Ταξιδια

Χαμένοι στην πολύχρωμη «αγριάδα» του Πηλίου

Αν δεν καταφέρεις να τα δεις όλα, τουλάχιστον θα επισκεφθείς την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, το Νεοχώρι και τον Μυλοπόταμο

379717-783423.jpg

Με περίπου 70 χωριά και οικισμούς, βουνό και θάλασσα και κοντά στο Βόλο, το Πήλιο αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο.

Και μόνο το γεγονός πως το Όρος Πήλιο υπήρξε η κατοικία των μυθικών Κενταύρων είναι αρκετό για να καταλάβεις γιατί αυτός ο τόπος με τη χιλιάδων ετών ιστορία που περιβάλλεται από πυκνά δάση και οργιάζουσα βλάστηση, εξακολουθεί να αποπνέει στον επισκέπτη ξεχωριστή γοητεία. Είτε το επισκεφθείς χειμώνα, είτε καλοκαίρι, νοιώθεις τον αέρα διαφορετικό, σχεδόν «μαγικό». Με περίπου 70 χωριά και οικισμούς να απλώνονται κατά μήκος του Παγασητικού κόλπου κοντά στο Βόλο, το Πήλιο αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο, έναν προορισμό διαφυγής κρυμμένο σε καταπράσινο φόντο που σε κάποια σημεία φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Αν δεν καταφέρεις να τα δεις όλα, τουλάχιστον θα επισκεφθείς τα πιο δημοφιλή, την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, το Νεοχώρι και τον Μυλοπόταμο.

Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός του Νεοχωρίου σκαρφαλωμένος στο βουνό αποτελεί «αντιπροσωπευτικό» δείγμα της ευρύτερης περιοχής. Με λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους, το Νεοχώρι έχει να σου προσφέρει ελάχιστες τουριστικές ανέσεις, όμως θα νοιώσεις το «αυθεντικό» που διαποτίζει την απομονωμένη αγροτική ζωή. Οργάνωσε την εκδρομή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπάθησε, αν μπορείς, να πάρεις ψωμί από τον τοπικό φούρνο… οι φήμες λένε πως ο φούρναρης πουλάει ψωμί μόνο στους συγχωριανούς του και σε κανέναν «ξένο».

Κατευθυνόμενος προς το εσωτερικό της χερσονήσου, ο Μυλοπόταμος είναι μια από τις στάσεις που οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις. Το μοναδικό τοπίο που ακολουθεί την ακτογραμμή είναι από μόνο του «ατραξιόν» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φρόντισε να φτάσεις νωρίς πριν ο ήλιος αρχίσει να σβήνει, για να απολαύσεις τους λαχταριστούς μεζέδες στην ταβέρνα της Αγγέλικας.

Οι Μηλιές είναι πάντα μια φανταστική ιδέα είτε για πρωινή είτε για βραδινή στάση. Τα δυο-τρία καφέ και οι μικρές ταβερνούλες που θα συναντήσεις εκεί αξίζουν την προσοχή σου, όπως το παραδοσιακό Σαλκίμι που προσφέρει το καλύτερο κρέας στην περιοχή ή το «αγαπημένο» για πολλούς επισκέπτες καφέ με το χαρακτηριστικό όνομα «Άννα, Να Ένα Μήλο».

Επίσης, θα επισκεφθείς και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέσα στο δάσος που συνέδεε κάποτε την Άνω Λεχωνιά με τις Μηλιές. Σήμερα λειτουργεί κυρίως τα σαββατοκύριακα, στις επίσημες αργίες και σε εορταστικές περιόδους.

Η Τσαγκαράδα είναι ίσως από τους λίγους οικισμούς στο όρος Πήλιο που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από ολόκληρη την Ευρώπη και διατηρούν παρόλα αυτά «αλώβητο» τον γραφικό τους χαρακτήρα. Είναι ένας ιδανικός προορισμός τόσο για το χειμώνα (καθώς απέχει ελάχιστα από το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια) όσο και για το καλοκαίρι (αφού κοντά βρίσκονται υπέροχες παραλίες όπως η Νταμούχαρη, ο Μυλοπόταμος και ο Άγιος Γιάννης) με πολλές και αξιόλογες προτάσεις διαμονής.

Όποια εποχή κι αν βρεθείς πάντως στην Τσαγκαράδα, θα λατρέψεις την κεντρική πλατεία του χωριού όπου θα απολαύσεις τον καφέ σου και θα μπεις και στην παλιά εκκλησία της που χρονολογείται από τα 1800.

Τι να δεις

Τσαγκαράδα: συνδυάζει αρμονικά τα καλύτερα στοιχεία δυο κόσμων, αυτόν που έχει αναπτυχθεί και εκείνον που παραμένει ακόμη ανεξερεύνητος. Η Τσαγκαράδα προσφέρει αναβαθμισμένες προτάσεις διαμονής, στέκια για καφέ και φαγητό και φυσικά μια πανέμορφη γραφική πλατεία.

Μυλοπόταμος: Η ομώνυμη παραλία είναι από τις καλύτερες στην ευρύτερη περιοχή και βρίσκεται μόλις 10 λεπτά μακριά από την Τσαγκαράδα.

Μηλιές: από τα κεφαλοχώρια του ανατολικού Πηλίου, αξίζει να κάνεις εδώ μια στάση για να θαυμάσεις την υπέροχη αρχιτεκτονική του.

Νεοχώρι: χαμένο κάπου στην ορεινή πλευρά του ανατολικού Πηλίου, το Νεοχώρι είναι ένα πραγματικό στολίδι. Ένα μικρό μίνι-μάρκετ, μια παραδοσιακή ταβέρνα και ένας φούρνος ο οποίος εξυπηρετεί αποκλειστικά τους ντόπιους, είναι αυτά που θα βρεις πέριξ της κεντρικής πλατείας του χωριού.

Πού θα μείνεις

12 months: πεντάστερο, παραμυθένιο, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ένα πολυτελές resort ιδανικό τόσο για οικογένειες όσο και για ζευγάρια, με ανέσεις που ξεπερνούν κάθε προσδοκία, διατηρώντας υψηλά τα στάνταρντ φιλοξενίας του τόπου.

Ο Χαμένος Μονόκερος: Χωμένο στο πυκνό δάσος που περιβάλλει την Τσαγκαράδα, ο χώρος αποπνέει ξεχωριστό χαρακτήρα. Ίσως αυτό να οφείλεται και στους ξένους ιδιοκτήτες τους.

Τα Έξι Κλειδιά (Six Keys): Ιδανικό αν πας καλοκαίρι αφού βρίσκεται σχεδόν πάνω στην παραλία στην Άφυσσο, ενώ αποτελεί και τέλειο «ορμητήριο» για τις κοντινές εξορμήσεις σου στο ανατολικό Πήλιο.

Αντίς Ονείρου: Παραδοσιακός, γραφικός ξενώνας, στο Μούρεσι του Πηλίου. Τα πετρόχτιστα δωμάτιά του συνθέτουν την απόλυτη εικόνα μιας ειδυλλιακής χειμωνιάτικης εκδρομής.

Φαγητό

Δειπνοσοφιστής: ρομαντική, ζεστή ατμόσφαιρα, καλό φαγητό, εξαιρετική κάβα. Αν πας καλοκαίρι, θα σου σερβίρουν σε έναν φανταστικό κήπο.

Ψαροταβέρνα Αγγέλικα: αξίζει όχι μόνο για τα καλομαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά της αλλά και για την εκπληκτική θέα στον κόλπο του Μυλοποτάμου. Το καλοκαίρι θα πας μετά το κολύμπι.

Γευσοκράτορας: προσεγμένες παραδοσιακές γεύσεις που ανανεώνονται τακτικά και ζεστή ατμόσφαιρα, στην Πορταριά Πηλίου.

Άννα, να ένα μήλο: εδώ θα συνοδεύσεις το «σπιτικό» πρωινό σου με παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Η μηλόπιτα είναι η σπεσιαλιτέ του καταστήματος, θα τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε.

Κι όπου το πει: ένας γοητευτικός, ήσυχος χώρος σκεπασμένος από πυκνό «πλατανόδασος», στο Νεοχώρι.

Scala Bar: φανταστικά κοκτέιλ και μουσική. Ο ιδιοκτήτης του, ο Κομνηνός, κληρονόμησε το υπέροχο αυτό σπίτι από τον παππού του.

Σαλκίμι: γραφική, οικογενειακή ταβέρνα στις Μηλιές, σερβίρει τα τελειότερα παϊδάκια και κεφτεδάκια που έχεις φάει ποτέ. Δοκίμασε επίσης τις σπιτικές πίτες και το ψημένο στο φούρνο κρέας με σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνες.


Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ