- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
City Lover 410
Να και μια ευχάριστη είδηση από το χώρο των αθηναϊκών σινεμά: ξανάνοιξε το «Ίλιον»
Στην άνω φωτογραφία βλέπετε το κεντρικό κτίριο του μικρού αυτού πανεπιστήμιου (Θησέως 70, Καλλιθέα). Πρόκειται για την πρώην «Χαροκόπειο Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων», μετέπειτα «Χαροκόπειο Σχολή Οικιακής Οικονομίας», ιδρυμένη με κληροδότημα από το ζάπλουτο Κεφαλονίτη Παναγή Χαροκόπο (εξού και η ομώνυμη περιοχή και ο κεντρικός δρόμος, κάθετος στη Θησέως), που λειτουργούσε εδώ από τα τέλη της δεκαετίας του ’20, ενώ ΑΕΙ έγινε το 1990.
Φυσικά, το ίδρυμα έχει επεκταθεί και σε νεότερα κτίρια. Παλιό και νέο κομμάτι, όμως, είναι νομίζω το μόνο πανεπιστημιακό συγκρότημα της Αθήνας που η εξωτερική του όψη αναλογεί πραγματικά προς πανεπιστήμιο μιας οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Δεν έχω καμιά γνώση για το επίπεδο των σπουδών του, υποθέτω ωστόσο ότι ένας καθαρός και περιποιημένος χώρος –χωρίς σύριγγες, σκουπίδια, αεροπανό, βαμμένους τοίχους, αφισοταπετσαρίες– σε προδιαθέτει, τουλάχιστον, να κάνεις τη δουλειά σου κανονικά, διδάσκοντας ή διδασκόμενος. (Υ.Γ. Με χαρά θα δημοσιεύσω οποιαδήποτε αρχιτεκτονική πληροφορία για το κεντρικό κτίριο)
Να και μια ευχάριστη είδηση από το χώρο των αθηναϊκών σινεμά: ξανάνοιξε το «Ίλιον». Ο καλός κινηματογράφος είχε ξεκινήσει το 1970, σε ισόγειο νεόδμητης πολυκατοικίας, παίρνοντας το όνομά του προφανώς από το δρόμο (Τροία = Ίλιον), ίσως όμως και από την ανάμνηση του αρκετά κοντινού πολιτιστικού πολυχώρου «Ίλιον - Τρωάς», που λειτουργούσε παλιότερα στην Κυψέλη. Η κ. Ματίνα Καλτάκη γράφει ότι στο ίδιο οικόπεδο λειτουργούσε μεταπολεμικά το κοσμικό κέντρο «Καζανόβας» («Επτά ημέρες» της «Καθημερινής», αφιέρωμα στην Κυψέλη, 23/2/2003). Το «Ίλιον» ήταν πάντα ποιοτικό σινεμά, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική (ο εξώστης είναι προσβάσιμος με δίδυμες σκάλες μέσα από την πλατεία!) και ωραία σινεφίλ διακόσμηση. Εδώ έχω δει πολλές δεκάδες ταινίες. Γι’ αυτό είχα σημειώσει με λύπη ότι την προηγούμενη σεζόν 2011-12, το «Ίλιον» δεν είχε ανοίξει. Εύχομαι μακροημέρευση. (Στοιχεία από το βιβλίο μου «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2012, Ιστορίες του αστικού τοπίου», που σύντομα θα ανέβει στο ίντερνετ για ελεύθερη χρήση).
Δίδυμοι δρόμοι στην πόλη
Από τις δίδυμες σκάλες, στους δίδυμους δρόμους. Στην τελευταία στήλη μου –με αφορμή την «καβαφική» γωνία Ενδυμίωνος & Ερμίππου– ζητούσα τεμνόμενους δρόμους, γωνιές με ονόματα ζευγαριών. Το πλήθος των απαντήσεων με ξάφνιασε ευχάριστα. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Κατερίνα Στεργίου: Αν και δεν είναι το ίδιο ποιητικό, Λεωνίδου & Θερμοπυλών (Π. Φάληρο). Όλη μου τη ζωή περιμένω να δω τους «300»· Μαριλένα Κ.: Πέτα & Φιλελλήνων. Αυτό κι αν είναι εσκεμμένο! Λευτέρης: Σαπφούς & Ατθίδων (θα έπρεπε να είναι Ατθίδος) στην Καλλιθέα. Ανώνυμοι: Δάμωνος & Φιντία στον Άλιμο, πάνω από τη λεωφόρο Καλαμακίου· Περσέως & Ανδρομέδας στη Φιλοθέη, κοντά στα όρια με το Γαλάτσι· στο Περιστέρι υπάρχουν οι οδοί Αδμήτου & Άλκηστης (όχι Αλκήστιδος), αλλά είναι παράλληλες κι όχι κάθετες· Περσεφόνης & Πλούτωνος, στην Ελευσίνα, φυσικά· Γωνία Ευρυδίκης & Ορφέως στη Βούλα· Περικλέους & Ασπασίας, στο Πέραμα· (Προσέξτε και τις λεπτές παρατηρήσεις των αναγνωστών και αναγνωστριών). Προσθέτω ότι στα Νέα Λιόσια («Ίλιον»…) σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, κάθετοι και παράλληλοι, είναι από τον Τρωικό πόλεμο: Ελένης, Πρωτεσιλάου, Έκτορος, Πριάμου κ.λπ. Εκεί να δεις γωνίες...
Γιατί δεν τη λένε πλατεία «Μαβίλης»
Γιατί ο δημοτικιστής ποιητής και πολεμιστής Λορέντζος Μαβίλης (1860-1912), προς τιμήν του οποίου μετονομάστηκε η μικρή αυτή πλατεία, συμβαίνει να ήταν αρσενικού γένους. Δηλαδή, εδώ, παρατηρείται τάση θηλυκοποίησης του αρσενικού (η αντίστροφη αυθαιρεσία από τη δύσμοιρη πλατεία Βάθης, που σώνει και καλά την αρσενικοποιούν σε «Βάθη»). Θυμίζω ότι η περιοχή αυτή των Αμπελοκήπων, στην άκρη των παλιών Παραπηγμάτων (τελείωναν στην οδό Δορυλαίου), λεγόταν «Στέγη Πατρίδος», επειδή σε μικρή απόσταση υπήρχαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες και η έδρα του σχετικού οργανισμού. Υπήρχε και σχετική στάση των ΜΜΜ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εσύ πού θα «χτυπήσεις» το επόμενο τατουάζ σου;
Εδώ η urban αισθητική συναντά την τεχνική αρτιότητα, σε ένα studio που επενδύει σταθερά στην ποιότητα, την ασφάλεια και τον σεβασμό προς το σώμα και το tattoo ως μορφή τέχνης.
Κάθε session είναι μια εμπειρία, όπου κάθε πελάτης γίνεται μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και αφήνει το δικό του αποτύπωμα
Από black & grey realism και merican old school, μέχρι fine line, watercolor και japanese, δίνουν σε κάθε σχέδιο προσοχή και μοναδικό χαρακτήρα
Πίσω από τη «βελόνα» βρίσκεται ο Τάσος, ή αλλιώς Hafen, με εμπειρία 13 χρόνων στον χώρο
Το studio προσφέρει όλα τα στιλ tattoo, custom σχέδια και body piercing, συνδυάζοντας τεχνική, εμπειρία και ανθρώπινη προσέγγιση.
Κάθε tattoo και piercing είναι αποτέλεσμα έμπνευσης, δεξιοτεχνίας και φροντίδας
Κάθε τι εδώ γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, αυστηρή αποστείρωση εργαλείων και προσοχή στην υγιεινή, ώστε η εμπειρία να είναι απολύτως ασφαλής και άνετη.
H Λύδια Μαλακώντα αναλαμβάνει προσωπικά κάθε λεπτομέρεια, προσφέροντας μια μοναδική, ποιοτική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη.
Το εστιατόριο που μετράει πάνω από έξι δεκαετίες ζωής
Πώς είναι να μεγαλώνεις και να ζεις στην Ελλάδα και πώς νιώθει μια Ιρανή για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράν
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας της παράταξης Μπακογιάννη
Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ανοιχτό, προσβάσιμο και φιλόξενο χώρο για το κοινό της Αθήνας όλες τις εποχές του χρόνου
Με ποικιλίες κρασιών από όλο τον κόσμο και φαγητό που θες να ξαναπαραγγείλεις
Τι συμβαίνει και τι πρέπει να αλλάξει - Το παράδειγμα της οδού Πανεπιστημίου
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Ένας όμιλος που μεγάλωσε μαζί με την Αθήνα
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι
O Δήμαρχος Αθηναίων μιλά στην Athens Voice για το πώς η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα «κέντημα γιορτής» τα φετινά Χριστούγεννα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.