- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί χαμογελά η Τζοκόντα; - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη
Για την απάντηση «επιστρατεύθηκαν» δώδεκα εθελοντές
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports έρχεται να υποστηρίξει πως το αινιγματικό χαμόγελο της Τζοκόντας - που έχει προβληματίσει χιλιάδες καλλιτέχνες, επιστήμονες και απλούς φιλότεχνους - είναι απλώς η έκφραση μια «ευτυχισμένης» γυναίκας.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως η γοητεία που ασκεί παγκοσμίως ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι, οφείλεται «σε μεγάλο βαθμό στην ανεξιχνίαστη έκφραση του προσώπου της Τζοκόντας» και τονίζουν πως κατάφεραν να λύσουν εν μέρει το μυστήριο.
Οι ερευνητές παρουσίασαν σε δώδεκα εθελοντές μια σειρά από ασπρόμαυρες εικόνες με αποτυπωμένο το χαμόγελο της Μόνας Λίζας με διάφορες παραλλαγές στην καμπύλη των χειλιών. Οι εικόνες ήταν ανάκατες: κάποιες έδειχναν το αυθεντικό χαμόγελο, τέσσερις με τις άκρες των χειλιών ελαφρώς ανυψωμένες, σε ένδειξη χαράς, άλλες τέσσερις με τις άκρες των χειλιών προς τα κάτω, που παραπέμπουν στη θλίψη κ.λπ. Και αυτό τριάντα φορές στη σειρά.
«Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι το έργο έχει περιγραφεί πολλές φορές από τους ιστορικούς της τέχνης, αναμέναμε ότι το πρωτότυπο θα ήταν πιο διφορούμενο» σημείωσε σχετικά ο Γιούργκεν Κορνμάιερ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προς μεγάλη μας έκπληξη, οι συμμετέχοντες είπαν το πρωτότυπο χαμόγελο δείχνει ευτυχία σχεδόν στο 100% των δοκιμών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κατασκευή ήταν φτιαγμένη από χαρτόνι και τοποθετημένη πάνω σε μια μικρή πλατφόρμα με τέσσερις τροχούς
Η ταινία επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα «Ορίζοντες»
Είκοσι ταινίες συμμετέχουν φέτος στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στα Χανιά: Όταν η τέχνη επιβιώνει από την αυταπάρνηση των ανθρώπων της
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1888
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του (1948-2025), δημοσιεύουμε τη συνέντευξή του (2019) στην Καθηγήτρια Σουζάν Στερν-Ζιλέ
Οι θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες των επόμενων εβδομάδων
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Αποκλειστικά για την Athens Voice
Ένα βιβλίο για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για τη φιλία και την ανθρωπιά
Από την «Αστέρω» το 1959 ως το 1973 με την ταινία «Η Μαρία της Σιωπής
Ο ρομαντισμός σκέτος είναι αφέλεια, ο κυνισμός σκέτος είναι παραίτηση. Το βιβλίο ζει ανάμεσα στα δύο.
Ξεναγηθήκαμε στον χώρο που συνδυάζει φιλοξενία, τέχνη και δημιουργικότητα
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Το ερευνητικό πρόγραμμα Pella Urban Dynamics Project υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Michigan
Πώς η Θέρμη αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα της νεολαίας - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Το θέατρο Επί Κολωνώ ανοίγει τον εξωτερικό του χώρο και φέτος σε κινηματογραφικές προβολές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.