- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μελέτη αποκαλύπτει: Το τυρί μπορεί να μετατρέψει τα όνειρα σε εφιάλτες
Nέα έρευνα σε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες
Νέα μελέτη δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά, ειδικά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να συνδέονται με πιο έντονους και ενοχλητικούς εφιάλτες.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάζουν πολύ περισσότερο τον ύπνο σας απ’ ό,τι φανταζόσασταν, ακόμη και να προκαλούν εφιάλτες.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, άτομα με σοβαρά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη τα οποία κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, εμφάνιζαν συχνότερα και εντονότερους εφιάλτες.
Η έρευνα εξέτασε πάνω από 1.000 άτομα και συνέκρινε τις διατροφικές τους συνήθειες με την ποιότητα του ύπνου και των ονείρων τους.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής Τόρε Νίλσεν από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, ανέφερε πως παλιότερες έρευνες του 2015 είχαν ήδη δείξει ότι πολλοί «κατηγορούν» το τυρί για τους εφιάλτες τους — και τώρα υπάρχουν πιο συγκεκριμένα ευρήματα.
Όσοι ανέφεραν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα εξαιτίας της λακτόζης, είχαν πιο συχνούς εφιάλτες, μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση, επιπτώσεις στην καθημερινότητα και διάρκεια των κακών ονείρων για μήνες.
Η Μαρί-Πιερ Σεντ-Ονζ, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ύπνου και Κιρκαδικών Ρυθμών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υπογράμμισε ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα προκαλούν διαταραχές ύπνου που μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα.
Αντίστοιχα, ο καθηγητής νευρολογίας Πάτρικ ΜακΝαμάρα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υποστήριξε ότι η κατανάλωση τροφών-«εκκινητών» της δυσανεξίας μπορεί να προκαλεί «μικρο-αφυπνίσεις» που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες πέρα από τα γαλακτοκομικά, επιθυμούν να συνεχίσουν τη μελέτη σε άλλες ομάδες πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Ράσελ Πάουελ, συν-συγγραφέα της μελέτης και επίτιμο καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο MacEwan του Καναδά, τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στο μέλλον στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και ονείρων.
Μέχρι τότε, όπως λένε οι ειδικοί, ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει μόνος του διατροφικές αλλαγές για να βελτιώσει τον ύπνο του — χωρίς απαραίτητα την παρέμβαση ειδικού.
(Πηγή: NBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει όταν τα φοράμε καθημερινά
Σημαντική άνοδος της εταιρείας στη βαθμολογία της διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης βιώσιμης επιχειρηματικής επίδοσης
Ευρήματα από το ευρωπαϊκό έργο PARTNER
Αλλαγές που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο σττη βελτίωση της όψης μας
Πότε μπορεί να χρειαστεί να φορέσουμε γυαλιά
Το δεύτερο μέρος της συζήτησης με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Στην Ελλάδα πέθανε παιδί που γεννήθηκε από το γενετικό υλικό του δότη, ενώ από καρκίνο νοσεί και το αδερφάκι του
H διάσπαση της προσοχής και το πώς ζούμε μέσα σε διαρκή θόρυβο
Οι «Πόλεμοι του Κρέατος» αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα μετά τη δημοσίευση νέας έκθεσης της EAT-Lancet
Οι ερευνητές του King’s College το χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά συναρπαστικό εύρημα»
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ελληνικής πολυκεντρικής μελέτης
Τι είναι το εσωτερικό κενό, πώς εμφανίζεται και πώς μας επηρεάζει
Στις καρδιολογικές κλινικές
Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με υπέρταση, καρδιοπάθειες και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο
Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους και αίσθημα εξάντλησης
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.