Ταξιδια

Βασιλεία: Η πόλη που απολαμβάνεις την αρχιτεκτονική

Ένα μέρος που θα βρεις τον εαυτό σου να περιπλανιέται στο παρόν, το παρελθόν και να αναρωτιέται για το μέλλον (εικόνες, video)

366539-758166.jpg
Χρύσα Σταματοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλεία: Η πόλη που απολαμβάνεις την αρχιτεκτονική
Δίπλα στο ποτάμι, www.chrissast.com

Μπορεί η Ελβετία να είναι γνωστή ως χειμερινός προορισμός. Και οι πόλεις της όμως έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν είσαι λάτρης της αρχιτεκτονικής, εκεί, θα χρειαστείς χρόνο. Η Βασιλεία βρισκόταν εδώ και καιρό στη λίστα από τα μέρη που ήθελα άμεσα να επισκεφτώ.

BASEL, SWITZERLAND // EXPLORE EUROPE

Ένας εύκολος αεροπορικός προορισμός στο κέντρο της Ευρώπης, ακριβώς στο σημείο όπου η Ελβετία συναντά τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κόβεται στη μέση από τον ορμητικό ποταμό Ρήνο και η πλούσια ιστορία της είναι αποτυπωμένη στους δρόμους και τα κτίριά της. Είναι ένα μέρος που θα βρεις τον εαυτό σου να περιπλανιέται στο παρόν, το παρελθόν και να αναρωτιέται για το μέλλον.

Η παλέτα της πόλης αποτελείται από παλ αποχρώσεις, που αντανακλούν την ηρεμία και τη χαλαρότητα που βιώνεις και ο ίδιος όταν είσαι εκεί. Η αρχιτεκτονική ξεκινά από τα Art Nouveau κτίσματα και φτάνει στις σύγχρονες γυάλινες μεταλλικές κατασκευές. Το ιστορικό της κέντρο είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένο, με το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομημένο. Όπως σε κάθε πόλη της Κεντρικής Ευρώπης, ο κεντρικός καθεδρικός ναός (Basler Munster) και το δημαρχείο (Rathaus) είναι δυο πόλοι έλξης, γύρω από τους οποίους βρίσκονται πολλές δραστηριότητες.

Η Βασιλεία είναι η βάση για το αρχιτεκτονικό γραφείο των Herzog & De Meuron, οι οποίοι παρότι δραστηριοποιούνται σε όλα τα σημεία του πλανήτη, έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην πόλη από όπου ξεκίνησαν. Είναι γνωστοί για τα διεθνή έργα τους, όπως η Φωλιά του Πουλιού (Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου), το μουσείο Tate Modern στο Λονδίνο, το 56 Leonard Street στο Μανχάταν (ή αλλιώς Jenga Tower). Παρόλα αυτά η παρουσία των κτιρίων τους την πόλη της Βασιλείας είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Όλα αυτά τα χρόνια, η πόλη τους εμπιστεύεται, και το αρχιτεκτονικό δίδυμο φροντίζει να ανταποδίδει αυτήν την εμπιστοσύνη με υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικές δημιουργίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχνάς από πού έχεις ξεκινήσει.

Η πόλη επίσης οφείλει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξής στης, στην φαρμακοβιομηχανία, και συγκεκριμένα στις μεγάλες ελβετικές πολυεθνικές εταιρίες, που κρατούν τις έδρες των εταιριών τους εκεί. Η παρέμβασή τους στο αρχιτεκτονικό και αστικό τοπίο είναι συνεχής και άμεση, καθώς οι εγκαταστάσεις και τα κτίριά τους καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις μέσα στην πόλη, με ορόσημο την Novartis και την Roche. Οι δύο αυτές εταιρίες βρίσκονται σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης και επιδίδονται σε έναν ασταμάτητο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου παγκοσμίως γνωστοί αρχιτέκτονες υπογράφουν τα κτίρια των γραφείων τους. Αυτό που με εξέπληξε θετικά, είναι το γεγονός πως σου δίνεται η ευκαιρία να τα θαυμάσεις από κοντά, με οργανωμένη ξενάγηση.

Θα μπορούσα να μιλάω για την αρχιτεκτονική στη Βασιλεία για ώρες. Θα μπορούσα να περιπλανιέμαι στους δρόμους της πόλης για ακόμη περισσότερο. Η πόλη σου αφηγείται μια ιστορία. Θα την ακούσεις;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ