- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ερωτική επαφή: Οκτώ μύθοι για το σεξ που κυριαρχούν αλλά η επιστήμη τους καταρρίπτει
Στην εποχή της υπερπληροφόρησης, πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις ερωτικές επαφές και την σεξουαλικότητα, ακόμη και με τους συντρόφους τους. Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ερωτική επαφή παραμένει ισχυρή και η έρευνα των New York Times ήρθε για να φωτίσει οκτώ μύθους που κυκλοφορούν ευρέως.
Η Λόρι Μιντζ, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με ειδίκευση στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα τόνισε ότι οι μύθοι που κυριαρχούν σχετικά με τη συχνότητα της επαφής και την αυξημένη ερωτική επιθυμία δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα ανάμεσα στα ζευγάρια.
Πρώτος μύθος: Όλοι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα
Για ένα περίεργο λόγο αυτόν τον μύθο πιστεύουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, δήλωσε η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του Κέντρου Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι το κάνουν», οδηγώντας τους στην ερωτική επαφή για την οποία όμως συνήθως δεν είναι έτοιμοι. Ο μύθος αυτός μπορεί να επηρεάσει και τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, που θεωρούν ότι παιρνούν μία περίοδο «ξηρασίας» λογω της εναλλαγής της επιθυμίας.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή τον προηγούμενο χρόνο», είπε η Δρ. Herbenick. Επισημαίνει επίσης ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια για λόγους που δεν είναι πλήρως ακόμα κατανοητοί, ενώ ερευνητές κάνουν λόγο για αύξηση του sexting και της διαδικτυακής πορνογραφίας.
Δεύτερος μύθος: Ερωτική επαφή σημαίνει διείσδυση
Οι σεξοθεραπευτές θεωρούν πως είναι εντελώς λανθασμένη η οπτική των ανθρώπων που παγιδεύονται σε συγκεκριμένα «σεξουαλικά σενάρια» ή την ιδέα ότι το σεξ πρέπει να εκτυλίσσεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο - συνήθως, ένα μικρό προκαταρκτικό παιχνίδι που οδηγεί στο σεξ και την ολοκλήρωση.
O Ίαν Κέρνερ, σεξοθεραπευτής και συγγραφέας του «She Comes First», σημείωσε ότι αυτός ο περιοριστικός τρόπος σκέψης έχει συμβάλει στο μακροχρόνιο χάσμα ευχαρίστησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ετεροφυλόφιλες ερωτικές επαφές. Μία μελέτη μαλιστα διαπίστωσε ότι το 75% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσαν ότι είχαν οργασμό κάθε φορά που έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν μόλις 33%.
Αντί να προχωρήσουν με βιασύνη στη διείσδυση, οι δύο παρτενέρ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στη σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, συμβουλεύει ο δρ. Κέρνερ.
Τρίτος μύθος: Ο κόλπος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται λιπαντικό
Η ξηροτητα του κόλπου επηρεάζει τις μεγαλύτερες γυναίκες σε υψηλότερο ποσοστό, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική τους ζωή, επισημαίνει η Δρ. Χέρμπενικ.
Υπολογίζεται ότι το 17% των γυναικών ηλικίας 18-50 ετών αναφέρουν ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50% μετά την εμμηνόπαυση.
Επίσης, η Δρ. Χέρμπενικ σημειώνει ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο και σε γυναίκες που θηλάζουν ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, μεταξύ αυτών και αντισυλληπτικά.
Τέταρτος μύθος: Είναι φυσιολογικό να πονάς στο σεξ
Αν και το λιπαντικό βοηθά πολλές γυναίκες να νιώσουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σεξ δεν πρέπει να πονάει. Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών βιώνουν επώδυνο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, το οποίο μπορεί να έχει βαθύτερες αιτίες όπως γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, τραύμα και πολλά ακόμη.
Η Σιμέκα Θορπ, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός σεξουαλικότητας τονίζει ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την ερωτική πράξη είναι σημάδι καλού σεξ.
«Γνωρίζουμε πολλές φορές ότι οι άνθρωποι που καταλήγουν να έχουν κάποιο είδος σεξουαλικής διαταραχής πόνου αργότερα στη ζωή τους είχαν πραγματικά σεξουαλικό πόνο κατά την πρώτη τους επαφή και συνέχισαν να έχουν σεξουαλικό πόνο ή πόνο στο αιδοίο», σημείωνει η Δρ. Θορπ. «Δεν κατάλαβαν ότι ήταν πρόβλημα».
Και οι άνδρες, επίσης, μπορεί να αισθανθούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό για όποιον νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ να επισκεφτεί έναν ειδικό.
Πέμπτος μύθος: Οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες
Οι διαφορές στην επιθυμία είναι το κυριότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ως sex therapist o Δρ. Κέρνερ. «Σε καμία περίπτωση ο σύντροφος με υψηλότερη επιθυμία δεν είναι πάντα άνδρας», επισημαίνει ο ειδικός. «Αλλά εξαιτίας αυτού του μύθου, οι άντρες αισθάνονται συχνά μια αίσθηση ντροπής για την έλλειψη επιθυμίας που μπορεί να έχουν και νιώθουν την πίεση να κάνουν οι ίδιοι πάντα το πρώτο βήμα», προσθέτει.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η επιθυμία των γυναικών έτεινε να αυξομειώνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν παρόμοιες διακυμάνσεις επιθυμίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Έκτος μύθος: Η επιθυμία πρέπει να είναι αυθόρμητη
Οι σεξοθεραπευτές και οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη ή το αίσθημα της επιθυμίας της σεξουαλικής επαφής και η ανταποκρινόμενη, η οποία προκύπτει ως απόκριση σε ερεθίσματα, όπως το άγγιγμα.
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία - που είναι αυτό που βιώνουν πολλοί στο πρώτο διάστημα της σχέσης - είναι κατά κάποιο τρόπο καλύτερη.
Αλλά η Λόρι Μπρότο, ψυχολόγος και συγγραφέας του «Better Sex Through Mindfulness», διευκρινίζει ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει κάποιος να κάνει σεξ χωρίς την αυθόρμητη επιθυμία, αρκεί να υπάρχει προθυμία και συναίνεση.
Το παρομοιάζει με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο όταν δεν έχεις διάθεση. «Οι ενδορφίνες σου αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις πολύ καλά και μετά είσαι ευγνώμων που πήγες», προσθέτει.
Έβδομος μύθος: Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό
Η Δρ. Μπρότο διαφωνεί με την ιδέα ότι «το προγραμματισμένο σεξ είναι κακό σεξ». Αυτή η άποψη είναι «τόσο επιβλαβής», είπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το σεξ σαν εκ των υστέρων σκέψη, να το κάνουν μόνο αργά το βράδυ όταν είναι εξαντλημένοι ή όταν βρουν χρόνο.
Σε όσους αγχώνονται με την πρακτική του προγραμματισμού σεξ, εκείνη τους ρωτά: «Υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες στη ζωή σας που αγαπάτε ή που είναι σημαντικές για εσάς που δεν σχεδιάζετε ποτέ ή δεν τις βάζετε στο ημερολόγιο;» Η απάντηση, είπε, είναι συνήθως όχι.
Όγδοος μύθος: Το πέος δεν (πρέπει να) έχει προβλήματα στη λειτουργία του
Οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση που σχετίζεται με την εικόνα ή τη λειτουργία τους πέους τους, λέει ο δρ. Κέρνερ. Οι νεότεροι πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι μεγαλύτεροι πιστεύουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κάτι που ξεπερνάς με την εμπειρία.
Ωστόσο εκτιμάται ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει το 8% των 20άρηδων και το 11% των 30άρηδων. Και το 20% των ανδρών 18-59 ετών αναφέρουν ότι έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση.
«Δεν έχουμε ένα μικρό μπλε χαπάκι για να εξαφανιστεί μαγικά η πρόωρη εκσπερμάτιση, οπότε δεν συζητιέται όσο η στυτική δυσλειτουργία», σημειώνει ο δρ. Κέρνερ. «Έτσι, μένουμε με τους μύθους ότι οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κακοί στο κρεβάτι ή εγωιστές στο σεξ», συμπληρώνει.
Πηγή: New York Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για τη σεξουαλικότητα στη Γαλλία
Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα
Προτάσεις, tips και δοκιμασμένες συνταγές που σου εγγυώνται την επιτυχία
Το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων
Η δημιουργια AI γυναικών, οι επίδοξοι «δημιουργοί περιεχομένου» και οι μεγάλοι κίνδυνοι
Πώς η ιστορική αφήγηση παραμελούσε ή διέγραφε τη λεσβιακή σεξουαλική ταυτότητα
Πώς οποιαδήποτε «συναινετική» σεξουαλική πράξη είναι αποδεκτή στον 21ο αιώνα
Και ενώ η ανεκτικότητα αυξάνεται, µήπως µειώνεται η σεξουαλική ελευθερία;
Μιλήσαμε με γιατρούς και με άτομα που τα χρησιμοποιούν
Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού σωστά
Αν δεν βρεις σεξοκαβάτζα σου έχουμε την λύση... «Get a room»
Τι γίνεται αν δεν βρίσκεις τις λέξεις να περιγράψεις το φύλο σου;
Πόσο μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους;
Τέσσερις συνδρομητές της πλατφόρμας, η ηθοποιός Σοφία Αλεξανιάν, η Melody tvv και το ζευγάρι Κωνσταντίνα και Σωκράτης, μάς εξηγούν πώς την χρησιμοποιούν
Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με ηθοποιούς, ακτιβιστές και πρώην υπαλλήλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.