Σεξ

Puriteens: Είναι οι σημερινοί έφηβοι σεμνότυφοι;

Και ενώ η ανεκτικότητα αυξάνεται, µήπως µειώνεται η σεξουαλική ελευθερία;

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
ΤΕΥΧΟΣ 21ος αιώνας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Puriteens: Είναι οι σημερινοί έφηβοι σεμνότυφοι;
© Valerie Elash / Unsplash

Puriteens: Μαζί µε το καλό που έκανε το κίνηµα #MeToo, έχει εντείνει το άγχος τους για τη κακή σεξουαλική συµπεριφορά.

Ο όρος Puriteens περιγράφει νεαρά άτομα, συνήθως εφήβους, που σοκάρονται από σεξουαλικό

περιεχόµενο στο ∆ιαδίκτυο, είναι κατά του πορνό αλλά όχι κατά των LGBTQ. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται χαµηλή σεξουαλική δραστηριότητα στους εφήβους· µια µορφή αναβολής και αποφυγής που ίσως έχει τις ρίζες της στη µεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά µε τη συγκατάθεση και το τραύµα ως αποτέλεσµα του κινήµατος #MeToo. Μερικοί είναι επικριτικοί για τον όρο puriteen, υποστηρίζοντας ότι µόνο µια µειοψηφία είναι τόσο σεµνότυφη.

Οι διαφορές στη σεξουαλική συµπεριφορά των σηµερινών εφήβων από εκείνους π.χ. που ήταν έφηβοι 10 ή 20 χρόνια νωρίτερα οφείλονται στη ρευστότητα φύλου, σε µια µορφή ειλικρίνειας έναντι των σεξουαλικών απολαύσεων —οι έφηβοι/ες µπορούν να οµολογήσουν ανοιχτά ότι δεν απολαµβάνουν το σεξ— καθώς και, βεβαίως, στην ενασχόληση µε τα social media όπου το σεξουαλικό περιεχόµενο µπορεί να προκαλέσει αναδίπλωση και απώθηση. Πολλοί έφηβοι παραπονιούνται ότι το διαδίκτυο βρίθει από queer nerds, ή ότι το σεξ έχει κατακλύσει τα social media µε ενοχλητικό τρόπο.

Αν και η γενίκευση δεκάδων εκατοµµυρίων ανθρώπων στις δυτικές χώρες είναι πάντα δύσκολη, µια σειρά µελετών τα τελευταία χρόνια αναφέρει ότι οι έφηβοι από το τέλος του 2000 τείνουν να είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί, ότι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή αργότερα και έχουν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τις προηγούµενες γενιές. Οι ίδιοι οι Gen Zers —που ορίζονται ως άτοµα ηλικίας µεταξύ 6 και 24 ετών— γνωρίζουν πώς τους βλέπουµε εµείς οι µεγαλύτεροι —ως λίγο ηθικολόγους, λίγο πουριτανούς— και δεν συµφωνούν.

Αν οι millennials ήταν η γενιά των σταθερών ζευγαριών, «η πιο φρόνιµη γενιά από την εποχή της βασίλισσας Βικτωρίας», η Gen Z, σύµφωνα µε στοιχεία της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Barna, τείνει να είναι λιγότερο συντηρητική στις σχέσεις µεταξύ οµοφυλοφίλων και στο σεξ πριν από τον γάµο. «Ένα πράγµα που φαίνεται να έχει αλλάξει δραµατικά είναι η στάση απέναντι στη διαφορετική ταυτότητα φύλου και στη σεξουαλικότητα», λέει η Cicely Marston, ερευνήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που ειδικεύεται στη µετάβαση στην ενηλικίωση. «Υπάρχει πολύ λιγότερη προκατάληψη εναντίον των LGBTQ+ ατόµων, που φαίνεται να είναι µια πραγµατικά εντυπωσιακή διαφορά».

 Οι έφηβοι περνούν περίπου 9 ώρες την ηµέρα κοιτάζοντας οθόνες και απασχολούµενοι µε το σεξ «θεωρητικά».

Η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων  οφείλεται µάλλον στις συνθήκες της ζωής τους, ιδιαίτερα στους οικονοµικούς και τεχνολογικούς παράγοντες, παρά στη σεµνοτυφία. Για παράδειγµα, πολλοί νέοι άνθρωποι ζουν ακόµα µε τους γονείς τους, γεγονός που δεν διευκολύνει το σεξ. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι στην Gen Z ταιριάζει «το σπίτι»: βγαίνουν λιγότερο από τις προηγούµενες γενιές, κι αυτό «συµβάλλει σηµαντικά στη µείωση του περιστασιακού σεξ». Έτσι κι αλλιώς, τα µέλη της Gen Z δεν είναι ενθουσιώδη για το περιστασιακό σεξ και µάλιστα πολλά κορίτσια το θεωρούν εκµετάλλευση.

Προπάντων, το ∆ιαδίκτυο παίρνει πολύ χρόνο και οι έφηβοι — σύµφωνα µε έκθεση της Αµερικανικής Ακαδηµίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων— περνούν περίπου 9 ώρες την ηµέρα κοιτάζοντας οθόνες και απασχολούµενοι µε το σεξ «θεωρητικά»: εκπαιδευτικά βίντεο από ειδικούς στο σεξ YouTubers, όπως η Laci Green, περίπλοκες διατριβές στο Tumblr σχετικά µε τη σεξουαλική ταυτότητα και τις σεξουαλικές προτιµήσεις, οδηγοί Teen Vogue για πρωκτικό σεξ και συναναστροφές, µιµίδια, εκποµπές του Netflix όπως το «Bonding» και η «Σεξουαλική αγωγή», που αναφέρουν το κίνηµα #MeToo, και ατελείωτες συζητήσεις για το kink και το BDSM στο Twitter, στο Reddit και στο Tik Tok, όπου το hashtag #kinktok έχει αυτήν τη στιγµή 5,1 δισεκατοµµύρια προβολές. Μπορεί να δει κάνεις βίντεο µε κορίτσια Gen Z που δείχνουν µώλωπες από σεξ BDSM ενώ συγχρόνως καλούν για τη σωτηρία της θαλάσσιας χελώνας και για την ανακύκλωση των πλαστικών.

Στο µεταξύ, παρά τα κινήµατα εναντίον του body bashing, η Gen Z είναι ανασφαλής για το σώµα: πολλοί Zoomers είναι ακόµα παρθένες στα 20 τους εξαιτίας µιας γενικής δυσφορίας µε το σώµα τους και έλλειψης αυτοπεποίθησης. Όταν αρχίζουν να χρησιµοποιούν εφαρµογές γνωριµιών τροµάζουν ακόµα περισσότερο διότι πέφτουν πάνω σε ανθρώπους που αναζητούν αποκλειστικά το σεξ ή πάνω σε φανατικούς θρησκευόµενους που θέλουν να παντρευτούν πρώτα. Επίσης, υπάρχει µεγάλος φόβος για τα «αρπακτικά» και τους παιδεραστές: τα µέλη της Gen Z βλέπουν τους Boomers σαν ένα µάτσο σεξουαλικούς εκµεταλλευτές. Μαζί µε το καλό που έκανε το κίνηµα #MeToo, έχει εντείνει το άγχος τους για τη κακή σεξουαλική συµπεριφορά. Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση «Stress in America» της Αµερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η Gen Z ανέφερε σηµαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες από άλλες γενιές και το 67% των κοριτσιών Gen Z ανέφερε την εκτεταµένη σεξουαλική παρενόχληση και τις επιθέσεις που γίνονται γνωστές από τα ΜΜΕ ως σηµαντική πηγή ανησυχίας.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση για τα 20 χρόνια Athens Voice «Επιβιώνοντας στον 21ο αιώνα - Οι πολιτικές, οι τάσεις, τα ρεύµατα της εποχής µας», σε επιµέλεια Σώτης Τριανταφύλλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ