- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εμβόλια για κορωνοϊό σε ανθρώπους με ρευματικές παθήσεις
Η νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα
Άνθρωποι με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να κάνουν άφοβα το εμβόλιο για κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη Ευρωπαίων ρευματολόγων.
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και χωρίς παρενέργειες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, καθησυχάζει η μεγάλη διεθνής μελέτη COVAX της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενώσεων για τη Ρευματολογία (EULAR).
Οι Ευρωπαίοι ρευματολόγοι κλήθηκαν να καταγράψουν όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων με τέτοιες παθήσεις, οι οποίοι έκαναν εμβόλια κατά της Covid-19, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο επιφέρει κάποια αναζωπύρωση της πάθησης ή άλλες παρενέργειες. Οι ασθενείς αυτοί είχαν αποκλειστεί από τις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων.
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 5.121 άτομα από 30 χώρες με διαφορετικές φλεγμονώδεις/αυτοάνοσες ή μη φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.α.), τα οποία είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (γλυκορτικοειδή, μυκοφαινολάτη, αζαθειοπρίνη κ.α.), ενώ οι υπόλοιποι αντιρευματικά φάρμακα.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Πέδρο Ματσάδο του Κέντρου Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ρευματολογίας «Annals of the Rheumatics Diseases», έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές ή μυοσκελετικές παθήσεις ανέχονται καλά τα εμβόλια Covid-19 και δεν εμφανίζουν διαφορά στο προφίλ ασφαλείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ή με τους ασθενείς που έχουν μη φλεγμονώδεις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι σύντομης διάρκειας αντιδράσεις στην ένεση.
Μόνο το 4,4% των εμβολιασθέντων εμφάνισε κάποια αναζωπύρωση της νόσου του μετά τον εμβολιασμό και από αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 0,6% (6 στις 1.000) θεωρήθηκαν σοβαρές. Το 98,5% μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τη φαρμακευτική θεραπεία τους χωρίς καμία αλλαγή μετά το εμβόλιο, ενώ μόνο το 1,5% χρειάστηκαν κάποια αλλαγή. Επίσης, η μελέτη βρήκε χαμηλό ποσοστό μολύνσεων από Covid στους ανθρώπους με ρευματικές-μευοσκελετικές παθήσεις μετά τον πλήρη εμβολιασμό για κορωνοϊό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.