Τεχνολογια - Επιστημη

Μικρές αλλαγές που μπορούν να μειώσουν τον λογαριασμό της ενέργειας

Αλλάζοντας μερικές συνήθειες μπορούμε να μειώσουμε κατά περίπου 10% την κατανάλωση ενέργειας ωφελώντας την τσέπη μας και το περιβάλλον.

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπίτι
© Kara Eads / Unsplash

Οι συνήθειες και τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε στο σπίτι για να δούμε μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος.

Να σβήνουμε όλα τα μη απαραίτητα φώτα. Να ανάβουμε φως μόνο στον χώρο στον οποίον βρισκόμαστε. Η αλλαγή λαμπτήρων σε LED μπορεί επίσης να μειώσει λίγο τον μηνιαίο λογαριασμό: οι LED ζουν περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Μείωση του τεχνητού φωτός. Σε χώρες όπως η Ελλάδα με άφθονο φυσικό φως όλο τον χρόνο, ένα ανοιχτό παράθυρο, ιδιαίτερα με έκθεση προς τον νότο, φωτίζει, μια ηλιόλουστη μέρα, 20-100 φορές περισσότερο από μια λάμπα 60 watt.

Στο γραφείο, είτε αυτό βρίσκεται στο σπίτι, είτε σε τόπο εργασίας, μια λάμπα γραφείου είναι αρκετή• δεν χρειάζεται διάχυτο φως στο δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει για μια θέση όπου διαβάζουμε ή απ’ όπου βλέπουμε τηλεόραση. Ο φωτισμός πρέπει να είναι στοχευμένος.

Η αντικατάσταση του μπάνιου στην μπανιέρα με ντους είναι απαραίτητη από ενεργειακή άποψη. Ακόμα και το ντους μπορεί να συντομευτεί χωρίς το αποτέλεσμα να είναι πλημμελής καθαριότητα. Το ζεστό νερό είναι ακριβό: θα βοηθούσε αν συνηθίζαμε να κάνουμε ντους με λιγότερο καυτό νερό και επί μόνο 2 λεπτά.

Μερικοί άνθρωποι αφήνουν το ζεστό νερό να τρέχει όταν ξυρίζονται ή βουρτσίζουν τα δόντια τους. Ακόμα, χρησιμοποιούν ζεστό νερό για να πλύνουν τα χέρια τους, ενώ το χλιαρό νερό και το σαπούνι αρκούν. Αυτή η συνήθεια κοστίζει.

Συνιστώνται κάποιες επενδύσεις, αν και οι επενδύσεις έχουν κόστος. Για παράδειγμα, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απαραίτητος και η γενίκευσή του έχει αργήσει υπερβολικά. Επίσης, συνιστώνται κάποιες επισκευές: μήπως στάζει η βρύση του ζεστού νερού;

Οι ηλεκτρικές συσκευές στο standby αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Όλες οι συσκευές και τα καλώδια πρέπει να βγαίνουν από την πρίζα.

Οι επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι αναχρονιστικοί και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε να τους ανακυκλώσουμε και να τους αντικαταστήσουμε με λάπτοπ. Οι Η/Υ δεν πρέπει να μένουν ανοιχτοί μέρα-νύχτα ή στην πρίζα χωρίς να χρειάζεται για να φορτιστεί η μπαταρία.

Πολλοί άνθρωποι αφήνουν αναμμένο τον κλιματισμό ενώ λείπουν από το σπίτι. Είναι λάθος: ο κλιματισμός δεν λειτουργεί όπως το καλοριφέρ• μπορεί να δροσίσει ή να ζεστάνει τον χώρο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σχετικά με τον κλιματισμό να λάβουμε υπόψη δύο σημαντικά στοιχεία: 1) χρειάζεται καλή μόνωση του σπιτιού 2) χρειάζεται αλλαγή συνηθειών ως προς τη θερμοκρασία: 22-23 βαθμοί είναι ευχάριστοι αλλά ο κλιματισμός δεν είναι πάντοτε απαραίτητος• πολλές μέρες του καλοκαιριού δεν τον χρειαζόμαστε. Αν ρυθμίσουμε τη ροή του αέρα και τη σκιά μέσα στο σπίτι (με παραθυρόφυλλα, κουρτίνες, στόρια κτλ) μπορούμε να επιτύχουμε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα νεότερα μοντέλα είναι πιο οικονομικά από ενεργειακή άποψη. Οι παλιές τηλεοπτικές συσκευές καταναλώνουν υπολογίσιμη ποσότητα ενέργειας: όμως, μερικοί άνθρωποι διατηρούν ανοιχτή την τηλεόραση όλη την ημέρα χωρίς καν να βλέπουν.

Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί όσο το δυνατόν σπανιότερα: π.χ. μία φορά την εβδομάδα και με πλήρες φορτίο. Όπου είναι δυνατό, να προτιμάται το οικονομικό πρόγραμμα, το «εξπρές» στους 30 βαθμούς. Το στεγνωτήριο είναι υπερβολικά ενεργοβόρο και επί πολλούς μήνες τον χρόνο μπορεί να αποφεύγεται: το άπλωμα των ρούχων είναι προτιμότερο για τα ρούχα και για την τσέπη μας. Ιδιαίτερα στα πλυντήρια ρούχων το στέγνωμα είναι περιττή σπατάλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ