- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ορφέας και Ευρυδίκη στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης
Στον ρόλο του Ορφέα η Teresa Iervolino, της Ευρυδίκης η Μαρία Κοσοβίτσα και του Έρωτα η Μαριλένα Στριφτόμπολα. Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου
Ο Γιώργος Πέτρου με την Καμεράτα επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης για μια ακόμη μαγευτική μουσική βραδιά
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζει το Σάββατο 11 Ιουλίου την όπερα «Ορφέας και Ευρυδίκη» των Christoph Willibald Gluck και Hector Berlioz.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αρχαία Μεσσήνη
Μια ακόμη μοναδική βραδιά θα μας χαρίσει η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου στην Αρχαία Μεσσήνη. Στον ρόλο του Ορφέα η Teresa Iervolino, της Ευρυδίκης η Μαρία Κοσοβίτσα και του Έρωτα η Μαριλένα Στριφτόμπολα. Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Η Teresa Iervolino συναντά έναν ρόλο γραμμένο ξανά μέσα από τη μνήμη της Viardot, η Μαρία Κοσοβίτσα και η Μαριλένα Στριφτόμπολα συμπληρώνουν την ανθρώπινη τριπλέτα του έργου, ενώ η Χορωδία Δωματίου Αθηνών κρατά τον χώρο σαν ανάσα που δεν κόβεται.
Ο μύθος του Ορφέα —από τους θεμελιωτικούς άξονες της ιστορίας της όπερας— επιστρέφει εδώ μέσα από το έργο που άλλαξε καθοριστικά την εξέλιξη του είδους. Ο Gluck, το 1762, ανατρέπει τα διακοσμητικά πρότυπα της εποχής του και θέτει στο κέντρο το δραματικό συναίσθημα και την καθαρότητα της μουσικής αφήγησης, ανοίγοντας τον δρόμο προς τον ρομαντισμό. Η παρισινή εκδοχή του 1774 εδραιώνει τον θρύλο ενός έργου που επιβιώνει ως σήμερα ως υπόδειγμα λιτότητας και εκφραστικής δύναμης.
Στον 19ο αιώνα, ο Hector Berlioz επανέρχεται στον μύθο με θαυμασμό σχεδόν μαθητικό προς τον Gluck, δημιουργώντας μια νέα εκδοχή που συνδυάζει τις δύο ιστορικές παραλλαγές του έργου και τις ντύνει με τη δική του ρομαντική ενορχηστρωτική παλέτα. Με τη συμβολή της Pauline Viardot, του Camille Saint-Saëns και ακόμη και του νεαρού Jules Massenet, η εκδοχή αυτή αποκτά τη μορφή ενός ζωντανού εργαστηρίου μουσικής σκέψης. Στο επίκεντρο παραμένει πάντα ο μύθος: ο Ορφέας κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει πίσω την Ευρυδίκη, με τον όρο να μην την κοιτάξει μέχρι την έξοδο. Η μουσική ακολουθεί τη διαδρομή του από τον θρήνο στο “Objet de mon amour”, στη δοκιμασία των Ερινυών, στη γαλήνη των Ηλυσίων Πεδίων και τελικά στην τραγική στιγμή της απώλειας, όταν η ματιά του αναιρεί το θαύμα.
«Στον Ορφέα κάθε νότα ρωτά αν η τέχνη μπορεί να νικήσει τον θάνατο», σημειώνει ο Γιώργος Πέτρου, «και η απάντηση είναι ταυτόχρονα ναι και όχι — γιατί εξαρτάται από την πίστη μας σε αυτήν».
ΙNFO
Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, 12 Ιουλίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ
Η Φωτεινή Ζιώγα γράφει για το Rock in Athens του 1985 και το FOMO του 2026
Ξεκαθαρίζει τι ήταν το λευκό αντικείμενο που έπεσε στο μικρόφωνό του
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Ένα ατμοσφαιρικό μείγμα πειραματικής παραγωγής και μυθικής αφήγησης
Το νέο τραγούδι «The Cicadas» με τη συμμετοχή του Γιάννη Πανταζή και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ροδόπης
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Κυκλοφορούν πρώιμες ηχογραφήσεις του θρυλικού καλλιτέχνη, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Led Zeppelin
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο «Bar» και μετά δημιούργησαν το συγκρότημα «Φίλοι για πάντα»
Φολκ, σόουλ, indie rock και τζαζ ήχοι για το πρώτο μισό της χρονιάς
Νέα εποχή για το θρυλικό συγκρότημα
Όλες οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης εστιάζουν στη θεματική «Ανατροπές»
Το συγκρότημα του Τζος Χομ κυκλοφορεί το πρώτο του τραγούδι μετά από τρία χρόνια
Ένα τετραήμερο μουσικό mini fest στην αυλή του Black Duck από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου, από την ATHENS VOICE και το VOICE RADIO
Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.