- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για το ψάρεμα
Κοινοτικό σύστημα ελέγχου για τη συμμόρφωση όλων με τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής
Το υφιστάμενο σύστημα της κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ, αφενός λόγω της πολυπλοκότητας του, αφετέρου λόγω των περιορισμένων ελέγχων από τα κράτη μέλη, δημιούργησε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαίων ψαράδων. Κάποιοι απ’ αυτούς ευνοήθηκαν εις βάρος κάποιων άλλων, ενώ όλο αυτό το καθεστώς αυθαιρεσίας έχει συνέπειες και στη βιωσιμότητα των αλιευμάτων που θα το πληρώσουν οι επόμενες γενιές.
Προκειμένου να υπάρξει δίκαιη μεταχείριση όλων των ευρωπαίων αλιέων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τον έλεγχο και την τήρηση των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής. «Έχουμε μια διαφορετική εφαρμογή της νομοθεσίας σε κάθε χώρα και αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο αποδοτική είναι η νομοθεσία και αξιόπιστη η ΕΕ» δήλωσε η εισηγήτρια Isabelle Thomas των Γάλλων Σοσιαλιστών.
Τα μέτρα που πρόκειται να θεσπιστούν με το νέο κανονισμό αφορούν ένα κοινοτικό σύστημα ελέγχου που να εξασφαλίζει τη συμμόρφωση όλων με τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Κατά συνέπεια το υφιστάμενο καθεστώς και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ αυτό ενοποιούνται, κωδικοποιούνται και απλουστεύονται. Οι διαδικασίες ελέγχων, όπως για παράδειγμα για τα μεγέθη των διχτυών και των αλιευμάτων, τυποποιούνται καθώς και οι κυρώσεις για τους παραβάτες.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των εθνικών μεθόδων ελέγχου, με ορισμένα κράτη μέλη να πραγματοποιούν ελέγχους από τα δίχτυα των αλιέων μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, ενώ κάποια άλλα μόνο σε ορισμένα στάδια της αλυσίδας. Με το νέο κανονισμό οι ευρωβουλευτές ζητούν την επέκταση των ελέγχων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.
Επιπλέον στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα κατάρτισης των επιθεωρητών αλιείας. Ζητούν λοιπόν την εφαρμογή ενός βασικού προγράμματος για την εκπαίδευση όλων των επιθεωρητών. Επιπλέον ζητούν και την χρήση νέων τεχνολογιών παρακολούθησης, επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών ως μέσα αναγκαία για τη θαλάσσια επιτήρηση.
Η αναθεώρηση του κανονισμού αναμένεται μέσα στο 2017.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.