Τεχνολογια - Επιστημη

10 άνθρωποι που καθόρισαν τις επιστήμες το 2023 - Η λίστα του Nature

Εκπληκτικές ανακαλύψεις και κρίσιμα ζητήματα της χρονιάς που φεύγει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασκόπηση Nature: Δέκα άνθρωποι που βοήθησαν στη διαμόρφωση της επιστήμης το 2023 - Ανάμεσά τους μια Ελληνίδα - Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις της χρονιάς.
Δημοσιοποιήθηκε η λίστα των 10 κορυφαίων του Nature από τον χώρο της επιστήμης © Unsplash+/Getty Images

Ανασκόπηση Nature: Δέκα άνθρωποι που βοήθησαν στη διαμόρφωση της επιστήμης το 2023 - Ανάμεσά τους μια Ελληνίδα - Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις της χρονιάς.

Ένας πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης, ένας αρχιτέκτονας της αποστολής της Ινδίας στη Σελήνη και ο πρώτος παγκόσμιος αξιωματικός θερμότητας στον κόσμο είναι μερικοί από τους ανθρώπους πίσω από τις μεγάλες επιστημονικές ιστορίες της φετινής χρονιάς.

Η λίστα των 10 κορυφαίων του Nature διερευνά τις βασικές εξελίξεις στην επιστήμη τον περασμένο χρόνο και μερικά από τα άτομα που βοήθησαν να γίνουν εκπληκτικές ανακαλύψεις και να επιστήσουν την προσοχή σε κρίσιμα ζητήματα.

Όπως επισημαίνει το Μέσο, δεν είναι ένα βραβείο ή μια αξιολογική κατάταξη, αλλά μια επιλογή που συντάχθηκε από τους αρθρογράφους του Nature για να αναδείξει τις πιο συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες της χρονιάς.

Από την έναρξή του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, το «Nature’s 10» έχει αναδείξει την επιρροή κορυφαίων ανθρώπων στον κόσμο της επιστήμης.

Συνεχίζοντας την παράδοση το 2023, φέτος αναγνωρίζεται επιπροσθέτως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την ανθρώπινη γλώσσα, στην ανάπτυξη και την πρόοδο της επιστήμης.

Οι 10 πιο επιδραστικοί επιστήμονες του Nature

Kalpana Kalahasti: Στο φεγγάρι

Ο μηχανικός και μάνατζερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της θριαμβευτικής αποστολής του Chandrayaan-3 στη Σελήνη, καθιστώντας την Ινδία μόνο την τέταρτη χώρα που πέτυχε το κατόρθωμα.

Marina Silva: προστάτης του Αμαζονίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας βοήθησε να περιοριστεί η αχαλίνωτη αποψίλωση των δασών και να ανοικοδομηθούν ιδρύματα που είχαν αποδυναμωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Katsuhiko Hayashi: Επανακαλωδίωση αναπαραγωγής

Το κατόρθωμα του να δημιουργήσει βιώσιμα ωάρια από κύτταρα αρσενικών ποντικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ειδών στο χείλος της εξαφάνισης.

Annie Kritcher: Fusion igniter

Αυτός ο φυσικός βοήθησε την Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης των ΗΠΑ να παράγει πυρηνικές αντιδράσεις που κάποτε μπορούσαν να παρατηρηθούν μόνο σε βόμβες υδρογόνου και αστέρια.

Ελένη Μυριβήλη: Θερμοφύλακας

Ως επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τη θερμότητα, η πρώην πολιτικός βοηθά τον κόσμο να προετοιμαστεί για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Ilya Sutskever: Οραματιστής AI

Πρωτοπόρος του ChatGPT και άλλων συστημάτων AI που αλλάζουν την κοινωνία.

James Hamlin: Πρωτοπόρος υπεραγωγιμότητας

Αυτός ο φυσικός βοήθησε να εντοπιστούν ελαττώματα στους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς περί υπεραγωγιμότητας σε θερμοκρασία δωματίου.

Svetlana Mojsov: Αφανής προγραμματιστής φαρμάκων

Μια βιοχημικός κέρδισε τελικά την αναγνώριση για το ρόλο της στην ανάπτυξη φαρμάκων απώλειας βάρους, σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Halidou Tinto: Πολέμιος της ελονοσίας

Ένα δεύτερο εμβόλιο για μια θανατηφόρα μάστιγα θα κυκλοφορήσει σύντομα, χάρη στις αυστηρές δοκιμές αυτού του ερευνητή.

Thomas Powles: Εξερευνητής του καρκίνου

Αυτός ο γιατρός και ερευνητής καρκίνου οδήγησε μια μεταμορφωτική κλινική δοκιμή για τη θεραπεία του σοβαρού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ