Ταξιδια

Πάρος

Απλότητα και ομορφιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 490
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρος
© Bruno Aguirre / Unsplash

Πάρος - Ταξιδιωτικός οδηγός: Πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις, πού να φας, πού να διασκεδάσεις, πού να ψωνίσεις

Πού να κολυμπήσεις

Είναι η πιο διάσηµη, οπότε «υποχρεωτικά» το βάπτισµα του πυρός πρέπει να γίνει στις Κολυµπήθρες (Νάουσα). Λίγο πιο κάτω είναι η παραλία Μπαµπού. Το όνοµά της το οφείλει στις καλαµιές, που φτάνουν µέχρι εκεί που σκάει το κύµα. Οι σέρφερ και οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ προτιµούν τη Χρυσή Ακτή, το Πυργάκι, τα Γλυφά Λωλαντώνη, την Τρυπητή και τα Τσερδάκια στη νοτιοανατολική πλευρά. Για κοντινές αποδράσεις στα βόρεια, τα Λιβάδια είναι πολυσύχναστα µε πεντακάθαρα νερά, ενώ κοντά είναι ο Κριός και η συνέχειά του το Μαρτσέλο, µε πιο πάρτι διάθεση. Λίγο πριν, υπάρχει ο Καλάκονας, µια καλά κρυµµένη µικρή παραλία που προτιµούν οι ντόπιοι. Στο δυτικό άκρο του όρµου της Παροικιάς είναι και η παραλία Σουβλιά, µε εξαιρετική αµµουδιά και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά. Για φυσική σκιά από αρµυρίκια ενδείκνυνται το Πίσω Λιβάδι και ο Λογαράς (έχουν και ταβερνάκια). Ανάµεσα στον Αµπελά και τον Μώλο βρίσκεται η σχετικά αποµονωµένη και αγαπηµένη των σέρφερ, Τσουκαλιά. Ο Μώλος προσφέρεται για χαλάρωση και θέα προς τη Νάξο. Η Σάντα Μαρία είναι από τις µεγαλύτερες και πλέον οργανωµένες παραλίες για θαλάσσια σπορ. Το κάµπινγκ δίπλα καθορίζει και την ανθρωπογεωγραφία της παραλίας. Η αµµώδης παραλία Ξιφαρά είναι η φυσική συνέχεια της παραλίας των Αγίων Αναργύρων. Τα αβαθή νερά την κάνουν ιδανική για οικογένειες. Οι γυµνιστές αποχωρίζονται τα µαγιό τους στην προχωρηµένη Λάγγερη. Έξω από τον κόλπο του Ξιφαρά αξίζει ένα πέρασµα µε βάρκα από τις νησίδες Γαϊδουρονήσι, Τουρλίδες και Φόνισσες.

Πού να μείνεις

Στο Ξενοδοχείο και Διαμερίσματα Καλυψώ (Παραλία Αγίων Αναργύρων, Νάουσα, 51488, 51777), δέκα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Νάουσας, με τα αλμυρίκια να είναι τα μόνα που μεσολαβούν μέχρι τη θάλασσα. Εξαιρετικό service, παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής κτίριο, με εσωτερική αυλή και αίθριο πνιγμένο στα λουλούδια και μπαλκόνια με άπλετη θέα. Διαθέτει κι έναν υπέροχο μπουφέ-μπαρ για το πρωινό, τον καφέ ή το κοκτέιλ σας.

Arokaria Beach Studios στην παραλία του Μαρτσέλο και Αrokaria Dreams Apartments (51923) στη Νάουσα. ∆ύο ξενοδοχεία της οµάδας «Arokaria», µια ονοµασία που προέρχεται από το δέντρο που µεγαλώνει στο κέντρο της αυλής των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Τα studios είναι όλα χτισµένα µε παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενώ οι πίνακες ζωγραφικής και τα χειροποίητα αντικείµενα δίνουν στο καθένα ξεχωριστό στιλ. Τα διαµερίσµατα στη Νάουσα είναι περιτριγυρισµένα από έναν καταπράσινο κήπο που οδηγεί στο χώρο της πισίνας και είναι πλήρως εναρµονισµένα µε το κυκλαδίτικο τοπίο. Τα µπαλκόνια τους κοιτούν από ψηλά το Αιγαίο και τον κόλπο της Νάουσας.

Στην Αλυκή, στη Villa Konitopoulos (91202), με δωμάτια και διαμερίσματα 150 μέτρα από τη θάλασσα και πολλές θεματικές δραστηριότητες.

Στον Άγιο Ανδρέα, περίπου 1 χλµ. από την παραλία Κολυµπήθρες, το κυκλαδίτικο Swiss Home (51633, 51387,e-mail: www.swisshome.gr) είναι ιδανικό για νιόπαντρους. Στο Petres (52467), ένα κλικ πιο πολυτελές, µε πισίνες, γήπεδο τένις, γυµναστήριο µε σάουνα και λοιπές ανέσεις. Στη Νάουσα, το κοµψό Κanale’s rooms&suites (52044, www.kanales.gr) απέχει πέντε λεπτά από την παραλία Πιπέρι. Χτισµένο στις πλαγιές λόφου και σε διαφορετικά επίπεδα, προσφέρει εκπληκτική θέα του λιµανιού και της παραλίας Πιπέρι. Μπορείς να κλείσεις ένα στάνταρτ δωµάτιο ή ένα δωµάτιο µε θέα τη θάλασσα. Αν είστε µεγάλη παρέα µπορείτε να επιλέξετε το superior δωµάτιο µε σύγχρονο µίνιµαλ κυκλαδίτικο στιλ ή τις σουίτες µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, από δωρεάν internet έως τζακούζι και µεγάλες βεράντες από όπου κανείς ατενίζει την ιδιαίτερης σχεδίασης πισίνα του ξενοδοχείου. Το roof-top εστιατόριο lounge-bar συνδυάζει µοναδικά δύο πλεονεκτήµατα: ανεπανάληπτη θέα και γαστριµαργική απόλαυση.

Στις Κολυµπήθρες, στο Astir of Paros (51976-84, www. astirofparos.gr), ξενοδοχείο 5 αστέρων πάνω στη θάλασσα, για αθόρυβη πολυτέλεια: ηλιοθεραπεία δίπλα σε πισίνες για παιδιά και ενήλικες, γήπεδα τένις και γκολφ, εστιατόρια, µπαρ, υπηρεσίες οµορφιάς κατόπιν ραντεβού, κοντά στο ξενοδοχείο θα κάνεις θαλάσσια σπορ και πολλά άλλα, όπως η ανανεωµένη Venus Art Gallery µε έργα καταξιωµένων Ελλήνων εικαστικών. Στον πολύ γραφικό οικισµό της Νάουσας, µόλις 50 µ. από την παραλία Πιπέρι, το ξενοδοχείο Senia (Νάουσα, 51971) είναι ένα συγκρότηµα µε σουίτες, διαµερίσµατα, διαµερίσµατα superior και δωµάτια, χτισµένο σε κυκλαδικό αρχιτεκτονικό στιλ, σε αποχρώσεις του λευκού και του µπλε. Οι µονάδες µπορούν να φιλοξενήσουν 2 έως 6 άτοµα. Είναι ιδανικές για διαµονή τόσο για οικογένειες όσο και για ζευγάρια. Μερικές σουίτες διαθέτουν επίσης σαλόνι και κουζίνα µε όλα τ’ απαραίτητα, ενώ κατόπιν αιτήσεως σου παρέχουν ακόµα και παιδικό κρεβάτι. Για την παραλία το ξενοδοχείο σού εξασφαλίζει δωρεάν οµπρέλες & ξαπλώστρες.

Τα Bungalows Marina (51204, 52819, info@parosmarina.gr, www.parosmarina.gr) στη Νάουσα, χτισµένα από πέτρα, µέσα σε ένα ήρεµο ολάνθιστο κήπο και µε θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας διαθέτουν ευρύχωρα studios, πλήρως εξοπλισµένα. Φιλόξενη ατµόσφαιρα και σπιτικό πρωινό µε χειροποίητες µαρµελάδες από τα χεράκια της Μαρίνας. Τιµές φιλικές.

Στη Χρυσή Ακτή, στο Golden Beach Hotel (41194). Φέτος άνοιξε το Caretta, ένα εστιατόριο με greek-fusion cuisine και βιολογικά λαχανικά λίγα μόλις μέτρα από την παραλία. Τα πρωινά του Άγγελου σού δίνουν ενέργεια για όλη την ηµέρα. Απαγορεύεται αυστηρά ο στιγµιαίος καφές. Caretta-greek fusion cuisine, βιολογικά λαχανικά δίπλα στην παραλία.

Πού να φας

Η πιο «γόνιµη συνεργασία» Ιταλίας-Ελλάδας ακούει στο όνοµα La Piazza (52657), στην πλατεία της Νάουσας. Ένα γευστικό σταυροδρόµι µε µεσογειακές επιρροές και τη φινέτσα των ιδιοκτητών Χ. Μπιµπίκα και Χ. Κιούση. Το µενού είναι πλουραλιστικό χωρίς ακρότητες. Η έµφαση δίνεται στα ζυµαρικά. Στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας η Σιγή Ιχθύος (52639), με τον σεφ Οσάμα στα πλατό της γεύσης και την υπογραφή του Γιάννη Ζουμή, φιλοξενούν εξαιρετικές γαστρονομικές απολαύσεις, με βάση την υγιεινή διατροφή, τη γνώση και την πείρα στα ελαφριά εδέσματα και τις φρέσκιες ψαροκαταστάσεις. Εδώ, μαζί με το φαγητό σας θα απολαύσετε και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Στο εστιατόριο της Σωσώς (6974 878281) είναι όλα προσεγµένα, από τη διακόσµηση µέχρι τις λεπτοµέρειες στα πιάτα. Πολύ φθηνές, µεγάλες, χορταστικές µερίδες ελληνικής και διεθνούς κουζίνας µε ντόπια και αγνά υλικά. Ανοίγει στις 19.30. Στο παλιό Ενετικό λιµάνι της Νάουσας βρίσκεται ο Μοσχωνάς (51623) µε σπεσιαλιτέ τη γλώσσα λιαστή, δηλαδή ψάρι ψηµένο στον ήλιο. Για παραδοσιακή κουζίνα, κυρίως κρητικά πιάτα, δίπλα στο κύµα στη γέφυρα της Νάουσας θα δεις το Μελτέµι (51263). Είναι ανοιχτό όλη την ηµέρα και η κράτηση είναι απαραίτητη.

Στον Aµπελά: Ανοιχτός όλη την ηµέρα ο ∆αµιανός πάνω στην παραλία για ψάρι και κακαβιά, αλλά και κρέατα της ώρας.

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Ξιφάρας για θαλασσινά, όπως κριθαράκι χταπόδι, αλλά και ρεβυθάδα φούρνου, οι γνώστες προτιµούν την καταπράσινη κυκλαδίτικη αυλή του Siparos (52785), που σερβίρει από τη µία το µεσηµέρι µέχρι τα µεσάνυχτα. Μη φύγεις από την Πάρο αν δεν δοκιµάσεις την τοπική ξινοµυζήθρα, το ντόπιο κρασί και το ονοµαστό ξίδι.

Στην περίφημη παραλία της Χρυσής Ακτής, το Blue Café (43242, www.blueparos.gr) είναι ένας all day προορισμός, για ηλιοθεραπεία νωρίς στις ξαπλώστρες του και μπάνιο ακριβώς μπροστά στη Χρυσή Ακτή, με ethnic και lounge μουσικές επιλογές. Θα απολαύσετε πλούσια πρωινά, ποικιλία καφέδων, ροφημάτων και κοκτέιλ, ενώ η κουζίνα είναι σπιτική και θα σας προτείνει παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, με τους ιδιοκτήτες Αντωνία και Κώστα να επιμελούνται προσωπικά την άριστη ποιότητα των υλικών. Και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές.

Και στη Νάουσα και στην Παροικιά (όπως και στην Αντίπαρο) θα βρείτε τον Φούρνο Ραγκούση, ο οποίος κρατάει την παράδοση από το 1912, εδώ και τέσσερις γενιές, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από ζυμωτά ψωμιά με προζύμι από βασιλικό, ζυμωτές κουλουρίτσες με γλυκάνισο, καρυδόψωμα, δίκιλα ψωμιά με προζύμι, αλλά και εκπληκτικά παραδοσιακά γλυκά (όπως αμυγδαλωτά και ζαχαρομπακλαβά), μαστιχάκι και παγωτό δικής του παραγωγής.

Πού να διασκεδάσεις

Στην Παροικιά: Το ALGA Bar (22387), λίγα μέτρα από την παραλία, στη θέση του πρώτου πανδοχείου που λειτούργησε στην Πάρο, το πιο funky bar club της περιοχής, είναι προσεγμένο, προσφέρει εξαιρετικά κοκτέιλ από φρέσκα φρούτα εποχής και χορό μέχρι πρωίας. Extra tip: Η βεράντα είναι εκπληκτική, διασκέδαση κάτω από τα αστέρια, με θέα το λιμάνι.

Στη Νάουσα: Το Ble είναι το νέο κοκτέιλ μπαρ στο λιμανάκι, βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και ξεχωρίζει για την όμορφη κυκλαδική του αισθητική. Ωραίες μουσικές και καλή διάθεση για ένα καλοκαίρι... με ble χρώμα! Το Agosta είναι ένα µπαράκι µε δική του κοινότητα στο Facebook, µε φωτογραφίες που θα σε πείσουν να περάσεις για ένα ποτό και τελικά να µείνεις για πολλά. Στην πλατεία είναι και το καφεµεζεδοπωλείο Τακίµι (55095), το οποίο σε ταξιδεύει στα παλιά και παραδοσιακά καφενεία της Πάρου.

Στον ∆ρυό: Στον Λουρίδη, beach bar πάνω στην παραλία, για φρέσκους χυµούς και στο Ρεσάλτο στο λιµανάκι για ροκ διάθεση. Στο Golden Garden (43007), ανοιχτό µπαρ για πιο χαλαρές βραδιές.

Στη Mάρπησσα: Στο πιο µαγευτικό σηµείο της Πάρου και µε αµφιθεατρική θέα στο Αιγαίο βρίσκεται το συγκρότηµα Punda Beach Club (41717).

Ακριβώς πάνω στην καταπληκτική παραλία της Χρυσής Ακτής θα βρεις το πιο hip beach-bar της Πάρου. Τα Rebel Beach Bar & Louridis Apts (42189, 41714) βρίσκονται ακριβώς πάνω στην αµµουδιά, εκεί που σκάει το κύµα. Τέτοια αίσθηση ελευθερίας δεν έχεις ξανανιώσει... Η καλύτερη παραλία για windsurfing –όταν φυσάει– και για πλήρη χαλάρωση και διασκέδαση τις υπόλοιπες µέρες. Εδώ θα νιώσεις πραγµατικά διακοπές!

Παραλία Σουβλιάς/∆ελφίνι: Magaya beach bar (23791) Με έθνικ ατµόσφαιρα, ασιατικές γκουρµεδιές και κοκτέιλ, πιάτα ηµέρας και µουσικές ρέγκε και ό,τι άλλο «σηκώνει» το καλοκαίρι. Συχνά live και πάρτι, από τα πιο «κρυφά» και πιο αγαπητά µαγαζιά του νησιού.

Πού να ψωνίσεις

Πράγματα Concept Store (Αρχίλοχος, 28198, pragmataparos@gmail.com) Δύο μοντέρνοι χώροι όπου θα βρείτε αντικείμενα από διάσημους σχεδιαστές. Οι ιδιοκτήτες Anna Giulia και Giordana, λάτρεις και οι δύο του design, μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διακόσμηση της κατοικίας, του γραφείου ή του καταστήματός σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επιλέξετε και να παραγγείλετε μέσα από μια πληθώρα επιλογών, ασυνήθιστα μοντέρνα έπιπλα και αντικείμενα, που θα ταιριάζουν με το χώρο και το γούστο σας.

Bit of Salt (42757, 28625) Επώνυµα casual ρούχα και αξεσουάρ σε δύο καταστήµατα στην Πάρο. Θα βρεις λίγο από αλάτι και πολύ από ρούχα για windsurf, kitesurf και µόδα για όλα τα γούστα µε brands όπως Napapijri, Super Dry, Volcom, Lost, Fox, Quik Silver, Roxy, New Balance, Oakley, Reef, καθώς και τα γερµανικά ποδήλατα Ghost. Οι µικροί fashionistas τρελαίνονται για τα ολόσωµα κορµάκια και τα φούτερ hoodies «Bit of Salt».

Ada Kamara Boutique (Παροικιά, 28324) Φίνα και µποέµ. Ελεύθερη και ροµαντική. Αυτό είναι το στιλ της Άντας, αυτό είναι και το στιλ των ρούχων της. Η Άντα Καµάρα σπούδασε σχέδιο µόδας στο Παρίσι, αλλά στην Ινδία σχεδιάζει και παράγει την ετήσια συλλογή της από το 2003. Εκεί αντλεί την έµπνευσή της και τα χρώµατα που χαρακτηρίζουν τα ρούχα της από µετάξι, βαµβάκι και λινό. Από το 2008 η Άντα άνοιξε το µαγαζί της στην Παροικιά.

Παρημία (55278) Στη Νάουσα multi-ethnic μαγαζί, το όνομα είναι εσκεμμένα ανορθόγραφο από το όνομα του ιδιοκτήτη Πάρη Ταχυνάκου. Θα βρείτε υπέροχα κομμάτια από κάθε σημείο του πλανήτη, όπως πετσέτες του χαμάμ από την Τουρκία, ιδιαίτερα μεταξωτά ρούχα από την Ινδία, κεραμικά από την Πορτογαλία και το Βιετνάμ, παρεό και ζώνες από το Μπαλί. Επίσης κομμάτια σχεδιασμένα από καλλιτέχνες και φίλους του ιδιοκτήτη, όπως τα κοσμήματα της Βένιας Μητροπάνου ή τα ζωγραφισμένα καπέλα Didie, όλα διαλεγμένα με τόσο προσεκτικό και επιλεκτικό τρόπο που είναι δύσκολο να τα συναντήσετε σε άλλα μαγαζιά.

Love Is... (Παροικιά, 24540) έξυπνες ιδέες διακόσμησης για το χώρο σας, σε ένα καλαίσθητο κατάστημα στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς, από ανθρώπους που είναι πραγματικά πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στα πολύ ιδιαίτερα αντικείμενα που έχουν να σας προτείνουν.

Sun and Sand (Παροικιά, 24065) Ξεχωριστό κατάστηµα µε φιλικό περιβάλλον και σπάνια, µοναδικά κοµµάτια, όλα χειροποίητα. Κοσµήµατα, σανδάλια, ψάθινες τσάντες, φουλάρια, καπέλα κ.λπ.

Nails Bar (Νάουσα, 6974 710707) Μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση, τεχνητά νύχια, γενικώς περιποίηση των άκρων στο λιμάνι της Νάουσας, στη θέση Κάστρο.


Kωδικός: 22840

Αστυνοµία: 23333

Λιµεναρχείο: 21240

∆ήµος: 22843 60100

Πρώτες Βοήθειες: 22843 60000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ