Σεξ

Τρία θύματα του chemsex στη Γαλλία

Σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου με συνθετικά ναρκωτικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chemsex: Νεκροί τρεις άνδρες στη Γαλλία - Η σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου υπό την επήρεια ναρκωτικών
© charlesdeluvio/Unsplash

Chemsex: Νεκροί τρεις άνδρες στη Γαλλία - Η σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου υπό την επήρεια ναρκωτικών

Μετά τον θάνατο τριών Γάλλων ανδρών σε chemsex στο Μπορντώ, οι δραστηριότητες “party and play” (PnP) μπήκαν στο οπτικό πεδίο των αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη: πολλές χώρες σήμερα -με πρώτη την Ολλανδία και δεύτερη τη Γαλλία-, αντιμετωπίζουν περισσότερο από άλλοτε ευρεία παραβατικότητα σχετικά με τις παράνομες ψυχροτρόπες ουσίες και μεγάλη αύξηση των εξαρτημένων ατόμων. Στο chemsex -chemicals+sex- χρησιμοποιούνται παράνομες ή αυστηρά συνταγογραφούμενες ουσίες -τις οποίες ωστόσο μπορεί κανείς, να αγοράσει online- για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας: η εν λόγω υποκουλτούρα περιλαμβάνει σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου υπό την επήρεια συνθετικών ναρκωτικών, συχνά εντός συγκεκριμένων υποομάδων των μεγαλουπόλεων. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν σεξ χωρίς προστασία με πολλούς συντρόφους κατά τη διάρκεια πάρτι που μερικές φορές διαρκούν ολόκληρες ημέρες. Το ναρκωτικό εκλογής είναι συνήθως η μεθαμφεταμίνη, που αναφέρεται ως κρυσταλλική meth, η μεφεδρόνη, το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB), η γ-βουτυρολακτόνη (GBL) και τα αλκυλονιτρώδη (γνωστά ως poppers). Ο όρος slamsex χρησιμοποιείται για πάρτι όπου τα ναρκωτικά είναι ενέσιμα.

Το chemsex εκθέτει τα άτομα σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS: σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γαλλικών εφημερίδων Le Figaro και Midi Libre μετά τον θάνατο των τριών ανδρών, τις τελευταίες δύο δεκαετίες επικρατεί πλήρης αδιαφορία για την πιθανότητα λοίμωξης και μετάδοσης του HIV. Λόγω των υπαρχόντων φαρμάκων κατά του ιού του AIDS, οι πολίτες δεν λαμβάνουν πλέον καθόλου υπόψη τη δημόσια υγεία. Στην πρακτική party and play, ή high'n'horny (HnH) (σε ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι γνωστή και ως chem fun (CF ή Cf)) εμπλέκονται εξαρτημένοι χρήστες μεθαμφεταμίνης η οποία θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό, ευφορικό και διεγερτικό. Δεδομένου ότι γενικά τα διεγερτικά φάρμακα καθυστερούν την ανάγκη για ύπνο, αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση και αναστέλλουν την εκσπερμάτωση, ευνοούν τις παρατεταμένες σεξουαλικές συνευρέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η «πτώση» μετά τη χρήση μεθαμφεταμίνης είναι πολύ συχνά σοβαρή, με έντονη υπερυπνία, συμπτώματα κατάθλιψης, αυτοκτονικές σκέψεις και σωματική δυσφορία (έμετοι, διαταραχές του πεπτικού και της όρασης). Όλα αυτά εξαρτώνται φυσικά από την δοσολογία. 

Στις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένο γλωσσάριο σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες ουσίες, τη δοσολογία και τα αποτελέσματά τους τα οποία αφορούν κυρίως τη στυτική λειτουργία. Από το κοκτέιλ φαρμάκων δεν λείπει το Viagra ή άλλα παρόμοια σκευάσματα με συνέπεια πολλές και περίπλοκες χημικές αλληλεπιδράσεις που μπορούν να πάνε στραβά, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, παράλυση, νευρολογικές βλάβες, ακόμα και θάνατο. Αυτοί οι σωματικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι στους ηλικιωμένους άνδρες (ένας εκ των Γάλλων νεκρών ήταν 61 ετών) και σε εκείνους με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Παραλλήλως, η ίδια απώλεια αναστολών την οποία προκαλούν αυτά τα φάρμακα καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα σε άμεσες απειλές, όπως ληστεία και βιασμό. Άνδρες που συμμετέχουν στη σκηνή του chemsex έχουν δηλώσει ότι η σεξουαλική συναίνεση δεν είναι πάντοτε σαφώς καθορισμένη.

Αν και οι υποκουλτούρες της χρήσης ψυχοτρόπων ναρκωτικών σε ομαδικό σεξ υπάρχουν τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960, η πληθώρα των διαδικτυακών ιστοτόπων και των εφαρμογών σύνδεσης από τη δεκαετία του 1990 έδωσε μεγάλη ώθηση στο chemsex. Tα πάρτι που γίνονταν σε μπαρ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς χώρους ενώ η μεθαμφεταμίνη και το GHB/GBL αντικατέστησαν το Ecstasy.

Μετά από παρόμοια υπόθεση στη Βρετανία το 2015, η εφημερίδα Guardian είχε χαρακτηρίσει το chemsex horror story” αναρτώντας διαφωτιστικό βίντεο 6 λεπτών.

Chemsex, Sunset Song, Victor Frankenstein and Krampus - video reviews | The Guardian Film Show

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ