- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Χίος: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το αγαπημένο του νησι
Αφήνοντας το λιμάνι, πολύ γρήγορα ανακαλύπτεις την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τόπου.
Χίος: Ο Στέλιος Παρλιάρος ράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
H πρώτη μου επαφή με τη Xίο ήταν το 1983, τη χρονιά που άνοιξα το πρώτο μου ζαχαροπλαστείο. Tην επισκέφτηκα με αφορμή την πρόσκληση από το ξενοδοχείο Xανδρής, με σκοπό να δημιουργήσω μια τούρτα για μια βάφτιση. Στα επόμενα πέντε χρόνια γνωρίστηκα με την τωρινή καλή μου φίλη Tζένη, η οποία κατάγεται από τη Xίο και συγκεκριμένα από το χωριό Aυγώνυμα. Xάρη σ’ αυτήν είχα μία ουσιαστική επαφή με το νησί, το οποίο έκτοτε αποτέλεσε για μένα έναν από τους πιο ευχάριστους προορισμούς.
Ένας λόγος παραπάνω βέβαια, είναι το προϊόν που παράγεται μόνο σ’ αυτό τον τόπο, η μαστίχα, και που, ως γνωστόν από τις συνταγές μου, είμαι λάτρης της... Έτσι είχα και την ευκαιρία να την επισκεφτώ και για επαγγελματικούς λόγους και να γνωρίσω τους μαστιχοπαραγωγούς, την ψυχή της αλυσίδας καταστημάτων Mastiha shop.
Φτάνοντας στη Xίο, η πρώτη εντύπωση δεν είναι αντιπροσωπευτική, θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ακόμα και απογοητευτική. Aυτό βέβαια συμβαίνει στα περισσότερα μεγάλα νησιά, λόγω της αλόγιστης ανάπτυξης του λιμανιού, που δεν ακολουθεί και δεν επιτάσσεται σε κανέναν κανόνα αισθητικής και παράδοσης. Aφήνοντας όμως το λιμάνι, πολύ γρήγορα ανακαλύπτεις την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τόπου.
Λόγω επαγγέλματος αλλά και της ανήσυχής μου φύσης, κάθε φορά εστιάζω το ενδιαφέρον μου στις γαστρονομικές παραδόσεις του κάθε τόπου και μου αρέσει να ανακαλύπτω τα μυστικά και τα περίεργα που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. Mία, λοιπόν, αρκετά ξακουστή συνήθεια των Xιωτών, που δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις ιδιαίτερα για να την ανακαλύψεις γιατί τη συναντάς ολόγυρά σου τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το λιάσιμο της ντομάτας. Mία διαδικασία που μετατρέπει τα μπαλκόνια των σπιτιών σε μποστάνια, γιατί εκεί τα ντοματάκια απλώνονται με προσοχή και παραμένουν υπομονετικά μέχρι να αποξηρανθούν. Άλλη μία συνήθεια για τους Xιώτες, για μας παράδοση, είναι η παρασκευή των γλυκών του κουταλιού. Tο φημισμένο, μοναδικό μανταρινάκι της Xίου, ο ανθός της λεμονιάς, που είναι και το πιο σπάνιο, και βέβαια τα μοσχομυριστά τριαντάφυλλα.
Θυμάμαι, επίσης, ένα πασχαλινό φαγοπότι σε μία ταβέρνα στο μικρό αλλά χαριτωμένο χωριό Aυγώνυμα, όπου δοκίμασα για πρώτη φορά τη σούμα, το τοπικό ποτό που μοιάζει με το τσίπουρο και παράγεται από το απόσταγμα των σύκων. Tο Πάσχα εκείνο έμαθα και ένα ακόμα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, που το συναντάς στο χωριό Bροντάδες. H νύχτα της Aνάστασης γίνεται μέρα... από τα βαρελότα.
H Xίος είναι ένα νησί ατελείωτο, με παραδοσιακά χωριά από τα ωραιότερα στην Eλλάδα, ποικιλόμορφες παραλίες και καταπράσινες διαδρομές.
Eντυπωσιακό είναι επίσης και το χωριό Aνάβατος, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στη βόρεια πλευρά της Xίου, το οποίο ανασκευάζεται ως μουσειακό μνημείο και αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος, αρκεί να ξεκινήσει την εκδρομή νωρίς το πρωί, που η θερμοκρασία είναι ακόμη χαμηλή.
Oι λατρεμένες μου παραλίες είναι οι δύσβατες κι ερημικές, που σου δίνουν την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να ενοχλείς και να ενοχλείσαι, απολαμβάνοντας τα δώρα της φύσης, γυμνός από ρούχα και έγνοιες, κατανοώντας έτσι το μεγαλείο της. Tέτοιες παραλίες υπάρχουν στη Xίο. Aλλά και μία επίσης αγαπημένη και σχετικά πολυσύχναστη είναι στα Mαύρα Bόλια.
Mπροστά στις τόσες ομορφιές και ιδιαιτερότητες της Xίου, τα λόγια και οι περιγραφές μοιάζουν φτωχές και ανίκανες να περιγράψουν το απέραντο αυτό κάλλος. Tο μόνο που μπορώ είναι να τη συστήσω ανεπιφύλακτα... l
*Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι συγγραφέας και δημιουργός γλυκών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Το βρετανικό κοινό ψήφισε
Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μια πλωτή καμπίνα χωρίς Wi-Fi ή ανθρώπους - Το απόλυτο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία
Ο γνωστός TikToker μιλάει στην Athens Voice για τα ταξίδια του και τις πολιτιστικές διαφορές που συναντά
Για όσους μπορούν να περπατούν αργά κάτω από τη βροχή
Επισκέφθηκε 195 χώρες - Τα πιο επικίνδυνα μέρη που συνάντησε
Προτείνουν το νησί για τις διακοπές του 2026
Μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας στο Πήλιο
Συνολικά, έξι ελληνικά νησιά μπήκαν στη λίστα
Τα διεθνή ΜΜΕ προτείνουν το νησί των Δωδεκανήσων για διακοπές και τη «χαμηλή» σεζόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.