Τεχνολογια - Επιστημη

Νέες εικόνες της NASA από τα βάθη του διαστήματος

Δείτε live

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέες εικόνες της NASA από τα βάθη του διαστήματος
Φωτογραφία από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb © twitter

NASA: Νέες φωτογραφίες του διαστήματος από το τηλεσκόπιο James Webb.

H NASA αποκαλύπτει περισσότερα δεδομένα από το τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό παρατηρητήριο, μετά τις πρώτες εικόνες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. 

Η πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης, που χρειάστηκαν εβδομάδες για να προκύψουν από ακατέργαστα δεδομένα του τηλεσκοπίου, επιλέχθηκαν από τη NASA για να μας δώσουν μια συναρπαστική ματιά από τις κύριες περιοχές που στοχεύει το τηλεσκόπιο.

🔴 NASA Unveils James Webb Space Telescope's First Images - SPECIAL LIVE EVENT 🔴

Αυτή η επιστημονική προσπάθεια θα πρέπει να βοηθήσει στην αποκάλυψη των μεγαλύτερων ερωτημάτων της ανθρωπότητας, πιστεύουν οι ειδικοί. Ο γερουσιαστής Chris van Hollen, μιλώντας από τα αποκαλυπτήρια στο Μέριλαντ, λέει ότι αυτή είναι μια «μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα». Λέει ότι η τεχνολογία θα «απαντήσει σε ερωτήματα θεμελιώδη για το ποιοι είμαστε και πώς φτάσαμε εδώ.

NASA: Η πρώτη εικόνα από το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια

Τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου, η οποία ουσιαστικά δείχνει πώς ήταν το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια.

Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η πρώτη εικόνας υψηλής ανάλυσης του Webb ήρθε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που η NASA σχεδιάζει να παρουσιάσει την Τρίτη στο Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ.

Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας – μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός – χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.

«Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας», είπε ο Μπάιντεν πριν από την αποκάλυψη της φωτογραφίας. «Και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο: φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας. Είναι εκπληκτικό για μένα». Μαζί του στο Παλιό Κτήριο Εκτελεστικών Γραφείων του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου ήταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία προεδρεύει του Εθνικού Διαστημικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ