Ταξιδια

Ελούντα, ο θρύλος του ελληνικού τουρισμού πολυτελείας

Στο μικρό χωριουδάκι της Ανατολικής Κρήτης, εκεί που ξεκίνησαν όλα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Elounda Peninsula

Τα Elounda Mare, Porto Elounda και Elounda Peninsula της οικογενείας Κοκοτού είναι η επιτομή του κοσμοπολίτικου τουρισμού πολυτελείας από τον καιρό που ξεκίνησε ο τουρισμός στην Ελλάδα

Στην Ανατολική Κρήτη και στην Ελούντα είχα πάει παλιά, πολύ παλιά, τότε που φοιτητές με σκηνές και σλίπινγκ μπαγκς γυρνάγαμε ελεύθεροι και ανέμελοι ψάχνοντας τις πιο τιρκουάζ θάλασσες, την πιο παχιά άμμο, το πιο μικρό χωριό με το ένα και μοναδικό καφενείο και τον καλό του μεζέ. Στον Άγιο Νικόλαο είχαμε σταθεί λίγο για να δούμε την υπέροχη λίμνη, να ανεφοδιαστούμε πριν κατεβούμε στον αγαπημένο νότο του Λιβυκού αλλά και για να ρίξουμε μια ματιά στην περίφημη Ελούντα. Όνομα που έτσι κι αλλιώς έφερνε μια εξωτική αύρα στα νεανικά μυαλά μας αλλά και μια καινούργια αίγλη, καθώς ήταν η εποχή που ο Κοκοτός είχε μόλις χτίσει την υπερπολυτελή για τα τότε δεδομένα της Ελλάδας ξενοδοχειακή μονάδα του και ήδη συνέρεαν σ’ αυτήν μεγιστάνες, πολιτικοί, μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και διεθνείς αστέρες του σινεμά.

Ένας τόπος ξερός ήταν που τον έλουζε ο ήλιος κι η αλμύρα, μα και τόπος μαγικός, με τις μικρές ακρογιαλιές του κόλπου του Μιραμπέλου να διαδέχονται η μια την άλλη δημιουργώντας ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Τα θυμάμαι όλα αυτά γιατί φέτος, στις αρχές του καλοκαιριού, αιώνες μετά από τότε που διαδραματίστηκαν, και σίγουρα χωρίς ... σλίπινγκ μπαγκ, βρίσκομαι καλεσμένη στο Elounda Peninsula, το ένα από τα 3 σήμερα πια ξενοδοχεία των Κοκοτών.

Elounda Peninsula

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αρχιτέκτονας Σπύρος Κοκοτός με τη γυναίκα του την Ελιάνα, νέοι και ερωτευμένοι μεταξύ τους κι άλλο τόσο με το άγριο τοπίο της Ελούντας, οραματίζονται τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου που όχι μόνο να ενσωματώνεται αρμονικά στη φύση της περιοχής αλλά και να την αναδεικνύει. Το 1981 χτίζεται το Elounda Mare που σήμερα συμπεριλαμβάνεται στα Relais & Chateau, την περίφημη λίστα με τα πιο αριστοκρατικά και πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου. Το 1993 φτιάχνουν δίπλα του το Porto Elounda με κομψά bungalows ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα και το 2002 προστίθεται ένα ακόμη, το Elounda Peninsula, ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία στη Μεσόγειο, αυτό αποκλειστικά με βίλες και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες πάνω στη θάλασσα στις οποίες έχουν φιλοξενηθεί κάποιοι από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον πλανήτη από τον χώρο του θεάματος, της πολιτικής, του αθλητισμού, της μόδας.

Elounda Peninsula

Σε μια από αυτές φιλοξενούμαι και έχω την ευκαιρία να ζήσω όλες τις ομορφιές του. Του ξενοδοχείου αλλά και του προσωπικού μου χώρου. Το «space is luxury» εδώ ισχύει απόλυτα αφού η σουίτα έχει κάτι παραπάνω από άνετους χώρους που απλώνονται σε δύο επίπεδα, στην κάτω βεράντα βρίσκεται η πισίνα μπροστά ακριβώς στη θάλασσα, τα κρεβάτια είναι φυσικά king size και διαθέτουν ό,τι πιο πουπουλένιο σε στρώματα, παπλώματα και μαξιλάρια, το μπάνιο είναι τεράστιο με ντους, μπανιέρες, τζακούζι και σειρές από επώνυμα καλλυντικά στα ράφια του, κάπου κάτω στο σαλόνι ανακαλύπτω κομψή τσάντα με ολόκληρη σειρά περιποίησης για την ηλιοθεραπεία μου καθώς και πετσέτες θαλάσσης και μπουρνούζια αλλά και σαμπάνιες και μικρές λιχουδίτσες που με περιμένουν σε κάποιο μπουφεδάκι και ανανεώνονται καθημερινά. Στις βόλτες μου στα ολάνθιστα μονοπάτια που περιτριγυρίζουν τις σουίτες βρίσκω τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, beach bars που με προμηθεύουν όσα ζητήσω, στην προβλήτα είναι αραγμένο ένα υπέροχο ιστιοπλοϊκό -από αυτά που βγάζουν επιφωνήματα θαυμασμού όταν τα βλέπεις να μπαίνουν στα λιμάνια- και είναι αυτό που ένα πρωινό σαλπάρουμε μαζί του και κάνουμε περίπλου στον κόλπο του Μιραμπέλου σαν άλλες Μανταλένες –από τις ωραιότερες στιγμές που περάσαμε το τριήμερο της παραμονής μας.

Elounda Peninsula

Τα 3 σχετικά «μικρά» ξενοδοχεία λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα και καθένα έχει τη δική του δομή. Έτσι όμως όπως βρίσκονται το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο, γίνονται ένα μεγάλο «χωριό» που συνολικά προσφέρει τις υπηρεσίες ενός resort. Φέτος μαθαίνω πως η οικογένεια Κοκοτού, -συνοδοιπόροι πια και τα τρία τους παιδιά που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει δράση, ο Φώτης, ο Ηλίας και η Μαρίνα- ολοκλήρωσε και την ανακαίνιση στο Elounda Peninsula, έργο που άγγιξε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ανακαίνιση που ενώ πρόσθεσε κι άλλους πολλούς πόντους στην απόλαυση, την πολυτέλεια και τον τεχνολογικό εξοπλισμό κράτησε την ομορφιά της πατίνας του χρόνου καθώς το ξενοδοχείο σε πολλά του σημεία στολίζεται με έργα τέχνης από την προσωπική συλλογή της οικογενείας Κοκοτού μαζί με παλιά σεντούκια, ναίφ πίνακες με ήρωες της Επανάστασης, παλιά κρητικά υφαντά –μοναδικά κομμάτια, γκραβούρες με χάρτες της περιοχής κι ένα σωρό άλλα. Τα 3 Elounda ξενοδοχεία εκτός όλων των άλλων μέσα στις εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνουν και το μεγαλύτερο της Ευρώπης Six Senses Spa, περίφημο κέντρο ευεξίας και θαλασσοθεραπείας, με τεράστιο υπερσύγχρονο όσο και γαλήνιο χώρο που μοναδικά στολίζεται από ένα υπέροχο έργο του Κώστα Βαρώτσου. Εντός του μπορεί κανείς να αφεθεί στα έμπειρα χέρια των ειδικών και να βγει πραγματικά...καινούργιος, πιστέψτε με το έκανα!

Sumosan
Sumosan

Και δεν σταματούν εδώ τα ωραία... Μέσα στα Elounda παίρνουν τη θέση τους τέσσερα πολυβραβευμένα εστιατόρια που τα αναγορεύουν μαζί με όλα τα άλλα και σε έναν συναρπαστικό γαστρονομικό προορισμό. Το Sumosan που είναι το τελευταίο απόκτημα, είναι το ένατο της διεθνούς υπερπολυτελούς αλυσίδας –τα υπόλοιπα εδρεύουν σε μερικά από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο όπως το Λονδίνο, η Κουρσεβέλ, το Ντουμπάι, το Βερολίνο, η Ντόχα. Περιγράφεται από τον διεθνή τύπο ως το «αγαπημένο εστιατόριο των επωνύμων», προσφέρει ασιατική κουζίνα και εδώ στο Elounda βρίσκεται σε ένα βράχο σχεδόν πάνω στη θάλασσα κάνοντας τον τυχερό που το επισκέπτεται να νιώθει πως δειπνεί σαν να ταξιδεύει στη θάλασσα!

Old Mill
Old Mill

Το Old Mill που φέτος κλείνει τα 30 του χρόνια, είναι χτισμένο γύρω από έναν παλιό μύλο, με θέα στη θάλασσα, προσφέρει πιάτα που συνδυάζουν την Κρητική κουζίνα με την υψηλή γαστρονομία. Εδώ δειπνούμε υπέροχα ένα ωραίο καλοκαιρινό βράδυ, κι όλοι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε φυσικά το υπέροχο φαγητό αλλά και να καθίσουμε στο τραπέζι που συνήθιζε να δειπνεί ο Αντρέας Παπανδρέου –μεγάλος λάτρης των Elounda-, μαζί με τη Δήμητρα Λιάνη-ωραία χρόνια!

Yacht Club
Yacht Club

Το Yacht Club τυπικά «ανήκει» στο Elounda Mare (που όπως είπαμε είναι μέλος της διεθνούς αριστοκρατικής αλυσίδας των Relais & Chateaux για την οποία η υψηλή γαστρονομία αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής των μελών της), αλλά φυσικά μπορούν να το χαρούν όλοι. Είναι το δεύτερο πολυβραβευμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου με ελληνική - μεσογειακή κουζίνα και πανοραμική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου.

Il Borro Tuscan Bistro
Il Borro Tuscan Bistro

Αφήνω τελευταίο γιατί πραγματικά με ενθουσίασε το περίφημο Il Borro Tuscan Bistro που ανήκει στην οικογένεια Ferragamo και ακολουθεί την επιτυχημένη πορεία των «αδελφικών» εστιατορίων σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Τοσκάνη και Φλωρεντία. Η ιδέα και το γαστρονομικό «γίγνεσθαι» προέρχεται από το διάσημο αγρόκτημα 700 στρεμμάτων Il Borro στην Τοσκάνη, το οποίο ανήκει στον Ferruccio Ferragamo, γιο του θρύλου της ιταλικής μόδας Salvatore Ferragamo, γνωστό επίσης για την αφοσίωσή του στη βιολογική γεωργία και τη βιώσιμη προσέγγιση. Το μενού αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι», χρησιμοποιεί φρέσκα και εποχιακά υλικά και παρουσιάζει καταπληκτικά παραδοσιακά ιταλικά πιάτα που είχαμε τη χαρά να γευτούμε ένα μεσημέρι πίνοντας απεριτίφ και ωραία ιταλικά κρασιά έχοντας -πάντα και παντού- μπροστά μας τη θάλασσα.

Il Borro Tuscan Bistro
Il Borro Tuscan Bistro

Ήταν ένα πραγματικά μαγευτικό τριήμερο κι αν έχω κάτι τελευταίο να σας μεταφέρω είναι πέρα από την πολυτέλεια και την ομορφιά αυτό που με ενθουσίασε ήταν η αδιόρατη όσο και ισχυρή «αίσθηση» που όλο το συγκρότημα αποπνέει. Πως πέρα, πίσω και πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο άνθρωπος.

Να ευχαριστήσω την οικογένεια Κοκοτού καθώς και τις κυρίες Γωγώ Αυγερινοπούλου και Μαίρη Αυγερινοπούλου για την άψογη διοργάνωση του τριημέρου και όλων των ωραίων που ζήσαμε.

www.eloundapeninsula.com, eloundapeninusla@elounda-sa.com, 2841068250

www.eloundamare.com, mare@elounda-sa.com, 2841068200

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ