Ταξιδια

Παξοί

Ένας µικρός, κοσμοπολίτικος παράδεισος

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παξοί ©Katarzyna Tyl/Pixabay
Παξοί ©Katarzyna Tyl/Pixabay

Ένας µικρός παράδεισος επί της γης σε έκταση 25 τετραγωνικών χλµ. Οι Παξοί, το µικρότερο από τα νησιά των Επτανήσων, µαζί µε το µικρό του αδελφάκι, τους Αντίπαξους, είναι γραφικά, κοσμοπολίτικα, πράσινα, σχεδόν μαγευτικά.

Τι να δεις

∆υόµισι χιλιάδες είναι οι τυχεροί που µένουν χειµώνα-καλοκαίρι στους Παξούς (και άλλοι 20 πιο τυχεροί στους Αντίπαξους), εκ των οποίων οι µισοί στην πρωτεύουσα και κεντρικό λιµάνι του νησιού Γάιος ή Γάης. Εκεί, αξίζει να επισκεφθείς το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιµανιού, την εκκλησία της Αναλήψεως και το Μουσείο των Παξών. Άλλα γραφικά χωριουδάκια µε τουριστική υποδοµή είναι ο Λογγός και η Λάκκα. Επίσης, να κάνεις µπάνιο στις ιαµατικές πηγές του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας, που είναι θειούχες και έχουν αξιοποιηθεί µε πισίνες που χρησιµοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα σε παθήσεις ρευµατικές και δερµατικές.

Πού να κολυμπήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε όλες τις παραλίες, σε ορισµένες από τις οποίες η βλάστηση µε το κύµα γίνονται ένα, είναι κάνοντας το γύρο µε βάρκα (υπάρχει και η δυνατότητα ιδιωτικής ενοικίασης). Γενικά, κατοικηµένο και οµαλό είναι το ανατολικό τµήµα του νησιού, το δυτικό είναι απότοµο και η πρόσβαση γίνεται µόνο διά θαλάσσης.

Στα ανατολικά πήγαινε στις παραλίες του Γιαννά, της Σουλάνενας, του Μπάλου, της Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, στο Κλωνί Γουλί, το Καµίνι, την Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, το Κηπιάδι, τη Γλυφάδα, και στις πιο ερηµικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.

Πού να μείνεις

Πολύ καλές επιλογές στον Γάιο είναι το αµφιθεατρικό Paxos Beach Hotel (32211) και το ξενοδοχείο Paxos Club (32450-3). Στη Λάκκα το Amfitriti (30011), η Βίλα Καρδιά (31951, 6979146880) σε ένα οικόπεδο 2.500 τ.µ. ανάµεσα σε κυπαρίσσια και ελιές, η Βίλα Μπάµπης (697 3099565) 4 λεπτά από την παραλία και το Λευκό Σπίτι (31454) µε υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Πού να φας & να διασκεδάσεις

Πρώτη στάση για φαγητό στην ταβέρνα Μπίρος (31167), στα Μπογδανάτικα, ένα παλιό καφενείο που μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο χώρο, που κρατάει όμως ατόφια την αύρα του ’50. Θα απολαύσετε καθαρές ελληνικές γεύσεις, μαγειρεμένες παραδοσιακά, σε μια καταπράσινη, δροσερή πλακόστρωτη αυλή. Στον Καρκαλέτζο στον Γάιο για καταπληκτικό µουσακά, στον Λάµπη για σουβλάκια και στον Πειρατή για µακαρόνια στο τηγάνι, στον Σγαρίλο στη Λάκκα ζήτα να σου φτιάξει τη σπεσιαλιτέ του, το µοσχαράκι σοφρίτο.

Στα µπαράκια Μουράγιο και Φοίνικας θα κάνεις ζέσταµα για να συνεχίσεις στο Castello, το κλαµπ του νησιού. Τα πρωινά, για φρέντο στο Πίου και στο all day Καληµέρα στην πλατεία του Γάιου. Να δοκιµάσεις και το σπιτικό παγωτό στη Σκούνα.


Κωδικός: 26620

Αστυνοµία: 32222

Λιµεναρχείο:32259

∆ήµος: 32100

Πρώτες Βοήθειες: 31466

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ