Αυτοκινηση

Εορταστική έξοδος με αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέχουμε

Η βασική παράμετρος ενός επιτυχημένου ταξιδιού είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή μας στη βάση μας

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εορταστική έξοδος με αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέχουμε

Συμβουλές για εορταστικό ταξίδι με το αυτοκίνητο την περίοδο των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η βασική παράμετρος ενός επιτυχημένου ταξιδιού είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή μας στη βάση μας.

Η προετοιμασία

  • Πρέπει να προγραμματίζουμε έγκαιρα το ταξίδι μας
  • Χωρίς υπερβολή επιβάλλεται να μάθουμε τι καιρό θα έχει στην διαδρομή μας προς και από τον προορισμό μας. Επίσης τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν όσο θα είμαστε στο μέρος που επιλέξαμε.
  • Ξεκινάμε το ταξίδι μας έχοντας το ρεζερβουάρ γεμάτο. Εννοείται -εάν διαθέτουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο- η μπαταρία να είναι φορτισμένη στο 100%.
  • Βάζουμε στο πορτμπαγκάζ μας αντιολισθητικές αλυσίδες. Και τις οποίες δοκιμάζουμε σε «ήρεμες» στεγνές συνθήκες στο πάρκινγκ μας, γιατί δεν υπάρχει πιο άβολη συνθήκη να πρέπει μέσα στο κρύο και τον χιονιά να πρέπει να προσπαθούμε να μάθουμε τη χρήση τους διαβάζοντας το manual…
  • Ελέγχουμε την κατάσταση των ελαστικών μας και συμπληρώνουμε αέρα αν χρειάζεται.

Στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας

  • Η ηρεμία είναι ο νούμερο ένας σωστός παράγοντας ασφάλειας σε ένα ταξίδι.
  • Φροντίστε να υπάρχει καλό κλίμα με τους συνεπιβάτες σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε να διακόψουν τυχόν λογοδιάρροιες αν σας αποσπούν από την προσοχή σας στον δρόμο.
  • Μην διαπληκτίζεστε με τους συνεπιβάτες σας. Η καμπίνα ενός αυτοκινήτου είναι από τους χειρότερους χώρους για να λύσετε τα προσωπικά σας ή επαγγελματικά σας προβλήματα.
  • Σταματήστε κάθε μιάμιση ώρα (το ανώτερο δύο ώρες) σε ένα restArea ή σε ένα πάρκο, ή σε ένα πάρκινγκ. Βγείτε από το αυτοκίνητο να ξεμουδιάσετε. Πιείτε έναν καφέ, περπατήστε λίγο. Θα σας αναζωογονήσει δραστικά αυτή η διαδικασία.

Ο νου σας στον δρόμο

  • Στους αγώνες αυτοκινήτου υπάρχει ένα σλόγκαν, που ταιριάζει απόλυτα σε οποιονδήποτε από εμάς «πιάνει» το τιμόνι και βγαίνει στον δρόμο: «ανέμενε το μη αναμενόμενο».
  • Για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε απρόοπτοι όταν οδηγούμε, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Μόνο τότε θα είναι σωστότερες οι αντιδράσεις μας. Συγκέντρωση και ηρεμία λοιπόν.
  • Όσο τετριμμένο και αν διαβάζεται, ποτό και οδήγηση δεν είναι έννοιες συμβατές, ούτε για αστείο. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε το κινητό όταν οδηγούμε. Είναι θανατηφόροι συνδυασμοί.
  • Όταν αποφασίσουμε να προσπεράσουμε, φροντίζουμε να είμαστε εκτεθειμένοι το συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα στο αντίθετο ρεύμα (όταν πρόκειται για οδήγηση σε επαρχιακό οδικό δίκτυο), ενώ το ίδιο ισχύει σε οποιαδήποτε προσπέραση ακόμα και σε κλειστού τύπου αυτοκινητοδρόμους. Είναι αξίωμα λοιπόν το ότι προσπερνάμε σβέλτα και μπαίνουμε αμέσως δεξιά.
  • Στην επαρχία, υπάρχουν «επιπλέον κανόνες» μια και στο εν λόγω οδικό δίκτυο συναντάμε βαρέα οχήματα, και αγροτικά μηχανήματα κάθε είδους. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν απαραίτητη την μεγαλύτερη προσοχή μας.
  • Το βράδυ επίσης πρέπει να προσέχουμε διπλά. Διότι όσο και να μας βοηθάει ένα σύγχρονο σύστημα προβολέων LED, εν τούτοις το σκοτάδι μπορεί να κρύβει απρόοπτα. Ειδικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Εορταστική έξοδος με αυτοκίνητo: Τι πρέπει να προσέχουμε
© Seadil Hakim

Ασφαλής Οδήγηση στη βροχή

Οδηγώντας σε βρεγμένο οδόστρωμα:

  • Διατηρούμε την ταχύτητα του οχήματος σε χαμηλά επίπεδα,
  • Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές πορείας,
  • Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις
  • Αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις.
  • Με συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού και ολισθηρές επιφάνειες, η οδήγηση στη βροχή μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Προσέχουμε διπλά λοιπόν.
  • Πριν οδηγήσετε στη βροχή, βεβαιωθείτε ότι οι προβολείς, τα πίσω φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες σας λειτουργούν καλά. Όλα αυτά είναι κρίσιμα για καλή ορατότητα!
  • Αν και είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε το όριο ταχύτητας, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο να οδηγείτε πολύ πιο αργά από το κανονικό όταν βρέχει. Σε υγρό καιρό, χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να σταματήσει τελείως. Είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί υδρολίσθηση.
  • Η οδήγηση μέσα σε στάσιμα νερά αυξάνει τον κίνδυνο υδρολίσθησης. Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν τα ελαστικά σας χάνουν πρόσφυση και το αυτοκίνητό σας κινείται στην επιφάνεια του νερού και όχι στην επιφάνεια του δρόμου—και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Εάν είναι ασφαλές, προσπαθήστε να οδηγείτε γύρω από περιοχές όπου έχει συγκεντρωθεί νερό, αλλάζοντας με προσοχή λωρίδα ή οδηγώντας γύρω τους.
  • Εφόσον η αντίδραση και ο χρόνος πέδησης του αυτοκινήτου σας είναι μεγαλύτερος σε βρεγμένες συνθήκες, θα πρέπει πάντα να διπλασιάσετε την ακόλουθη απόσταση μεταξύ του οχήματός σας και αυτού που έχετε μπροστά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε να πέσει νερό στο παρμπρίζ σας από μεγαλύτερα οχήματα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ορατότητά σας.
  • Αποφύγετε το δυνατό ή απότομο φρενάρισμα.Το αργό, σταδιακό φρενάρισμα είναι καλύτερο στη βροχή.
  • Αποφύγετε τη χρήση του cruise control, ώστε να παραμείνετε πιο συνδεδεμένοι με το φρενάρισμα και την επιτάχυνση του οχήματός σας.
  • Αερίστε το όχημά σας. Ο βροχερός καιρός αυξάνει την υγρασία στο αυτοκίνητό σας, γι' αυτό και τα παράθυρα γεμίζουν υγρασία. Η χρήση του εξαεριστήρα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από κάποια υγρασία, αλλά μπορείτε να τον βοηθήσετε να καθαρίσει την ομίχλη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ανοίγοντας ένα παράθυρο.
Εορταστική έξοδος με αυτοκίνητo: Τι πρέπει να προσέχουμε

Ασφαλής Οδήγηση στο χιόνι

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να θυμάστε για να οδηγείτε με ασφάλεια στο χιόνι:

  • Η οδήγηση αργά είναι ζωτικής σημασίας. Όσο πιο γρήγορα οδηγείτε, τόσο λιγότερο χρόνο έχετε για να αντιδράσετε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες γύρω σας. Το να αντιδράσετε πολύ αργά μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δρόμου, αλλά σε χιονισμένους, ολισθηρούς δρόμους μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα.
  • Εάν φρενάρετε πολύ γρήγορα, μπορεί να αρχίσετε να γλιστράτε. Όταν αρχίζετε να γλιστράτε, δεν είναι πάντα εύκολο να ανακτήσετε τον έλεγχο του οχήματός σας. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να εκτεθείτε σε επερχόμενη κίνηση. Μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή και θανάσιμα.
  • Τα ελαστικά χιονιού βοηθούν. Αν και τα ελαστικά χιονιού μπορεί να κοστίζουν λίγο επιπλέον, θα εύχεστε να τα είχατε εάν αποφασίσετε να τα παρατήσετε και λάβετε ένα τρομερό ατύχημα. Όταν η ασφάλειά σας είναι το ζητούμενο, δεν αξίζει να τσιγκουνευτείτε. Η απόκτηση μεγαλύτερης πρόσφυσης θα βοηθήσει το αυτοκίνητό σας να οδηγηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια στις χειμερινές συνθήκες.
  • Επίσης, ο χειμώνας συνήθως διαρκεί μόνο περίπου τρεις μήνες, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια ελαστικά χιονιού για πολλούς χειμώνες. Όταν τελειώσει ο χειμώνας, απλώς τοποθετήστε ξανά τα μη χειμερινά σας ελαστικά και κρατήστε τα χειμερινά σας στο γκαράζ για τον επόμενο χρόνο.
  • Μπορεί να ακούγεται σαν «κλισέ», αλλά όταν οι συνθήκες του δρόμου είναι κακές, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσετε στον προορισμό σας. Ελέγξτε την πρόβλεψη του καιρού το προηγούμενο βράδυ, ώστε όταν ξυπνήσετε το πρωί για το ταξίδι να μην σοκαριστείτε.
  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων, φύγετε νωρίτερα και διατηρήστε την υπομονή. Τόσα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι βιάζονται. Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικό να πρέπει να κινείστε πιο αργά, μην ξεχνάτε ότι η ασφάλειά σας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Και αν φύγετε αρκετά νωρίς, δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείτε μήπως αργήσετε!

Ανακεφαλαίωση!

Η επιμελητεία ενός ταξιδιού, δεν αφορά μόνο τους οδηγούς της πατρίδας μας. Να μερικές συμβουλές από την τροχαία της αυστραλιανής πολιτείας του Queensland:

  1. Η συντήρηση των οχημάτων πριν από το ταξίδι είναι σημαντική.
  2. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον προγραμματισμό του ταξιδιού τους, όπως πότε θα ξεκινήσουν και πόσο μακριά σκοπεύουν να ταξιδέψουν, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος και στάσεις ανάπαυσης ή αλλαγές οδηγού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπάρχει η τάση οι άνθρωποι να μεγιστοποιούν τις διακοπές καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις.
  3. Όταν βρίσκεστε στο δρόμο, επικεντρωθείτε στην οδήγηση και ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς. Το να είστε σε θέση να εντοπίσετε ένα πρόβλημα και να ανταποκριθείτε έγκαιρα θα μπορούσε να κάνει μια σωτήρια διαφορά.
  4. Να γνωρίζετε -για να αποφύγετε ατυχήματα- ότι η ταχύτητα, η οδήγηση με μειωμένη προσοχή, οι μη χρήση ζωνών ασφαλείας, η κόπωση και απροσεξία, είναι συμπεριφορές που συμβάλλουν στις περισσότερες θανατηφόρες συγκρούσεις και τραυματισμούς στους δρόμους.
  5. Τέλος, να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί με τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Καλό, ασφαλές και απολαυστικό ταξίδι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ