Ταξιδια

Τορίνο: Δύο μέρες στην ιταλική πόλη του καφέ

Στο Τορίνο για βόλτες στα σοκάκια της πόλης, το εντυπωσιακό μουσείο της Lavazza, ξεχωριστές γευσιγνωσίες καφέ και οι τελικοί τουρνουά τένις

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τορίνο

Τορίνο: Δύο μέρες στην πόλη της Lavazza

Το Τορίνο, η μαγευτική πόλη στον ιταλικό βορρά, είναι ένας πραγματικός θησαυρός που συνδυάζει αρχιτεκτονική λάμψη, κουλτούρα και γαστρονομική απόλαυση. Εκτός από αυτά, διαθέτει φινέτσα, ζωντάνια, καλό κρασί και ακόμα καλύτερο καφέ. Ο καφές είναι ά;λλωστε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της τοπικής κουλτούρας, και σε αυτόν τον τομέα η Lavazza έχει ριζώσει βαθιά. Σίγουρα το Τορίνι δεν είναι τόσο τουριστικό όσο το γειτονικό Μιλάνο, αλλά ο επισκέπτης εκπλήσσεται ευχάριστα όταν το γνωρίσει! Αυτό συνέβη και σε εμένα όταν βρέθηκα στην πόλη του ιταλικού βορρά ένα φθινοπωρινό διήμερο του Νοέμβρη, με σκοπό να περιηγηθώ στα άδυτα του καφέ Lavazza, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνδέσει την ύπαρξή της με την πόλη για πάνω από έναν αιώνα (τέσσερις γενιές).

Τορίνο

Η αρχή του ταξιδιού, γνωρίζοντας το Τορίνο και τη Lavazza

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Μιλάνο και μετά από 148 χλμ. μέσα από μια διαδρομή με θέα στις ψηλές κορυφές των Άλπεων, έφτασα στην Piazza San Carlo – μια από τις γνωστότερες πλατείες στο ιστορικό κέντρο του Τορίνο. Την αποκαλούν «το σαλόνι της πόλης» και αποτέλεσε την αφετηρία μου για αδιάκοπο strolling στα γύρω στενά. Τα κτίρια, οι αρχιτεκτονικοί διάκοσμοι, τα περίτεχνα αγάλματα, οι πεντακάθαροι πεζόδρομοι, μου δημιούργησαν κατευθείαν το αίσθημα της ασφάλειας και της χαλάρωσης αφού η πόλη «περπατείται», όπως λέμε, και ο περισσότερος κόσμος κινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο. Υπάρχουν οι εμπορικοί δρόμοι με τις στολισμένες βιτρίνες μεγάλων καταστημάτων, όπως η Via Roma, αλλά και οι στοές που κρύβουν μικρότερα μαγαζάκια στα οποία μπορείς να βρεις παραδοσιακά γλυκίσματα όπως τα μαρεγγάκια φουντουκιού του Piemonte, ιταλικές σοκολάτες Gianduja, είδη δώρων αλλά και αριστοκρατικά μπιστρό που αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη.

Barrati

Επέλεξα να μπω στη στοά Subalpina με τη γυάλινη οροφή που προσφέρει φυσικό φως όλη την ημέρα, στεγάζει ένα από τα παλαιότερα σινεμά της πόλης (Cinema Romano), αλλά και το πλέον ιστορικό και διάσημο καφε-ζαχαροπλαστείο Barrati. Δοκίμασα το περιβόητο bicerin, ένα παραδοσιακό ρόφημα καφέ που συνδυάζει εσπρέσο, σοκολάτα και λίγο γάλα, και πίνεται σε χαμηλό γυάλινο ποτήρι. Μπορεί κανείς βέβαια να το δοκιμάσεις και σε διάφορες παραλλαγές, για παράδειγμα με προσθήκη ρούμι. Δεν παρέλειψα φυσικά να δοκιμάσω και τα τραμεζίνο, νοστιμότατα παραδοσιακά τριγωνικά σαντουιτσάκια.

San Tommaso
San Tommaso

Το κυρίως γεύμα όμως δόθηκε στο San Tommaso 10, που βρίσκεται στην ομόνυμη οδό απ’ όπου ξεκίνησε το 1985 η ιστορία της Lavazza. Εκεί ο Luigi Lavazza άνοιξε ένα μπακάλικο και άρχισε να πειραματίζεται στα χαρμάνια, που αργότερα θα έκαναν το επίθετό του διάσημο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, αφού σήμερα ο όμιλος είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην παγκόσμια σκηνή του καφέ! Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Lavazza, το μενού του εστιατορίου παντρεύει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονα twists, και αποτελείτο από πολλά στάδια και πιάτα – το λεγόμενο «καρουσέλ του ορεκτικού», με πρώτες ύλες από διάφορους παραγωγούς του Πιεμόντε, προκειμένου να αναδειχθεί καλύτερα η τοπική κουζίνα, πάντα με τη συνοδεία του υψηλής ποιότητας κόκκινου κρασιού.

San Tommaso

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισα ήταν η τρυφερή ταλιάτα, το πεντανόστιμο vitello tomato, η βελούδινη μους μανιταριών, η ευφάνταση παρουσίαση της ρώσικης σαλάτας και τα ξεχωριστά παραδοσιακά αλλαντικά που αλείφεις σαν κρέμα στο ψωμάκι με την υπογραφή του chef Gabriele Eusebi και με τη συμβολή της σομελιέ Alice Terzolo. Η πανδαισία γεύσεων με προετοίμασε για την ξεχωριστή εμπειρία καφέ που θα ξεκινούσε την επόμενη μέρα.

Lavazza factory

Αρκετά νωρίς το πρωί βρέθηκα στις υπερσύγχρονες μονάδες του εργοστασίου της Lavazza, Factory 1895. Η διαδικασία του roasting και του blending γίνεται εκεί με ολόκληρο το τετράγωνο να μοσχομυρίζει καφέ. Ένα σύμπαν όπου το πάθος, oι δεξιότητες και η τεχνολογία του τεχνίτη συνεργάζονται με ακρίβεια, αρμονία και με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα. Μάλιστα, για να καθοδηγηθούν οι επισκέπτες καλύτερα, οι Coffee Designers ανέπτυξαν το 1895 Flavor Wheel, που καθιστά δυνατή την περιγραφή των αρωματικών χαρακτηριστικών των καφέδων με βιωματικό τρόπο. Μετά την ξενάγηση στον χώρο, σειρά είχε η γευσιγνωσία στο ειδικά διαμορφωμένο, πολυτελή στούντιο, ακριβώς δίπλα στα μηχανήματα, όπου οι λεγόμενοι «Coffeliers» παρασκευάζουν μια σειρά από ροφήματα, ενώ παράλληλα απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις των επισκεπτών σχετικά με την προέλευση, το ψήσιμο, τις μεθόδους και τεχνικές εκχύλισης, έτσι ώστε κάθε γουλιά  να γίνεται μια συναρπαστική εμπειρία. Δοκίμασα, έναν αριστοτεχνικά φτιαγμένο εσπρέσο, έναν αρωματικό καφέ φίλτρου, αλλά και έναν από τους καλύτερους coldbrew της ζωής μου.

Lavazza factory
Καφές Lavazza

O κόσμος του καφέ, το διάσημο Lavazza museum

Επόμενη στάση τα κεντρικά της Lavazza, το ολοκαίνουργιο συγκρότημα των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην καρδιά του Τορίνο, Nuvola, που φιλοξενεί το διάσημο Lavazza museum. Όλο το ταξίδι στην παγκόσμια κουλτούρα του καφέ που έχει συνδεθεί με την οικογένεια Lavazza, αλλά και με τη βιομηχανική ιστορία του 20ού αιώνα γίνεται σε αυτό του μουσείο, με τη βοήθεια διαδραστικών πολυμέσων. Η ξενάγηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 8.000 αρχεία, ιστορίες, ηχητικά και visuals, αντικείμενα, φωτογραφίες από εμβληματικές διαφημιστικές καμπάνιες που αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα από 120 χρόνια ιστορίας της εταιρείας από το μικρό μαγαζάκι στο San Tommaso μέχρι τον σημερινό κολοσσό, γίνεται με τον πλέον διαδραστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσείο, καθώς περιλαμβάνει μια ακόμα ξεχωριστή αίθουσα, στην οποία bartenders προσφέρουν στους επισκέπτες cocktails σε αναπάντεχους συνδυασμούς, αποδεικνύοντας ότι ο καφές, από τα σωστά χέρια μπορεί να ταιριάξει με όλα.

Lavazza Museum
Lavazza Museum

Nitto ATP Finals και Lavazza

Στη συνέχεια έκανα ένα σύντομο lunch break στο μπιστρό που λειτουργεί στα κεντρικά της εταιρείας και ετοιμάστηκα για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της πόλης, το Nitto ATP Finals. Το Τορίνο για τρίτη φορά γίνεται η πρωτεύουσα του διεθνούς τένις, καθώς φιλοξενεί τους τελικούς αγώνες, NittoATP, όπου η Lavazza είναι Platinum Partner και θα υποστηρίζει τη διοργάνωση μέχρι το 2025. Οι δύο κόσμοι, του τένις και του καφέ της Lavazza, ένωσαν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2011 στα γήπεδα του Wimbledon.

ATP FINALS

Φέτος, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στα κορυφαία τουρνουά τένις στον κόσμο, η Lavazza αναγνωρίζεται ως ο καφές των οπαδών του τένις, αφού σερβίρει 11 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ, ενώ προσεγγίζει ένα κοινό άνω των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Το πάντρεμα αυτό, επιμελήθηκε ο Marco Lavazza, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Lavazza, που είχα την τύχη να τον συναντήσω κατά τη διάρκεια των Nitto ATP Finals, στο Lavazza Lounge στο Pala Alpitour. Ένας φανταστικός άνθρωπος, με γνώσεις, χιούμορ, ευφυία, όραμα και μεγάλη αγάπη για το τένις. Όπως εξήγησε κι ο ίδιος:

Nitto Finals

«Ο συνδυασμός του αθλήματος του τένις με την πόλη του Τορίνο, αποδεικνύεται ότι είναι αποδοτικό μοντέλο όπως προκύπτει φέτος, από την αύξηση του προβλεπόμενου αριθμού φιλάθλων, αποτελώντας θετική εξέλιξη για την πολιτιστική και οικονομική πτυχή της πόλης. Στη Lavazza πιστέψαμε και στηρίξαμε εξ’ αρχής αυτό το εγχείρημα, για αυτό υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα της πόλης και συνεργαστήκαμε από κοινού με τις τοπικές και εθνικές αρχές. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι διοργανώσεις είναι απαραίτητες, για μια διεθνή προοπτική. Άλλωστε κάθε χρόνο, διοργανώνουμε διάφορες πρωτοβουλίες με σκοπό να εμπλουτίσουμε την εμπειρία όλων των επισκεπτών. Ταυτόχρονα είμαστε οι περήφανοι που επενδύσαμε στον αθλητή Jannik Sinnerο οποίος έχει διακριθεί για το ταλέντο του και φέτος θα βρίσκεται εντός του γηπέδου και του ευχόμαστε να σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις και καλή επιτυχία».

Marco Lavazza

O αγώνας που ακολούθησε στο κατάμεστο στάδιο έκοβε την ανάσα. Τελευταία στάση πριν την πτήση της επιστροφής, το σπουδαίο Mole Antonelliana, το πανύψηλο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ύψους 167,5 μέτρων, που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης και αποτελεί σύμβολο του Τορίνο. Στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου, που μάλιστα φιλοξενούσε και μια εντυπωσιακή έκθεση αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Tim Burton, και αξίζει την επίσκεψη σε κάθε περίπτωση, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι μεγάλες ουρές στον κισέ των εισητηρίων. Μάλιστα διαθέτει κι έναν γυάλινο ανελκυστήρα που οδηγεί στην κορυφή για πανοραμική θέα του Τορίνο.

Έφυγα από το Τορίνο ενθουσιασμένη, μαζί με πολλές σακούλες καφέ Lavazza, και θα το ξαναεπισκεφτώ σίγουρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ