- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι γίνεται στο γυναικείο εγκέφαλο κατά τον οργασμό
Απανωτοί οργασμοί στο εργαστήριο για το καλό της επιστήμης
Αν ένας επιστήμονας θέλει να μελετήσει τον γυναικείο εγκέφαλο την ώρα του οργασμού, τι κάνει; Βάζει εθελόντριες στο εργαστήριό του να φθάσουν σε οργασμό, με ή χωρίς τη βοήθεια πρόθυμων ανδρών.
Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στις ΗΠΑ -η πιο λεπτομερής έως σήμερα μελέτη του εγκεφάλου μιας γυναίκας που φθάνει σε οργασμό- αποκαλύπτει κατά βάση δύο πράγματα: γιατί η γυναίκα αποκτά μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο (σχεδόν διπλάσια) και -ακόμη σημαντικότερο- ότι ο εγκέφαλός όχι μόνο δεν «σβήνει» εκείνη τη στιγμή, αλλά κορυφώνει τη δραστηριότητά του.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι (μεταξύ των οποίων η ελληνο-αμερικανίδα Ελένη Φράγκου), με επικεφαλής τη δρα Ναν Γουάιζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό σεξουαλικής ιατρικής "The Journal of Sexual Medicine", ζήτησαν από δέκα ετεροσεξουαλικές γυναίκες διαφόρων ηλικιών να ερεθιστούν μόνες τους τόσο ώστε να φθάσουν σε οργασμό - δύο φορές στη σειρά αν μπορούσαν.
Τα πειράματα επαναλήφθηκαν, αυτή τη φορά με άνδρες να προσφέρουν το κατάλληλο ερέθισμα στα γεννητικά όργανα των εθελοντριών. Οι γυναίκες ήσαν υποχρεωμένες να φοράνε μια ειδική συσκευή, που εμπόδιζε το κεφάλι τους να κουνιέται, ώστε να είναι δυνατό να γίνει καθαρή απεικόνιση του εγκεφάλου τους με μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).
Διαπιστώθηκαν τέτοιες αλλαγές στον εγκέφαλο που εξηγούν γιατί οι γυναίκες είναι σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερο πόνο, λίγο πριν και στη διάρκεια του οργασμού. Ο οργασμικός εγκέφαλος ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη περιοχή, τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής, που απελευθερώνει περισσότερη σεροτονίνη, μια ουσία που όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο όμορφα, αλλά δρα και ως αναλγητικό.
Επίσης, με τη νέα μελέτη καταρρίφθηκε η άποψη ότι ο γυναικείος εγκέφαλος «σβήνει» λίγο πριν ή στη διάρκεια του οργασμού. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου γίνονται πιο ενεργές στη φάση τόσο του μεγάλου ερεθισμού, όσο και του ίδιου του οργασμού. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται όσο η γυναίκα ερεθίζεται, κορυφώνεται τη στιγμή του οργασμού και μετά σταδιακά υποχωρεί.
Παρά το κρύο και -καθόλου σέξι- εργαστηριακό περιβάλλον, είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι περισσότερες εθελόντριες κατάφεραν να φθάσουν σε οργασμό. Μάλιστα μια 74χρονη είχε δύο οργασμούς!
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ανοργασμικών γυναικών. Δεν είναι σαφές αν οι άνδρες εμφανίζουν επίσης μειωμένη ευαισθησία στον πόνο και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια του οργασμού τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βασίζεται σε αρχαία νευροβιολογικά συστήματα - Πώς εξελίχθηκε ως στρατηγική επιβίωσης
Η Anthropic διαθέτει το Claude Fable 5 παρά τις ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια
Πρώτη φορά που αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντάσσεται σε αποστολή του προγράμματος Artemis
Από το gov.gr στην εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης
Η Sega επιβεβαίωσε την ψηφιακή αναβίωση του θρυλικού ράπερ στο «Stranger Than Heaven»
Η νεαρή φιλόσοφος είναι η ψυχή του Claude της Anthropic και οι προβληματισμοί έχουν σημασία
Ο Γιάννης Ασσαέλ μιλά για τον οδηγό «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους», τον οποίο χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοπορία»
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνεμος είναι ενεργός για τουλάχιστον 20.000 χρόνια
Η νέα συνεργασία-μεγαθήριο φέρνει τον Πίκατσου στη ζωή, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες κίνησης, ήχους και φώτα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα «υπερ-αντιγόνο» ικανό να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες
Η στροφή των χρηστών από τα κινητά στις τηλεοράσεις αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά της ψυχαγωγίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Το ΑΙ γράφει πια τα πάντα και τα γράφει με τη δική του, χαρακτηριστική φωνή – μόνο εμένα μου φαίνεται κάπως εκνευριστική;
Η Sydney Morning Herald απέσυρε το κείμενο της καθηγήτριας Κάθριν Έλις ως «απαράδεκτο»
H εταιρεία στοχεύει να διαθέτει έως το 2029 μια κβαντική μηχανή ικανή να επιλύει πραγματικά προβλήματα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες
Η μητρική εταιρεία της Google προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στην ιστορία
Ο Ελληνοολανδός γιατρός που προετοιμάζει τα χειρουργεία του διαστήματος
«Η Ευρώπη δεν έχει χάσει τη μάχη της AI, αλλά κινδυνεύει να αυτοϋπονομευθεί», λέει ο CEO του 28 DIGITAL
Βιολόγοι εξηγούν πώς η εξέλιξη και η ανατομία δημιούργησαν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περίπου 900 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς,
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.