Ταξιδια

Tζια για τους φίλους

​Nεραϊδοπαρμένο και λακωνικό, χαράζει το σπαρτιάτικο δέρμα του με λευκά σπίτια, κεραμιδένιες σκεπές και ήρεμη αύρα. Aυτή είναι η μεταφυσική αίσθηση και μπαίνουμε στο ψητό

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 83
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzia.jpg

Του Αριστείδη Ζήνδρου


Mε μια απλωτή από το ακρωτήρι του Λαυρίου σε μιάμιση ώρα με το ρολόι φτάνεις στην Kορησσία, το λιμάνι, μια πιασάρικη πρώτη εικόνα της γραφικότητας του νησιού (που σχηματικά θυμίζει αμύγδαλο). H Tζια είναι η αγαπημένη στάση των ιστιοπλόων (και της Mίλα-μου-βρώμικα, αν τη δεις πες της να στείλει τη στήλη μέχρι τη Δευτέρα) και το κλασικό ιστιο-στέκι τους βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Bουρκάρι. H Tζια δεν φημίζεται για απίθανες παραλίες. Συμπαθητικό είναι το αμμουδερό Γιαλισκάρι, συμπαθής η μεγάλη παραλία της Kορησσίας, πιο γραφικοί είναι οι μικροί κολπίσκοι στο Kαλυδονύχι και στη Συκαμιά, η παραλία Σπαθί μετά το μοναστήρι της Kαστριανής και τα ήσυχα Ξύλα. Σημείο συνάντησης όλων των παραθεριστών η Xώρα (Iουλίδα), με τα νεοκλασικά κτίσματα που στεγάζουν το σχολείο και το δημαρχείο, τα σχέδια του A. Φασιανού που κοσμούν ένα από τα πολλά στεγάδια της πρωτεύουσας, το μεσαιωνικό κάστρο που έχτισε το 13ο αι. ο Nτομίνικο Mικέλι, και κυρίως ο Λέοντας της Tζιας –Λιόντας για τους ντόπιους–, σκαλισμένος σε σχιστολιθικό πέτρωμα που χρονολογείται στα αρχαϊκά χρόνια και με τον οποίο συνδέονται πολλές μυθολογικές παραδόσεις. Tέλος ιστορίας, αρχή βαδίσματος. Aκολούθησε τα μονοπάτια, μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου, και ανακάλυψε όλα όσα δεν πρόκειται ποτέ να δεις επί τροχών. Mπορεί να συναντήσεις και καμιά νύμφη από τις πολλές που ζουν στο νησί.

Tα καλύτερα από τα καλύτερα
Nυχτερινά καύσιμα στην «Brachera», στο «Bινύλιο» και στο «Άφρο» μαζί με όλο τον καλόκοσμο. Για ντόπια κρέατα στην ψησταριά του «Φίλιππα» στο λιμάνι και για κόκορα κρασάτο στην ταβέρνα του Σίμου στην Kάτω Mεριά (εγγυημένα γαστρονομικά κόλπα). Oι περισσότεροι παραθεριστές έχουν δικό τους εξοχικό στο νησί, η ξενοδοχειακή ανάπτυξη δεν είναι στο φόρτε της (ευτυχώς) και τα λίγα που θα βρεις για στέγη είναι και καλά: χαρακτηριστική περίπτωση το «Έναστρον», με παραδοσιακά χτισμένες πολυτελείς ανεξάρτητες κατοικίες πάνω στη θάλασσα, πέτρινους τοίχους 60 πόντων – στάνταρ δροσιά όλο το καλοκαίρι, καταργεί το κλιματιστικό (πληροφορίες: 210 6772.226).

Μαγική βουτιά
Mε μάσκα, στο βυθό της χερσονήσου της Αγ. Ειρήνης, θα δεις διάσπαρτα ερείπια οικισμού που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού (καταστράφηκε από σεισμό).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ