Πολιτισμος

Μυθιστόρημα της χρονιάς η «Πρωινή Γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη (video)

Τη βράβευσε και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Αναγνώστης», μετά την «Κλεψύδρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131161-297637.jpg

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» βράβευσε τα καλύτερα βιβλία του 2015 στο κατάμεστο με εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες και βιβλιόφιλους αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Ανάμεσα στα βιβλία που διακρίθηκαν είναι και η Πρωινή γαλήνη του Ηλία Μαγκλίνη, που απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος, άλλο ένα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο μετά το βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού «Κλεψύδρα» με το οποίο τιμήθηκε πριν από λίγες μέρες. Ο Ηλίας Μαγκλίνης, αφού παρέλαβε το βραβείο από τον περσινό νικητή Χρήστο Χωμενίδη, το αφιέρωσε στη γυναίκα του, η οποία έφερε στον κόσμο την κόρη τους την ημέρα που κυκλοφόρησε το βιβλίο.

Η Πρωινή γαλήνη αφηγείται την ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου του να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά. Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια. Είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

ΛΙίγα Λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια. Μεγάλωσε στη Γλυφάδα και σπούδασε στην Αγγλία και τη Σκοτία. Έχει εκδώσει δύο βιβλία πεζογραφίας: το μυθιστόρημα Σώμα με σώμα (2005) και τη νουβέλα Η ανάκριση (2008 – μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά). Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η φετινή κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη για τα βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες απαρτίζεται από τους/τις: Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικό λογοτεχνίας, Χρίστο Κυθρεώτη, συγγραφέα, Γιώργο Περαντωνάκη, κριτικό λογοτεχνίας, Αριστοτέλη Σαΐνη, κριτικό λογοτεχνίας, Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια, κριτικό λογοτεχνίας, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, κριτικό λογοτεχνίας, Έλενα Χουζούρη, συγγραφέα, κριτικό λογοτεχνίας.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Ηλίας Μαγκλίνης στον Δημήτρη Φύσσα

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ