Περιβαλλον

Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες

Στο άμεσο μέλλον οι καταναλωτές στην ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να πωλούν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333535-691646.jpeg

Δέσμη μέτρων, για την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις της Επιτροπής εστιάζουν σε τρία σημεία. Στην ενεργειακή απόδοση, στην εδραίωση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στο πεδίο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη διασφάλιση των καταναλωτών. 

Στο άμεσο μέλλον οι καταναλωτές σε όλη την ΕΕ θα έχουν στη διάθεση τους μεγαλύτερη επιλογή προσφορών, πρόσβαση σε αξιόπιστα εργαλεία σύγκρισης των τιμών της ενέργειας καθώς και τη δυνατότητα να παράγουν και να πωλούν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. Στα μέτρα υπάρχει και πρόβλεψη για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών καθώς και για το μετριασμό του αντίκτυπου που θα έχει στην κοινωνία η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. 

Η δέσμη μέτρων καλύπτει την ενεργειακή απόδοση, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τους κανόνες για την ενεργειακή ένωση.

Επιπλέον η Επιτροπή προτείνει και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων , ενώ παράλληλα δείχνει και ένα νέο δρόμο προς τον οικολογικό σχεδιασμό της Ευρώπης. Σχεδιασμός που θα επιταχύνει την καινοτομία σε θέματα καθαρής ενέργειας και θα αποτελέσει το αναπτυξιακό εργαλείο του μέλλοντος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας της καθαρής ενέργειας προσέλκυσε το 2015 επενδύσεις πάνω από 300 δις. ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση των 177 δις ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων ετησίως από το 2021 και μετά, θα δημιουργήσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% κατά την επόμενη δεκαετία και θα εξασφαλίσει 900.000 νέες θέσεις εργασίας. 

«Οι προτάσεις μας παρέχουν ισχυρή εμπορική ώθηση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τους επενδυτές, ενδυναμώνουν τους καταναλωτές, επιτρέπουν την καλύτερη λειτουργία των ενεργειακών αγορών και μας βοηθούν να επιταχύνουμε τους στόχους μας για το κλίμα. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας» ανέφερε ο Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ