Ταξιδια

Aλόννησος

Το νησί με τα κρυστάλλινα νερά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 577
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλόννησος
© Rory Collins / Unsplash

Τι να δεις

Δεν ξεφεύγει από τον κανόνα όλων των νησιών των Σποράδων, που φημίζονται για τις καταπληκτικές τους παραλίες, το πράσινο και την αύρα της εξοχής… Άρα, κυρίως θα δεις εκπληκτικές παραλίες και θα κολυμπήσεις. Τσέκαρε ωστόσο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, όπου κατοικοεδρεύει η Μονάχους Μονάχους, και το Μουσείο Αλοννήσου. Να δεις τα πεύκα στη Χρυσή Μηλιά πάνω από την παραλία, να επισκεφτείς τα άδεια μοναστήρια στα Γιούρα, στην Κυρα-Παναγιά. Επίσης, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων με διαδρομή μέσα από το δάσος και το Λαογραφικό Μουσείο (Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη) στο Πατητήρι.

Πού να κολυµπήσεις

Η πιο ξακουστή παραλία και ανάμεσα στις καλύτερες του Αιγαίου είναι ο Άγιος Δημήτριος, με καταγάλανα νερά, λευκό βότσαλο, και οργανωμένη. Απάνεμες είναι ο Μικρός και ο Μεγάλος Μουρτιάς στη νότια πλευρά. Στον Μικρό πάρε μαζί σου νεράκι, στον Μεγάλο θα τα βρεις όλα. Στο Βύθισμα να πας αν έχεις αντοχές για περπάτημα και θέλεις απομόνωση. Για θαλάσσια σπορ η Μαρπούντα είναι ιδανική και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Για οικογενειακές καταστάσεις με άμμο και ρηχά νερά ιδανική είναι η Χρυσή Μηλιά. Η Αλόννησος έχει και πολλές άλλες πανέμορφες παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς με σκάφος, αν έχεις, ή με κάποιο από τα καΐκια που κάνουν καθημερινά τον γύρο του νησιού.

Πού να µείνεις

Κοντά στο λιμάνι στο Marpunta Village (2424065212), στις Βίλες Ανεμολόγιο στη Μηλιά (2424065420), που είναι εξαιρετικές και σε προσιτή τιμή, στη Βίλα Ωκεανίς (2424065509), υπέροχη με ό,τι χρειάζεται κάποιος για να περάσει καλά στις διακοπές του. Σε κάθε περίπτωση, σε όλο το νησί θα βρεις πολλά περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πού να φας

Στη Στενή Βάλα η πιο γνωστή ταβέρνα είναι της Τασίας, με μαγειρευτά, μεζέδες και αστακομακαρονάδα. Για καλομαγειρεμένο ψάρι να πας στις ταβέρνες στα ψαροχώρια Μεγάλος Μουρτιάς, Βότση, Λεφτός Γιαλός (στην ταβέρνα Ελαιώνας) και Καλαµάκια. Στο Ακρογιάλι, στο Κουτούκι, και στην Ταβέρνα του Μπάµπη στο Πατητήρι. Στην Κυρία Νίνα στη Χώρα, που φτιάχνει τους πιο ωραίους κεφτέδες του νησιού. Στο Βότση το ψητοπωλείο Καλή Καρδιά έχει παραδοσιακές συνταγές και η ταβέρνα του Πανούλη τέλεια θέα. Στο ζαχαροπλαστείο –και όχι µόνο– Χαγιάτι, επίσης στη Χώρα, θα δοκιµάσεις αλοννησιώτικη τυρόπιτα, αµυγδαλωτά και καφέ µε θέα το λιµάνι. Φεύγοντας να πάρεις βότανα, φασκόμηλο, τσιτσίραβλα και κρίταμα για το σπίτι. Να ζητήσεις χαμαλί, που τρατάρουν το γαμπρό τη μέρα του γάμου του. Να φας ψάρι, κρέας, αστακομακαρονάδα και να δοκιμάσεις χορτόπιτες.


Αστυνοµία: 2424065205

Λιµεναρχείο: 2424022180

∆ήµος: 2424350201 

Πρώτες Βοήθειες: 2424065208

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ