Πολιτισμος

Νέα ύποπτη αρχαιότητα στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s

O αρχαιολόγος ερευνητής Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης ενημέρωσε την Ιντερπόλ

33446-75562.JPG
Ευγενία Μίγδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
symes_1.jpg

Ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο αθλητή, ρωμαϊκής εποχής (περ. 1ος/2ος αι. μ.Χ), με ύποπτο παρελθόν διακίνησης, βγαίνει σε δημοπρασία αρχαιοτήτων από τον Sotheby’s, στις 3 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Πρόκειται για ένα μικρό γλυπτικό αριστούργημα, 29.2 εκ., από την ιδιωτική «Συλλογή Willard και Elizabeth Clark», και τιμή εκκίνησης  30-50.000 λίρες.

symes_3_1.jpg

Ωστόσο, το εν λόγω αντικείμενο, με αριθμό 23 στην επικείμενη δημοπρασία, εικονίζεται σε 3 επαγγελματικές φωτογραφίες που περιέχονται στο κατασχεμένο αρχείο Σάιμς-Μιχαηλίδη.

Ως προς την προέλευσή του, ο Sotheby’s, αναφέρει πως το ειδώλιο αποκτήθηκε από τους Clark στη δεκαετία του 1980. Νωρίτερα, ως ιδιοκτήτης του φέρεται ο James Freeman (Κιότο), και πριν από αυτόν ο  John Hewett (Λονδίνο), στα χέρια του οποίου είχε περιέλθει κατά πάσα πιθανότητα από τον Robin Symes.

symes_2.jpg

Ο Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, επαληθεύει ότι πράγματι το έργο είχε περάσει από τα χέρια των Σάιμς-Μιχαηλίδη, και επισημαίνει ότι στις φωτογραφίες του αρχείου, το αγαλματίδιο εμφανίζεται λερωμένο και μη συντηρημένο. Ειδικότερα, ότι η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με στρώσεις χώματος, ενώ ο δεξής μηρός φαίνεται σπασμένος. Στις φωτογραφίες του καταλόγου, από την άλλη, εμφανίζεται καθαρισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ ο μηρός έχει αποκατασταθεί.

Ο αρχαιολόγος ενημέρωσε ήδη την Ιντερπόλ, προκειμένου να ενημερωθούν οι βρετανικές αρχές, καθώς και 25 χώρες που αποτέλεσαν τμήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την αρχαιότητα, και οι οποίες πιθανότατα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τον επαναπατρισμό του.

screenshot_2018-06-16-18-08-01_1.png

Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του Sotheby’s, μετά τις αλλεπάλληλες ταυτίσεις έργων του Χρ. Τσιρογιάννη, και λίγες μέρες μετά την κατάθεση αγωγής του πρώτου κατά του ελληνικού δημοσίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ