Σεξ

Vegan προφυλακτικά: Πώς είναι να τα χρησιμοποιείς;

Μιλήσαμε με γιατρούς και με άτομα που τα χρησιμοποιούν 

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 885
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Vegan προφυλακτικά
© Unsplash

Vegan προφυλακτικά: Πού τα βρίσκεις, πόσο ασφαλή είναι. Τι μας είπαν οι ειδικοί. 

Πριν από 8 χρόνια, ο Φρανκ Σακελλαρίδης επισκέφθηκε γνωστό sex shop στο Χονγκ Κόνγκ που ανήκε σε vegan ιδιοκτήτρια και έμαθε για την ύπαρξη των vegan προφυλακτικών. Σήμερα, μετρά δέκα χρόνια βιγκανισμού και προμηθεύεται αποκλειστικά on line το πακέτο των 100 τεμαχίων γνωστής εταιρείας από την Αγγλία, κυρίως για οικονομικούς λόγους. H vegan blogger Κρύστα Παραμύθη, πάλι, είναι εδώ και 12 χρόνια vegan. Εκτός από καλλυντικά, σερβιέτες, ρούχα, παπούτσια, βερνίκια νυχιών, σαμπουάν, προϊόντα καθαρισμού, τα τελευταία 7 χρόνια χρησιμοποιεί και vegan προφυλακτικά. Όπως ο Φρανκ και η Κρύστα, έτσι και η Έλλη Στούρνα είναι co founder της Vegan Life NGO και συνδιοργανώτρια του Vegan Life Festival, του μεγαλύτερου Vegan φεστιβάλ της Ευρώπης που θα διεξαχθεί για έβδομη χρονιά από 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2023 στη Tεχνόπολη. Ξεκίνησε ως χορτοφάγος το 2012, έγινε vegan το 2015 και από το 2017 που έμαθε για τα vegan προφυλακτικά και μετά από σχετική έρευνα τα χρησιμοποιεί. Από τότε επιλέγει εταιρίες προφυλακτικών με πιστοποιήσεις.

Vegan προφυλακτικά
© Unsplash

Ο βιγκανισμός είναι για εκείνους τρόπος ζωής, ένα ταξίδι στο οποίο μαθαίνουν συνεχώς καινούργια πράγματα. Ένα από αυτά ήταν και τα vegan προφυλακτικά των εταιρειών Fair Squared, Glyde, Sustain Natural, Einhorn κ.ά. Τι σημαίνει όμως ότι ένα προφυλακτικό είναι vegan; Είναι εκείνο που δεν περιέχει ζωικά συστατικά, όπως η καζεΐνη που είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος η οποία χρησιμοποιείται συνήθως στα κοινά προφυλακτικά (και τα λιπαντικά), και δεν δοκιμάζεται σε ζώα. Η συσκευασία τους είναι συχνά πιο φιλική προς το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά. Ορισμένες από τις μάρκες vegan προφυλακτικών χρησιμοποιούν φυσικό λατέξ ή συνθετικά υλικά αντί του συμβατικού λατέξ, καθιστώντας τα καλή επιλογή για άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες στο συγκεκριμένο υλικό. Επίσης αρκετές εταιρείες δεσμεύονται σε ηθικές και θεμιτές πρακτικές εμπορίου, αποφεύγοντας τη χρήση συστατικών και υλικών που προέρχονται από εκμετάλλευση ζώου και ανθρώπου (πέρα από τις απαραίτητες vegan πιστοποιήσεις, πολλά φέρουν και πιστοποίηση του δίκαιου εμπορίου αλλά και τη βιώσιμη καλλιέργεια καουτσούκ).

Τα Vegan προφυλακτικά είναι ασφαλή; Η γνώμη δερματολόγου-αφροδισιολόγου και μαιευτήρα-χειρούργου γυναικολόγου

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Msc, Aλεξάνδρα Μαρία Κουή και η Βασιλική Σκαλαφούρη, μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος, αναφέρουν στην Athens Voice ότι τα vegan προφυλακτικά προσφέρουν φυσική και αποτελεσματική προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). «Οι εταιρίες παρασκευής υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως και οι χρήστες τους. Η χρήση vegan προφυλακτικών δεν γίνεται μόνο για vegan λόγους αλλά και ιατρικούς. Για παράδειγμα, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αλλεργία στην καζεΐνη. Οι εταιρίες με τις δικές τους ιατρικές έρευνες πιστοποιούν την αξιοπιστία τους σε σχέση με τα κοινά προφυλακτικά, αν και στη διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχουν πολλές συγκριτικές μελέτες. Όσες υπάρχουν όμως αναφέρουν έναν ικανό αριθμό ανθρώπων που εξετάστηκαν και  επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά αξιοπιστίας είναι εφάμιλλα με τα μη vegan προφυλακτικά, προστατεύοντας από τα ΣΜΝ και από την αντισύλληψη σε ποσοστό 95-97%. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται και η σωστή χρήση των αντίστοιχων λιπαντικών πέρα από τα vegan προφυλακτικά. Πρέπει ο καθένας να γνωρίζει τα συστατικά των προφυλακτικών για να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο λιπαντικό ώστε να μην προκαλέσει φθορά στο προφυλακτικό, και να τσεκάρει ημερομηνία λήξης, τίποτα δηλαδή το διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο προφυλακτικό» τονίζει μεταξύ άλλων η δερματολόγος.

Σήμερα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος vegan προφυλακτικά (ή sex toys) από ηλεκτρονικά φαρμακεία, καταστήματα με οικολογικά προϊόντα, αλλά και σε κεντρικά sex shop π.χ. στη Συγγρού. H Κρύστα προμηθεύεται μεμονωμένα τεμάχια προφυλακτικών από το Etico (κατάστημα με οικολογικά προϊόντα καθημερινής χρήσης -και όχι μόνο-, χωρίς πειράματα σε ζώα και χωρίς ζωικά παράγωγα). Όταν ανακάλυψε ότι δεν είναι vegan όλα τα προφυλακτικά, άρχισε να το ψάχνει περισσότερο και πλέον χρησιμοποιεί τα Fair Squared που κατασκευάζονται από φυσικό λάτεξ Δίκαιου Εμπορίου. «Δεν θα δυσκολευτείς να τα βρεις σε ηλεκτρονικά καταστήματα αφού όλο και πιο συχνά τα γνωρίζει ο vegan κόσμος και τα αναζητά. Σύντροφοί μου που δεν ήταν vegan ήταν πάντα ανοιχτοί στο να τα δοκιμάσουν, τους δημιουργούσε περιέργεια να δουν τι το διαφορετικό έχει ένα τέτοιο προφυλακτικό. Για μένα είναι εξίσου ποιοτικά και ανθεκτικά με πιο φιλικά συστατικά για το σώμα μου και τον πλανήτη, οπότε θεωρώ ότι αξίζει να κάνουμε αυτή την αλλαγή».

Vegan προφυλακτικά
© Unsplash

Πόσο κοστίζουν τα vegan προφυλακτικά και πού τα βρίσκεις

Σε μια γρήγορη αναζήτηση σε ηλεκτρονικό κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, ένα πακέτο με 10 διάφανα τεμάχια vegan προφυλακτικά γνωστής εταιρίας τύπου Original μπορεί να κοστίζει €,10,65 ένα πακέτο με Ultra Thin €10,40 ενώ αν ψάξεις αντίστοιχα σε site ηλεκτρονικού φαρμακείου ένα πακέτο με 10 τεμάχια γνωστής εταιρίας κοινών προφυλακτικών π.χ Naturals, κοστίζουν €,9,24 (διαφορετικές τιμές παρατηρούνται σε διαφορετικά ηλεκτρονικά καταστήματα). Για τον Φρανκ τα vegan προφυλακτικά είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό γι' αυτό και δεν επιλέγει να τα αγοράσει από εδώ. «Δεν μπορείς επίσης να τα βρεις εύκολα, οπότε τα παραγγέλνω online σε μεγάλες ποσότητες ώστε να μπορώ να έχω παντού μαζί μου». Όσον αφορά την αίσθηση που έχουν σε σχέση με τα κοινά προφυλακτικά, δεν έχει παρατηρήσει κάποια διαφορά. «Δεν έχουν περίεργες μυρωδιές ή υφές. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία στα vegan προφυλακτικά ακόμη. Δεν μου έχει τύχει στο σεξ να με ρωτήσουν γιατί το προφυλακτικό που χρησιμοποιώ είναι vegan ή να αρνηθούν να το χρησιμοποιήσω. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει προστασία».

Η Έλλη ξέρει σε ποιο κατάστημα θα βρει vegan προφυλακτικά. «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο δύσκολο να τα βρεις, ίσως έχει να κάνει με το μέρος της Ελλάδας στο οποίο βρίσκεσαι. Η μόνη έλλειψη έχει να κάνει με την κατηγορία προφυλακτικών χωρίς λάτεξ για άτομα που έχουν αλλεργία, γιατί από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν τόσα πολλά πιστοποιημένα vegan προϊόντα. Οι εταιρίες με το να πιστοποιούνται ξοδεύουν χρήματα όπως και με το να υφίστανται ελέγχους, με το να ψάχνουν ηθικότερη παραγωγή, καλές πρώτες ύλες κ.ά Συνεπώς, ένα προφυλακτικό που έχει 3-4 πιστοποιήσεις για την παραγωγή του και για την υγεία, αλλά και βιολογικά συστατικά, δεν θεωρώ ότι έχει ακραία τιμή. Είναι άλλωστε λίγο πιο πάνω από ένα κοινό προφυλακτικό».

Διαφορετικές γεύσεις και μεγέθη υπάρχουν, ωστόσο δεν υπάρχει η αντίστοιχη  ποικιλία με τα κοινά προφυλακτικά. «Όσο ο κόσμος ζητάει πιστοποιημένα προϊόντα τόσο περισσότερο θα αυξηθεί και η ζήτησή τους. Το βλέπουμε άλλωστε και με όλα τσ vegan προϊόντα. Είναι σημαντικό σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε να μην έχει γίνει χρήση βίας και να μην είναι προϊόν εκμετάλλευσης. Σήμερα έχουμε όλο και περισσότερες επιλογές οπότε εγώ θα παρότρυνα κάποιον να ξεκινήσει σταδιακά να αλλάζει τις επιλογές του και όταν αλλάξει τα βασικά, έπειτα να πάει στα προφυλακτικά και τα λιπαντικά. Φυσικά, το ότι παίρνω ένα vegan προφυλακτικό αυτό δεν σημαίνει έλυσα το ζήτημα που υπάρχει, το θέμα είναι να νοιαζόμαστε για τον κόσμο και τα ζώα, να ζητάμε αλλαγές νομοθετικά, αλλά και οι εταιρείες να δημιουργούν προϊόντα ανάλογα» καταλήγει η Έλλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ