- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σάμος του σολίστ Άρη Γαρουφαλή
Γεννήθηκα στη Σάμο το 1942 και έζησα εκεί τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής μου.
Σάμος: Ο σολίστ πιάνου Άρης Γαρουφαλής γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
Γεννήθηκα στη Σάμο το 1942 και έζησα εκεί τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής μου. Παρ’ όλα τα χρόνια που πέρασαν, διατηρώ μέσα μου ολοζώντανες τις ωραιότερες αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μου. Η Σάμος είναι το νησί του θρύλου και της ομορφιάς. Πατρίδα του φιλόσοφου Πυθαγόρα και κατοικία της θεάς Ήρας, ξεχωρίζει ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου με το ένδοξο παρελθόν, τη μεγάλη πολιτιστική παράδοση και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας και χωρίζεται απ’ αυτές με μια στενή λωρίδα θάλασσας 1.200 μέτρων περίπου. Ως σπουδαίο κέντρο του Ιωνικού Πολιτισμού γνώρισε μέρες δόξας και μεγαλείου. Ο περίφημος ναός της Ήρας, το αρχαίο λιμάνι, το Ευπαλίνειο όρυγμα, τα τείχη, υποχρέωσαν τον Ηρόδοτο να ονομάσει τη Σάμο πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές και τις βαρβαρικές πόλεις. Σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, βρέθηκε στην πορεία μεγάλων γεγονότων της ιστορίας που επηρέασαν και τη μοίρα της.
Η Σάμος είναι ένα νησί με οργιαστική βλάστηση. Δένδρα, θάμνοι και λουλούδια κάθε λογής σκεπάζουν τις πλαγιές, τις κοιλάδες και τα βουνά του νησιού. Όλα είναι φως και χρώμα. Η εναλλαγή των τοπίων μαγεύει τη ματιά. Κάθε ακρογιάλι, κάθε λόφος και βουνοκορφή είναι μια αποκάλυψη.
Η εμπειρία από την επίσκεψη στο Ηραίον και στο Αρχαιολογικό μουσείο, από το προσκύνημα στα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής και της Μεγάλης Παναγίας, από το κολύμπι στις πλαζ Τσαμαδού, Ποτοκάκι και Σαμιοπούλα, τους περιπάτους στα βουνά του Καρβούνη και του Κέρκη, τις εκδρομές στους Μανωλάτες, τα Σεϊτάνια και στους καταρράκτες του Ποταμιού, είναι μοναδική για όποιον βρίσκεται στο νησί.
Αυτή η ανείπωτη ομορφιά της φύσης, ο τόπος και οι άνθρωποι ζούνε πάντα μέσα μου και ύστερα από τόσα χρόνια νιώθω ακόμα ξενιτεμένος. Πιστεύω ότι αξίζει να γνωρίσει κάποιος τη Σάμο από κοντά και μέσα στο όμορφο αυτό περιβάλλον να γνωρίσει την πολυκύμαντη ιστορία της, την πολιτισμική διαδρομή, τη μουσική, τις παραδόσεις, όλα όσα συνθέτουν την αδρή φυσιογνωμία της.
* Ο Άρης Γαρουφαλής είναι πρόεδρος Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών - σολίστ πιάνου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «εύκολο» νησί, μια ωρίτσα μόνο από τον Πειραιά, με έναν ολόκληρο, διαφορετικό και νησιώτικο κόσμο στα όχι-πολλά τετραγωνικά του
Ένα πολυτελές, παραθαλάσσιο καταφύγιο μόλις 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Χώρα
Μια νέα πρόταση διαμονής, με θέα που μας θυμίζει γιατί αγαπάμε το Ιόνιο
Ένας οδηγός για την καλύτερη εμπειρία στα Σύβοτα
Στοχευμένη ψηφιακή προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών ενόψει των θερινών εκπτώσεων
Είτε αναζητάτε μια χαλαρωτική κρουαζιέρα, μια ιδιωτική μεταφορά ή μια ημέρα γεμάτη δράση στη θάλασσα, θα βρείτε την ιδανική επιλογή για να απολαύσετε το Αιγαίο με τον δικό σας ρυθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει ανανεωμένο
Oλοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν μέρη όπου μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς μαγιό
Έχει μήκος 24,5 χιλιόμετρα και εντυπωσιάζει με το φωτισμένο εσωτερικό της
Το κυκλαδίτικο νησί κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη φυσική ομορφιά και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει
Μια από τις ομορφότερες ελεύθερες παραλίες που βρίσκονται τσακ-μπαμ μέσα στον αστικό ιστό
Η στρατιωτική τεχνική που εξοικονομεί χώρο
Το Le Gratin άνοιξε στις 18 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του παλιού Bistrot Valois
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαμονής όπου τα έργα τέχνης εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική σύνθεση
Με σύγχρονα βανάκια και USV οχήματα που εξυπηρετούν όλη τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.