- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι πριγκίπισσες της Μεσογείου και οι ιστορίες τους
Ρrinceps = Πρίγκηψ. Στα λατινικά, ο «πρώτος σε μία κοινωνία»
«Οι πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας». Ένα θαυμάσιο ταξίδι που θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Οι γυναίκες με ένα ιδιαίτερο κύρος και οι ιστορίες τους, έτσι όπως συνέβαλλαν στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων, από τον 10ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα. Και γενικότερα, η Γυναίκα στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.
Πλάσματα με έντονη παρουσία, μαγευτική γοητεία. Γυναίκες με κύρος, αρχόντισσες ή πριγκίπισσες. Γυναίκες με γνώση, θεραπεύτριες, μάγισσες, ιέρειες. Γυναίκες με ξεχωριστή προσωπικότητα στον τόπο τους, άλλες που υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών και άλλες που ταξίδεψαν σε άλλες περιοχές, σύζυγοι ανδρών ξένων.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 24 σύνολα από ταφές γυναικών που υπήρξαν αληθινά, δεν ήταν μυθικές ή άλλες μορφές –γι’ αυτό και το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό, από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία. Ο πλούτος και τα κτερίσματα των ταφών αυτών καθώς και τα ταφικά έθιμα, δίνουν την κοινωνική διάσταση του ρόλου και του κοινωνικού προφίλ αυτών των γυναικών στη μεταφορά ιδεών και πολιτισμικών στοιχείων.

Τα αντικείμενα της έκθεσης είναι χάλκινα αγγεία και σκεύη, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία, πήλινα, χάλκινα, από ελεφαντόδοντο ή σιδερένια. Αρύταινες (βαθιές κουτάλες για την άντληση του νερού), κοχλυάρια (μικρά κουταλάκια για την επάλειψη των καλλυντικών, ομοιώματα αμαξιδίων αλλά και κοσμήματα – πόρπες (μερικές ακόμα και ύψους 20 εκ.) από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο με πολύτιμους λίθους, χρυσά ρόδια και πτηνά, καρδιοφύλακες, ζώνες, περικάρπια και περιβραχιόνια από χρυσό και άργυρο, ήλεκτρο, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, σφηκωτήρες για τα μαλλιά από χρυσό, άργυρο, περιδέραια με φαγεντιανές ψήφους, χάντρες, σκαραβαίοι από διάφορα υλικά, χρυσές μάσκες, επιστήθια κοσμήματα, όλα με εξαιρετικές τεχνικές χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας με περίτμηση, με κοκκίδωση, σκυφωτά, πλακέ, συρμάτινα - ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων από έναν γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας.
Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας. Στο σύνολό τους θα παρουσιαστούν πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα.
Info:
- Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ και Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος ΜΚΤ
- Διάρκεια: Δεκέμβριος 2012- Απρίλιος 2013
Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΜΕΕΠ).
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Ιππόκαμπος» στον Μικρό Κεραμεικό, ένα έργο για τον έρωτα και τις επιλογές μας
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Ο διακεκριμένος συνθέτης μας εισάγει στο αλλόκοτο, γεμάτο γόνιμες αντιφάσεις και σαρκασμό καφκικό σύμπαν
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Το «The Boys of Dungeon Lane» κυκλοφορεί στις 29 Μαΐου - Ακούστε το πρώτο δείγμα γραφής
Πώς δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ροκ;
Ο Χάρης Δούκας υποδέχθηκε τον σπουδαίο Ούγγρο συγγραφέα στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης
Μία από τις σημαντικότερες μπάντες των τελευταίων 25 ετών στην Πλατεία Νερού
Ο συγγραφέας διατρέχει τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στο Περιστέρι και μεταφέρει πολύ ζωντανά τις εικόνες με νοσταλγία και νοιάξιμο για τους ήρωες του και πρωταγωνιστές στο κινηματογραφικό έργο της ζωής του
Πολλές θεατρικές παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους την Κυριακή των Βαΐων
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κλασική, τζαζ και ορχηστρική μουσική στην Αθήνα
Από το WOW Athens 2026 μέχρι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας
Ένα πρώιμο, αυτοβιογραφικό έργο του Μπουλγκάκωφ, που φέρνει στο φως τον εσωτερικό κόσμο ενός γιατρού την ώρα που διαμορφώνεται - με σύμμαχο μόνο τη συνείδησή του
Η ιστορία του Ότο φον Σπρέκελσεν δίνει άφθονο υλικό για σάτιρα αλλά και μαθήματα πολιτικής οικονομίας στη ταινία του Στεφάν Ντεμουστιέ
Το νέο της επαγγελματικό βήμα και η συνεργασία με την Δήμητρα Κούστα
Ο Λάζλο Νέμες υπογράφει ακόμη ένα ιστορικό έργο που εκτυλλίσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.