Πολιτισμος

Ποιο πολιτιστικό δρώμενο θα δούμε αυτήν την εβδομάδα;

Θεσμοί και Ιδρύματα συνωμοτούν ώστε η απόσταση να μη μας στερήσει τις πολιτιστικές μας «εξόδους».

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 741
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
epilogesart741jpg.jpg
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Νατάσσα Μποφίλιου, Blitz, Μαρία Φαραντούρη, εκθέσεις ζωγραφικής, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Μέγαρο Μουσικής ή ΚΠΙΣΝ; Αυτές είναι οι προτάσεις της εβδομάδας για μια ασφαλή πολιτιστική έξοδο.

Σταδιακή άρση των μέτρων. Ζέστη και ολόενα και μεγαλύτερη επιθυμία επιστροφής στην πολιτιστική μας κανονικότητα η οποία μας λείπει πολύ. Πάρα πολύ. Σε αυτό το πνεύμα, μεγάλα Ιδρύματα και πολιτιστικοί φορείς συνωμοτούν ώστε να βοηθήσουν στην αναμονή μας μέχρι να βρεθούμε ξανά στις σκηνές. Και να χειροκροτήσουμε δυνατά. Στις επιλογές πολιτιστικών δρώμενων αυτής της εβδομάδας βρίσκονται καλλιτέχνες όπως η Νατάσσα Μποφίλιου που θα βρεθεί στην σκηνή του ΚΠΙΣΝ μέχρι το ψηφιακό κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με τις προτάσεις του.

Η πολιτιστική αντζέντα της εβδομάδας

Η Νατάσσα Μποφίλιου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Natassa Bofiliou ~ The Impossible Dream | live at SNFCC (2017)

Το #snfccAtHome: music πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, έρχεται για μία ακόμη εβδομάδα να μας παρασύρει στην ουτοπία ενός συναυλιακού χώρου διαδικτυακά πλασμένου. Ασφαλούς και εξίσου διασκεδαστικού και ταξιδιάρικου με τον πραγματικό. Αυτό το Σάββατο (23/5) στις 21.00 η Νατάσσα Μποφίλιου σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γεράσιμου Ευαγγελάτου και ενορχήστρωση Θέμη Καραμουρατίδη –ο οποίος θα τη συνοδέψει επί σκηνής στο πιάνο του– θα είναι στον Φάρο. Στο τσέλο, ο Άρης Ζέρβας.  

Αργυρώ Χιώτη & VASISTAS στο ΕΜΣΤ

ektoras_liatsos_photo_1.jpg
Έκτορας Λιάτσος

Πέντε δωμάτια. Πέντε ηθοποιοί. Μία πλατφόρμα. Ο θεατής ακούει από τα ηχεία της οθόνης του μια γυναικεία φωνή να του δίνει εντολές και προτροπές. Το «No man is an island entire of itself» έρχεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο ΕΜΣΤ ως η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS. Μια αχαρτογράφητη θεατρική εμπειρία που αντλεί υλικά από τον ψηφιακό κόσμο, με τους ιδιαίτερους κανόνες και την ανοίκεια εμπειρία «σκηνής» και αφήγησης που αυτός δημιουργεί. Όποιος είναι έτοιμος να βιώσει αυτή την πρωτόγνωρη διαλογιστική εμπειρία αρκεί να αγοράσουν το εισιτήριό τους ώστε στις 22-24/5 να μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ και να παρακολουθήσουν τη ζωντανή παράσταση.  

Το Μέγαρο υποδέχεται τη Μαρία Φαραντούρη

Μαρία Φαραντούρη

Με τη σκηνική καντάτα «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» του Περικλή Κούκου σε λιμπρέτο Χριστόφορου Χριστοφή, η Μαρία Φαραντούρη έρχεται την Κυριακή 24/5 να μας συναντήσει διαδικτυακά μέσω της σελίδας του Μεγάρου Αθηνών. Το έργο που, κατά παραγγελία του ΟΜΜΑ, γράφτηκε ειδικά για τη μεγάλη ερμηνεύτρια και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον Νοέμβριο του 1996 από τους Σολίστ της Πάτρας και το σύνολο του Γιώργου Φακανά υπό τον Νίκο Τσούχλο, έρχεται στις οθόνες μας για μία μόνο παράσταση.  

Ψηφιακή Έλλη Παπακωνσταντίνου με το «ANTIGONE TEST Ι this is Me in my Room»

tracesof_antigone_8a_1.jpg

Το «θέατρο του εγκλεισμού» ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που παίρνει σάρκα και οστά από μια καλλιτέχνιδα όπως η Έλλη Παπακωνσταντίνου. Οι Miss Presence and the Absent Girls Band που συνυφαίνουν καταιγιστικά visuals, θεατρικό λόγο και ζωντανή ποπ μουσική πραγματοποιούν την απόλυτη ψηφιακή εμπειρία σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου στις 25-26-27 Μαΐου. Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας και συνδεθείτε ώστε να παρακολουθήσετε την ζωντανή παράσταση.

Blitz, Complicité, Δημήτρης Καμαρωτός στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  

late_night_1.jpeg
Blitz

Στην 7η εβδομάδα υπάρξής του, το κανάλι της Στέγης έχει να προτείνει τρεις εξαιρετικές παραστάσεις: Το πολυταξιδεμένο «late night» των Blitz, τον «Μοσκώβ Σελήμ» του Γιώργου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου και τη «Συνάντηση» του Simon McBurney ο οποίος μας συστήνει μία 3D-audio συνθήκη ακρόασης. Την ίδια ώρα, μία από τις ομορφότερες ιστορίες φιλίας, το «X Apartments» έρχεται από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2017, ενώ οι λάτρεις της μουσικής του Δημήτρη Καμαρωτού θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διαδικτυακά το «Atlas Αθήνα, A Sound Cartography οf Europe». Μέσα σε όλες αυτές τις προτάσεις, σερφάροντας στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης μπορούμε να ανακαλύψουμε και τα νέα διαμάντια του πρότζεκτ «Enter» όπως το «ΛΑΛΚΑ» της Λένας Κιτσοπούλου.

5 γκαλερί, 5 βόλτες

Του Στέφανου Τσιτσόπουλου

Νίκος Κρυωνίδης & Λένια Πλατανιά στον Αστρολάβο

Με τεθλασμένες καμπύλες ιχνογραφεί σαν ποιητής και ακροβάτης στην ενότητα «Ιχνογραφίες - χορογραφιές». Δίπλα του η Λένια Πλατανιά με το «Bounderies» φτιάχνει φαντασιακούς, ρομαντικούς και ονειροεφιαλτικούς κόσμους φλερτάροντας με τον ρομαντισμό και τον συμβολισμό.  (Ξανθίππου 11, Δεξαμενή) 

Νίκος Κρωνίδης & Λένια Πλατανιά στον Αστρολάβο
Νίκος Κρωνίδης «Άτιτλο», ακρυλικό σε καμβά, 2019

Νίκος Κρωνίδης & Λένια Πλατανιά στον Αστρολάβο
Έργο της Λένας Πλατανιά

Μιχάλης Μανουσάκης στην Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου

Άνθρωποι σε καφκικές καταστάσεις που σε παράκτιες άκρες σκέφτονται το είναι τους. Υπαινικτικοί εσωτερικοί ιδρώτες, κινηματογραφικές αναφορές και ακρυλικά κάρβουνα, όπου ψυχές και σώματα στήνουν σεκάνς απόγνωσης και προαιώνιας φοβίας. Στην έκθεση με τίτλο «Τόποι αλμύρας σε χρόνους εσπέρας». (Βαλαωρίτου 9α)

Μιχάλης Μανουσάκης στην Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου
Έργο του Μιχάλη Μανουσάκη

Ο Δημήτρης Γέρος στον Εικαστικό Κύκλο

Ο Δημήτρης Γέρος και το διάσημο άλτερ έγκο ανθρωπάκι του σε μια βερσιόν όπου το υπερεαλιστικό και το ονειροπόλο στήνουν πίνακες στους οποίους πρωταγωνιστεί και το έξω της πόλης μα και το μέσα του καλλιτέχνη: μετααποκαλυπτικά οράματα με χιούμορ αλλά και βαθιά περισυλλογή. (Ακαδημίας 6)

Ο Δημήτρης Γέρος στον Εικαστικό Κύκλο
«WIND IN YOUR SAIL»

Ανδρέας Βούσουρας στην Γκαλερί Alma

Η ατομική του «Passé», ένας διάλογος του καλλιτέχνη με τις καταβολές του, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του. Που λόγω Μάη του ’68 καταλήγει πέρα από το προσωπικό να δείχνει κι ένα εντελώς πολιτικό σχόλιο που οικειοποιούμενο αντικείμενα και αφηγήσεις συνθέτει ένα παζλ ιστορικότητας και ανεκπλήρωτων ονείρων. (Υψηλάντου 24)

Ομαδική στην Bernier Eliades

«Works on Paper» με μια all star αρμάδα καλλιτεχνών από το 1972 ως και το 2020: Ακριθάκης και Χριστιάνα Σούλου, Κουνέλης, Antonakos, Ναυρίδης κ.ά. σε επιμέλεια Πάολο Κολόμπο στρέφουν ο καθένας τους το βλέμμα τους στον κόσμο. Πότε αμφίθυμα, πότε παθιασμένα, πότε ρεμβασμός, πότε απόγνωση. (Επταχάλκου 11 Θησείο)

Ομαδική στην Bernier Eliades
Έργο του Αλέξη Ακριθάκη

Φίλιππος Τσιάρας & Δημήτρης Δάλλας στο σπίτι της γκαλερί Blender

Μια συνομιλία του διεθνούς Φίλιππου Τσιάρα με τον λόκαλ Δημήτρη Δάλλα. Φωτογραφίες και γυαλιά, κεραμικά, μπρούντζος, ακρυλικοί αυτοσχεδιασμοί και μαρκαδόροι, καθημερινή ζωή αλλά και ζωγραφική υπερβάσεων, όλα εδώ σε μια συναρπαστική συνομιλία αναμεταξύ των. (Ζησιμοπούλου 4 Γλυφάδα)

The Blender Gallery: Περιήγηση στα έργα του Φίλιππου Τσιάρα και του Δημήτρη Δάλλα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ