Τεχνολογια - Επιστημη

To πείραμα «Αρμαγεδδών» της NASA - Πύραυλος θα συγκρουστεί με αστεροειδή (βίντεο)

Καθοριστικά τα αποτελέσματά του για το ενδεχόμενο σύγκρουσης της Γης με μετεωρίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA: Το πρώτο σκάφος πλανητικής άμυνας θα εκτρέψει τον αστεροειδή «Δίμορφος» σε ένα πείραμα σημαντικό για την προστασία της Γης από μια πτώση μετεωρίτη.
DART, το πείραμα της NASA για πιθανή σύγκρουση μετεωρίτη με τη Γη © NASA Asteroid Watch

NASA: Το πρώτο σκάφος πλανητικής άμυνας θα εκτρέψει τον αστεροειδή «Δίμορφος» σε ένα πείραμα σημαντικό για την προστασία της Γης από μια πτώση μετεωρίτη.

Την ερχόμενη Δευτέρα (26/9), ένας πύραυλος της NASA θα συγκρουστεί σκοπίμως με έναν αστεροειδή, σε ένα πείραμα του οποίου το αποτέλεσμα δυνητικά θα μπορούσε να γλιτώσει τον πλανήτη από μια σύγκρουση με μετεωρίτη. Το σενάριο θυμίζει ταινίες καταστροφής σαν το «Αρμαγεδδών», αλλά φαίνεται ότι στη NASA θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. 

Η Nasa εκτόξευσε τον πύραυλο της αποστολής DART (Δοκιμή διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών) πέρυσι τον Νοέμβριο.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, το πρώτο σκάφος πλανητικής άμυνας θα προσπαθήσει να εκτρέψει τον αστεροειδή «Δίμορφο» (Dimorphos), ο οποίος απέχει 6,8 εκατομμύρια μίλια από την Γη. 

Ο μικρός αστεροειδής Δίμορφος περιφέρεται γύρω από έναν μεγαλύτερο που ονομάζεται Δίδυμος. Οι δύο μετεωρίτες θα κάνουν την πλησιέστερη προσέγγισή τους στη Γη εδώ και χρόνια στα τέλη Σεπτεμβρίου, περνώντας σε απόσταση περίπου 10,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Η σύγκρουση του σκάφους της NASA με τον αστεροειδή θα μεταδοθεί ζωντανά από τα social media και το κανάλι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος στο YouTube.

Η σύγκρουση με τον «Δίμορφο» αποτελεί μέρος της πρώτης δοκιμής πλανητικής άμυνας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Είναι αυτονόητο ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη Γη, αλλά εάν το πείραμα πετύχει, θα μπορούσε μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο για την προστασία του πλανήτη από μια καταστροφική πτώση μετεωρίτη από το διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ