- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νικάμε την παχυσαρκία αλλάζοντας τις συνήθειές μας
Η ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Δρ Αργυρώ Παναγιωτάκου μας εξηγεί τις διαδικασίες του μεταβολισμού
Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα περίπου το 30% πάσχει από παχυσαρκία. Με βάση τα κλινικά στοιχεία και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η παχυσαρκία είναι μια πάθηση και όχι ένα αισθητικό πρόβλημα. Και παρ’ όλο που η αύξηση του σωματικού λίπους έχει ως βάση το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (τρώμε παραπάνω από ό,τι ξοδεύουμε), οι αιτίες που μας οδηγούν εκεί είναι πολύ πιο πολύπλοκες από ό,τι πιστεύαμε παλιότερα. Το τι τρώμε και το πόσο τρώμε επηρεάζεται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Το ενεργειακό μας ισοζύγιο προκύπτει αν υπολογίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την τροφή και αυτές που ξοδεύει ο μεταβολισμός μας. Οι θερμίδες αυτές για τον καθένα μας εξαρτώνται από τον βασικό μεταβολισμό (αυτόν που χρειάζονται τα κύτταρά μας για να διατηρηθούν στη ζωή) και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις δραστηριότητές μας. Για τους κατοίκους των πόλεων με εργασίες γραφείου, η ενέργεια δραστηριότητας δεν ξεπερνάει συνήθως το 20%, που συνεπάγεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουμε εξαρτάται από τον βασικό μας μεταβολισμό.
Ο βασικός μεταβολισμός καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, το φύλο μας, την ηλικία μας, το ποσοστό της μυϊκής μάζας, την ανισορροπία των ορμονών, φάρμακα και τις αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους.
Κάθε φορά που χάνουμε βάρος, ο οργανισμός μας χαμηλώνει τον βασικό του μεταβολισμό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μια φυσιολογική ανταπόκριση του σώματός μας στην προσπάθειά του να μειώσει την απώλεια ενέργειας. Δυστυχώς όταν ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάσαμε δεν επιστρέφει ο μεταβολισμός μας εκεί που ήταν, με αποτέλεσμα κάθε φορά που επαναλαμβάνεται αυτό, ο μεταβολισμός μας να πέφτει ακόμα πιο χαμηλά.
Γιατί, όμως, ενώ έχουμε πλέον τόσες θεραπευτικές επιλογές (νεότερα φάρμακα, βαρϊατρική χειρουργική) δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας; Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η αλλαγή. Τα φάρμακα/βαρϊατρική θα μας βοηθήσουν να τρώμε λιγότερο, αλλά το τι επιλέγουμε να φάμε, αν θα αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα, αν θα πίνουμε περισσότερο νερό και αν θα κοιμόμαστε καλύτερα εξαρτάται από εμάς. Ο βασικότερος παράγοντας για να χάσουμε βάρος και να μην το ξαναπάρουμε είναι η αλλαγή των συνηθειών μας.
Info
www.endokrinologos-glyfada.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας μιλάει για την επιστήμη ως τρόπο ζωής και ευθύνης
Πώς λειτουργεί η μνήμη και ποιες απλές στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την απόδοσή της
Ιάπωνες ερευνητές δείχνουν ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να επηρεάζουν τον μεταβολισμό, πέρα από τις θερμίδες
Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωσή της με την πρόσληψη της πολύτιμης βιταμίνης B6
Τι συμβαίνει στο σώμα και πότε πρέπει να γίνει έλεγχος
Η συζήτηση στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Η διάδοση της τάσης έχει ήδη εμπορικό αντίκτυπο
Υψηλή εξειδίκευση και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
Διαταραχές που εμφανίζονται και σε νεότερους άνδρες
Συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν αμηχανία ή και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Επενδύει σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούν αξία για τις επόμενες γενιές
Ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου
Έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη εμφράγματος
Η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών ICL
Ενημερωτική πρωτοβουλία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Προστασία της υγείας σε κάθε ηλικία
Συμμετοχή της εταιρείας στο Delphi Economic Forum
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.