- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εγκέφαλος: Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν θεραπεία κατά σοβαρών δυσλειτουργιών
Μονοκλωνικό αντίσωμα «υπόσχεται» αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν θεραπεία κατά σοβαρών δυσλειτουργιών που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ο αιματοεγκεφαλικός Φραγμός (ΑΕΦ) αποτελεί έναν κρίσιμο φραγμό προστασίας για το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), εξασφαλίζοντας την υγεία του εγκεφάλου και ρυθμίζοντας τη μεταφορά ουσιών προς και από τον εγκέφαλο. Η δυσλειτουργία του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθολογίες και την επιδείνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς επιτρέπει τη συσσώρευση τοξικών μορίων ή την ανισορροπία απαραίτητων συστατικών στον εγκέφαλο.
Μετά από δοκιμές εκατοντάδων μορίων τα τελευταία δύο χρόνια, ανακαλύφθηκε το μονοκλωνικό αντίσωμα με την κωδική ονομασία, PHRX-1212, το οποίο σύμφωνα με τα πειραματικά μοντέλα, δείχνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (Blood–BrainBarrier, BBB).
Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού είναι ένα σημαντικό ερευνητικό ζητούμενο διεθνώς, γιατί η δυσλειτουργία του συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Σκλήρυνση κατά Πλάκας Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, αλλά και βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) (εγκεφαλικό, τραύμα).
Παρότι η αποκατάσταση είναι ένα έργο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, επειδή ο φραγμός είναι εξαιρετικά πολύπλοκη μικροαγγειακή δομή και πρέπει να «επισκευαστεί» χωρίς να διαταραχθεί η φυσιολογική του λειτουργία, τα αποτελέσματα από την έρευνα που έχει γίνει από την Thera Phragma, στην Ελλάδα, είναι άκρος ενθαρρυντικά. Την εταιρεία στελεχώνουν Έλληνες ερευνητές υπό τον συντονισμό του δρ Σπύρου Παπαπετρόπουλου και της ομάδας Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ελλάδα, κατέχοντας μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, στις νευροεπιστήμες, τη βιοτεχνολογία, την φαρμακευτική ανάπτυξη, αλλά και στην επιχειρηματικότητα.
Η Phragma Therapeutics έχει ήδη αναπτύξει μια ολοκληρωμένη, πειραματική πλατφόρμα για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό βασισμένη σε ανθρώπινα πρωτογενή εγκεφαλικά ενδοθηλιακά κύτταρα και σε προηγμένα μικροσκοπικά φυσιολογικά συστήματα (BBB-Chip), τα οποία αναπαράγουν με υψηλή πιστότητα την αρχιτεκτονική, την λειτουργία και την παθολογία του ανθρώπινου αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Με απλά λόγια, επινοήθηκε ένα μικροσκοπικό τεχνητό μοντέλο του φραγμού εγκεφάλου–αίματος, χρήσιμο για πειραματικές δοκιμές, καθώς μιμείται ρεαλιστικά το ανθρώπινο περιβάλλον.
Τα πειραματικά δεδομένα έδειξαν ισχυρή λειτουργική δράση σε πολλαπλά ανθρώπινα invitro συστήματα, αλλά υποστηρίχθηκαν περαιτέρω και από invivo μελέτες, στις οποίες το PHRX-1212 παρουσίασε εξαιρετική ανεκτικότητα και καθαρό φαρμακοκινητικό προφίλ, χωρίς κλινικά παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπρόσθετες μελέτες αποτελεσματικότητας, με στόχο την ολοκλήρωση της προκλινικής φάσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.