ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Johnny Winter δεν μένει πια εδώ

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός κιθαρίστας των blues

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72893-146590.jpg

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, ο Johnny Dawson Winter III σε ηλικία 70 ετών. Ο διάσημος κιθαρίστας των blues βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στη Ζυρίχη, στην Ελβετία.

Ο Winter και ο αδελφός του, Edgar είχαν μεγαλώσει σε μουσική οικογένεια με ρίζες στο δέλτα του Μισισιπί (ο πατέρας του ήταν δήμαρχος του Leland). Ο Winter μεγάλωσε ακούγοντας, παίζοντας και ηχογραφώντας με τους μεγαλύτερους θρύλους των μπλουζ, όπως ο Muddy Waters και ο BB King. Το πρώτο του άλμπουμ,The Progressive Blues Experiment, κυκλοφόρησε το 1968, και έχει μείνει ιστορική η συναυλία του στο Fillmore East, η οποία έγινε η αφορμή για να υπογράψει συμβόλαιο με την Columbia Records, το μεγαλύτερο συμβόλαιο που υπέγραψε ποτέ σόλο καλλιτέχνης, σύμφωνα με φήμες.

Ήταν η περίοδος που το νεαρότερο κοινό γνώριζε τα blues και την ιστορική τους αξία, μέσα από την ανανεωτική ματιά μουσικών όπως ο Jimmy Page, o Eric Clapton και ο Winter. Στο πρώτο του άλμπουμ, μπάσο έπαιζε ένας άλλος μεγάλος των μπλουζ, ο Willie Dixon ενώ το εντελώς προσωπικό του ροκ στιλ στην ερμηνεία των blues απογειώθηκε με το άλμπουμ ”Rock and Roll, Hoochie Koo” του 1970.

Μετά ήρθε η εξάρτηση από την ηρωίνη.

Το μεγάλο του comeback, το οποίο ο ίδιος χαρακτήριζε ως το «highlight της ζωής του» έγινε όταν, μετά το κλείσιμο της ιστορικής εταιρίας Chess Records, κατάφερε να φέρει τον Muddy Waters στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ μετά από πολλά χρόνια, το Hard Again. Στο άλμπουμ αυτό, ο Waters είχε εμπιστευτεί όλες τις κιθάρες στον Winter και, για την ακρίβεια, την παραγωγή όλων του των άλμπουμ από εκεί και πέρα, μέχρι το θάνατό του το 1984.

Ο Winter είχε προταθεί πολλές φορές για Γκράμι για τη σημαντική του δουλειά στην τεχνική της κιθάρας αλλά και στην παράδοση των blues, ενώ το Rolling Stone τον έχει κατατάξει ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ο ίδιος πάντα έλεγε «Δεν είμαι ρόκερ. Είμαι μπλούζμαν».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY