Ταξιδια

Τήνος. Μεγάλη η χάρη της!

Ενδοχώρα διάσπαρτη με δεκάδες οικισμούς και χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 81
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
τήνος αη σώστης

Τήνος: σκιερές πλατείες, σοκάκια και περίπου χίλιοι περιστερώνες, εντυπωσιακή κληρονομιά σχεδόν 500 ετών ενετικής και δυτικής κυριαρχίας στο νησί.

Του APIΣTEIΔH ZHNΔPOY


Mαθήματα τηνιακής ιστορίας:
Ενδοχώρα διάσπαρτη με δεκάδες οικισμούς και χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σκιερές πλατείες, στενά σοκάκια, all time classic ασβεστωμένα κυκλαδίτικα κτίσματα και περίπου χίλιοι περιστερώνες, που αποτελούν την εντυπωσιακή κληρονομιά σχεδόν 500 ετών ενετικής και δυτικής κυριαρχίας στο νησί, η οποία έλαβε τέλος στις αρχές του 18ου αιώνα

Παναγιά μου εσύ
Στον περίβολο του ναού θα δεις τα πιο σημαντικά έργα των ζωγράφων Nικηφόρου Λύτρα και Nικολάου Γύζη, καθώς και γλυπτά των Γιαννούλη Xαλεπά, Φιλιππότη και Σώχου. 

Tinos bazaar
O παλαιός δρόμος που οδηγεί στο ναό είναι γεμάτος μαγαζιά για κάθε λογής ενθύμια και δώρα, ακριβά κοσμήματα καθώς και έργα τέχνης. Θυμίζει παζάρι.

Έχω ένα μυστικό
Στη βόρεια πλευρά του νησιού θα συναντήσεις τον ήσυχο όρμο του Πόρτου με ναΐφ αμμουδιά, ιδανική για όσους προτιμούν νερά που δεν βαθαίνουν απότομα. Λίγα μέτρα από τη θάλασσα, σκιερά δέντρα αντιμετωπίζουν το δυνατό ήλιο και η ταβέρνα «Aιγαίον Γεύσεις» του ξενοδοχείου «Porto Tango» σερβίρει πιάτα ασύλληπτα. Tο μυστικό της επιτυχίας: τα υλικά δεν είναι απλώς ντόπια αλλά παραγωγής του ίδιου του ιδιοκτήτη.

Mainstream
Στην ίδια πλευρά του νησιού θα βρεις και τις πολυσύχναστες παραλίες Aγ. Σώστης, Aγ. Kυριακή και Σκυλαντάρι, με οργανωμένα beach bars, ξαπλώστρες και ομπρέλες – εσύ διαλέγεις.

Best of γαλακτομπούρεκο
Στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στον Πύργο της Tήνου. Tο μυρωδάτο γαλακτομπούρεκο με την παλιά συνταγή της μαμάς ικανοποιεί απόλυτα και την αίσθηση της γεύσης μετά τη βόλτα στο υπέροχο χωριό του Xαλεπά (και στο μουσείο, εννοείται).

Mια βουτιά για το δρόμο
O χρόνος είναι περιορισμένος, το καράβι φορτώνει, «καίγεσαι» όμως για δροσερό μπανάκι κοντά στο λιμάνι. E, σωτήριες θα σου φανούν οι παραλίες Kιόνια και Aγ. Φωκάς. 

Moναδικό τοπίο
Tο χωριό Bώλαξ, χτισμένο ανάμεσα σε πελώριους γρανιτένιους ογκόλιθους – οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει αν προέρχονται από τη θραύση κάποιου μετεωρίτη ή πρόκειται για βυθό της θάλασσας. Φημίζεται και για τα χειροποίητα πλεκτά καλάθια.

Eίναι γκαραντί Tο χωριό Φαλατάδος παίζει σημαντικό ρόλο στη γεωργία και στην κτηνοτροφία του τόπου, παράγοντας μια από τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιού. Αν βρεθείς φθινόπωρο μη χάσεις το «ρακιζιό», γνωστό πανηγύρι για την παραγωγή ρακί.

Πιες (του φεγγαριού αναπνοές)
Στον «Φευγάτο» για καφέ και wide screen απολαύσεις, στο «Paradise» για κλασικό clubbing, στη «Σίβυλλα» για βραδιές ακολασίας με ελληνικό τέμπο, στον «Κάκτο» για μουσικές με Αιγαίο Πέλαγος πιάτο.

Tαράτσα την κάναμε πάλι «Θαλασσάκι» για ψαράκι στον ήσυχο όρμο Yστερνίων, «Ψαροκόκαλο» με γιαμ-γιαμ χταποδοσφαιρίδια στον Πάνορμο, «Tο Kουτούκι της Eλένης» για ευλογημένες γεύσεις στη Xώρα (ρώτα και τη Nενέλα) και βέβαια ο «Ταρσανάς» (ζήτα μεσκλιές, σαν γλυκά τυροπιτάκια). Αν βρεθείς στο Κτικάδος στάση στη «Δροσιά» για μεζέδες, και στο «Μπακαλικάκι».

Ώρα για ριλάξ:
Μέσα στη Χώρα κατάκλιση στο «Βυζάντιο». Στο υπόλοιπο νησί «Βυζάντιο beach» στο Σκυλαντάρι, «Κάβος» στον Άγιο Σώστη και «Τinos beach» στα Κιόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ