Σεξ

Polyamorous vs aromantic: τα δύο άκρα της ερωτικής σφαίρας προτιμήσεων

Πόσο μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους;

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πολυγαμία και αρομαντισμός
CottonBro Studio on Pexels

Polyamorous και Aromantic, τα δύο άκρα του ρομαντικού προσανατολισμού και πόσο απέχουν.

Καθώς το φάσμα του ρομαντικού προσανατολισμού ανοίγει όλο και περισσότερο και αποβάλλουμε, με baby steps στην καλύτερη, προκαταλήψεις και κριτική που δεν ζήτησε κανείς για το τι κάνει στο κρεβάτι του, έτσι είναι καλό να ενημερωνόμαστε και για την αντίστοιχη ορολογία, καθώς ζώντας σε wanna be politically correct κόσμο, η κριτική πολύ εύκολα γυρνάει boomerang! Οι σχέσεις a priori είναι ένα αρκετά δύσκολο concept, και δεν φαίνεται σε όλους το ίδιο δελεαστικό να γεράσουν με το άλλο τους μισό, μαζεύοντας πορτοκάλια στη γαλλική εξοχή (το ξέρω, ξέφυγα), αλλά μπορεί να μην θέλουν καν να βρουν το άλλο τους μισό, ή να ψάχνουν πολλά μισά. Εδώ έρχονται λοιπόν οι όροι aromantic και polyamorous, για να ρίξουν φως στα ερωτήματα που είμαι σίγουρη ότι ήδη έχετε.

Aromantic και Polyamorous: Τι σημαίνουν οι όροι αρομαντικός και πολυγαμικός

Ο αρομαντικός και ο πολυγαμικός λοιπόν, με άλλα λόγια, είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται επίσης συχνά εναλλακτικά, αλλά είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο αρομαντισμός είναι ένας ρομαντικός προσανατολισμός όπου ένα άτομο δεν βιώνει καμία ρομαντική έλξη, ενώ η πολυαγαμία είναι ένας προσανατολισμός σχέσεων όπου ένα άτομο είναι ανοιχτό στο να έχει πολλούς ρομαντικούς συντρόφους.

Ο αρομαντισμός είναι μια σχετικά νέα έννοια και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι σημαίνει. Τα αρομαντικά άτομα δεν αισθάνονται καμία ρομαντική έλξη προς κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι δεν βιώνουν καμία επιθυμία για ρομαντικές σχέσεις, αγάπη ή οικειότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βιώνουν άλλες μορφές έλξης, όπως η σεξουαλική ή η πλατωνική έλξη (δεν είναι ταυτόσημα με το asexual).

Από την άλλη πλευρά, η πολυγαμία μπορεί να είναι μια συναινετική και ηθική προσέγγιση της ύπαρξης πολλαπλών ρομαντικών συντρόφων. Τα πολυγαμικά άτομα πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να έχουν ρομαντικές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Η πολυγαμία δεν έχει να κάνει με εξαπάτηση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν τη συμφωνία και δίνουν τη συγκατάθεσή τους. Η πολυγαμία βέβαια συχνά παρεξηγείται ως δικαιολογία για την ασυδοσία ή τις μη δεσμευτικές σχέσεις. Ωστόσο, τα πολυγαμικά άτομα παίρνουν τις σχέσεις τους εξίσου σοβαρά με τα μονογαμικά άτομα και καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια για τη διατήρηση των σχέσεών τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα polyamorous άτομα aromantic και δεν είναι όλα τα aromantic άτομα polyamorous, καθώς τα δύο δεν είναι εγγενώς συνδεδεμένα, αλλά πολλές φορές οι έννοιες αυτές μπορεί να συμπίπτουν. Τα αρομαντικά άτομα μπορεί να μην έχουν καμία επιθυμία για ρομαντικές σχέσεις, ενώ τα πολυγαμικά άτομα μπορεί να έχουν πολλαπλές ρομαντικές σχέσεις, ανεξάρτητα από τα επίπεδα έλξης τους. Είναι βασικό συνεπώς να κατανοήσουμε πέραν από τον ορισμό, τη διαφορά μεταξύ των δύο για να αποφύγουμε κάθε είδους σύγχυση προσδιορισμού των ατόμων που ταυτίζονται με αυτούς τους προσανατολισμούς.

Όπως γίνεται αντιληπτό δυστυχώς με την επιλογή ενός αντίστοιχου ρομαντικού προσανατολισμού, ακολουθούν αμέτρητα ταμπού και κακεντρεχή σχόλια και δεν δίνεται βάση στο ότι κάθε σχέση ανεξαρτήτως μορφής πρέπει να χτίζεται πάνω στην ειλικρίνεια, την αλήθεια, το σεβασμό και την επικοινωνία. Ούτως ή άλλως, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι κάνει ο οποιοσδήποτε στη ζωή του, γιατί το φυσιολογικό, η νόρμα και οι οπτικές όλων μας διαφέρουν, κάτι που κάνει και τις ιστορίες μας μοναδικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ