Τεχνολογια - Επιστημη

Το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια στην πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb

Ιστορική στιγμή για την αστρονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέες εικόνες της NASA από τα βάθη του διαστήματος
Φωτογραφία από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb © twitter

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Αποτυπώνεται το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Έπειτα από αναμονή μηνών, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA – μια εικόνα ενός σμήνους γαλαξιών που αποκαλύπτει την πιο λεπτομερή εικόνα του πρώιμου σύμπαντος που έχουμε δει ποτέ.

Η πρώτη εικόνας υψηλής ανάλυσης του Webb ήρθε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που η NASA σχεδιάζει να παρουσιάσει την Τρίτη στο Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ.

Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας – μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός – χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.

«Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας», είπε ο Μπάιντεν πριν από την αποκάλυψη της φωτογραφίας. «Και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο: φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας. Είναι εκπληκτικό για μένα». Μαζί του στο Παλιό Κτήριο Εκτελεστικών Γραφείων του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου ήταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία προεδρεύει του Εθνικού Διαστημικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.

Live: President Biden reveals first image from new NASA space telescope

ΠΡΟΣΦΑΤΑ