μάρμαρο (μουσειοσκευή «Λιθοξοϊκή»), στολισμένους με γλυπτά μοναδικής τέχνης (μουσειοσκευή «H Zωφόρος του Παρθενώνα»). Προσκυνητές ντυμένοι με υπέροχα ρούχα συμμετέχουν στις γιορτές ( μουσειοσκευή «Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία») με τη μουσική πανταχού παρούσα (μουσειοσκευή «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα»). O κόσμος της αρχαιότητας προσεγγίζεται έτσι από τους μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα παρουσιάζεται η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και το μεγάλο τεχνικό έργο που συντελείται σήμερα στην Ακρόπολη (μουσειοσκευή «Ακρόπολη και Αναστήλωση»).

Μάθετε περισσότερα εδώ. Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές δανείζονται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υ.Σ.Μ.Α. Για τον δανεισμό είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 9239186, Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00 μ.μ. έως 2.00 μ.μ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καλύπτουν τα εξής θέματα: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Κεραμική, Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα, Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα, Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα, Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα καθώς και η Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Μάθετε περισσότερα εδώ. Για το δανεισμό μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων T. 210 7239438.

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ│MUSEUM EDUCATIONAL KITS

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Διαθέτει τις εξής 8 μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού: «Ζωγραφίζω τη θάλασσα», «Ζωγραφίζω το δέντρο», «Ζωγραφίζω το ζώο», «Ανθρώπινη μορφή», «έχω δικαίωμα…», «η διαφορετικότητα μέσα από τη Τέχνη» και «Μαθαίνω να σέβομαι το περιβάλλον με Τέχνη».

Μάθετε περισσότερα εδώ. Για το δανεισμό: Απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γραμματεία του Μουσείου / Τ.: 210 3312 621, 3312 750 / Τρίτη – Σάββατο 10.00-14.00

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι κατάλληλες για παιιδά 4-6 ετών και 6 – 12 ετών και είναι οι εξής: «Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά», «Τα Ιάματα του Ασκληπιού», «Ανακυκλωπράγματα» ,«Φυσαλίδες», «Τα Δόντια μας», «Ο Καραγκιόζης»(μόνο για παιδιά προσχολικής και Α΄- Β΄ δημοτικού) και το «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής».

Μάθετε περισσότερα εδώ. Οι μουσειοσκευές παραλαμβάνονται και επιστρέφονται στην υποδοχή του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (Κτίριο του Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα) & ώρες 10 π.μ. – 4 μ.μ., Δευτέρα με Παρασκευή.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε και διακινεί δωρεάν τις παρακάτω πέντε Μουσειοσκευές «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας», «Τα Ελληνικά Δάση», «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή», τη “Η Μετανάστευση των Οργανισμών” και το «Το Αλάτι της Ζωής μας». Απευθύνονται σε παιδιά 10 ετών και πάνω (από Ε’ δημοτικού).

Μάθετε περισσότερα εδώ. Κάθε σχολείο ή φορέας που επιθυμεί να δανειστεί μια Μουσειοσκευή θα πρέπει να απευθύνει ηλεκτρονικό αίτημα ή fax προς τους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, www.filoi-gnhm.gr, φαξ. 210 8083289, όπου θα αναφέρει στοιχεία επικοινωνίας για συνεννόηση.

Μουσείο Μπενάκη
Οι μουσειοσκευές δημιουργούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, σε συνεργασία με ειδικούς, και δανείζονται σε εκπαιδευτικούς φορείς για διάστημα 10 ημερών με προσυνεννόηση. Καλύπτουν τις εξής θεματικές: Χαρακτική, Η γλώσσα της μοντέρνας ζωγραφικής, Ελληνικοί παραδοσιακοί κεφαλόδεσμοι, Το κασελάκι του αγιογράφου, Ένα ταξίδι στη Μνήμη -Ένα ταξίδι στη Μορφή, Ελληνικά λαϊκά παιχνίδια, Γλώσσα και γραφή, Φωτογραφίζοντας την Παλιά Αθήνα. 1833-1933, Η ζωή στην Παλιά Αθήνα, Βούλα Παπαϊωάννου – Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας. Ελλάδα 1940-1960.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Οι Μουσειοσκευές προσεγγίζουν ένα περιβαλλοντικό θέμα με όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία, αξιοποιώντας, παράλληλα, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Είναι διαθέσιμες οι εξής: 1. Η Μουσειοβαλίτσα του Γυπαετού 2. Το υπόγειο ταξίδι του νερού 3. Τα οροπέδια του Ψηλορείτη 4. Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία 5. Σεισμοί και ηφαίστεια. Προστατεύω τα παιδιά από το σεισμικό και ηφαιστειακό κίνδυνο 6. Οικοπεριβάλλον και Γεωποικιλότητα του Φυσικού Πάρκου Σητείας 7. Οικοπεριβάλλον και Γεωποικιλότητα του Φυσικού Πάρκου Σητείας.

Μάθετε περισσότερα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ