- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Airbus πέταξε για τρεις ώρες αποκλειστικά με μαγειρικά έλαια
Από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του περιβάλλοντος οι αερομεταφορές
Πτήση αποκλειστικά με μαγειρικά έλαια έκανε Airbus στη Γαλλία, που κράτησε τρεις ώρες και δίνει ελπίδα για ένα «πράσινο» μέλλον στις αερομεταφορές.
Ένα Airbus A219neo πραγματοποίησε σήμερα πτήση σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 για τρεις ώρες, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Με αυτήν την πτήση του Airbus σηματοδοτείται η έναρξη των δοκιμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δραστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αερομεταφορών.
Το αεροπλάνο πέταξε πάνω από την περιοχή της Τουλούζης με τους κινητήρες του να τροφοδοτούνται μόνο με υδρογονοκατεργασμένους εστέρες και λιπαρά οξέα (HEFA), με άλλα λόγια, με χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές αυτού του σχεδίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία αποκαλείται Volcan (από το Vol, δηλαδή «πτήση» με Can-carburant alternatifs nouveaux, δηλαδή με «νέα εναλλακτικά καύσιμα») αναμένονται το 2022. Οι δοκιμές, πάντως, θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του 2023.
Πτήσεις με χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια - Ποιες αεροπορικές εταιρείες συμμετέχουν στην έρευνα
Στη μελέτη συμμετέχουν οι εταιρείες Safran, Dassault Aviation, Onera, Airbus, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας και το γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών. Χρηματοδοτείται στο πλαίσιο μιας τριετούς έρευνας, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την απεξάρτηση των αερομεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα. Παρόμοιες δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος με ένα ελικόπτερο H160.
Κατά τη διάρκεια των πτήσεων αυτών θα χρησιμοποιηθεί και ένα αεροσκάφος που θα μετρά τις εκπομπές των κινητήρων, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο που ευθύνεται περισσότερο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα SAF - Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται
Η χημική σύσταση των SAF είναι διαφορετική από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στεγανότητας στους κινητήρες και σε άλλα συστήματα των αεροσκαφών.
Τα αεροπλάνα είναι σήμερα πιστοποιημένα για να πετούν με 50% SAF και ο τομέας υπολογίζει ότι θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί 100% βιώσιμα καύσιμα μέχρι το 2030.
Τα αεροσκάφη που θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους εκείνη τη χρονιά θα μπορούν να καταναλώνουν απευθείας βιώσιμα καύσιμα ενώ σε όσα είναι ήδη σε λειτουργία θα προστίθενται στα καύσιμά τους μόρια αρωματικών ενώσεων που θα μιμούνται την κηροζίνη και θα αποτρέπουν τυχόν προβλήματα διάβρωσης.
Πέρα από τις τεχνικές προσαρμογές, το βασικό πρόβλημα είναι η αύξηση της παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να μειωθεί το κόστος τους. Τα εναλλακτικά καύσιμα συνιστούσαν λιγότερο από το 0,1% του συνόλου των καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν στις αερομεταφορές το 2019.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Τα 5 SOS για μέγιστη απόδοση, εξοικονόμηση χρημάτων και αποφυγή βλαβών
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη
Τα αποτελέσματα ερευνών και τα 21 σενάρια που μελετήθηκαν
Όλες οι ώρες και τα σημεία
Πόσο πρέπει τελικά να ανησυχούμε;
Η θερμοκρασία αυξάνεται κατά έως και 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία
Μόλις ένα στα τρία ποτάμια βρίσκονταν εντός των φυσιολογικών ορίων ροής
Δύο ωκεανογραφικές έρευνες συμφωνούν στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης αλλά διαφωνούν στις χρωματικές επιπτώσεις των υδάτων
Η τρύπα του όζοντος, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και η περιβαλλοντική νίκη που χρειάστηκε δεκαετίες
«Οι άνθρωποι κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν γνωρίσει ποτέ πριν θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο σήμερα τα τελευταία τουλάχιστον 100.000 χρόνια»
Από τις οικονομικές απώλειες και τους καύσωνες μέχρι τις πυρκαγιές και την απώλεια οικοσυστημικών υπηρεσιών
Διεθνές συνέδριο στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.