- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κορωνοϊός:Η απώλεια όσφρησης & γεύσης μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες
Το πόρισμα καναδικής μελέτης
Η απώλεια όσφρησης και γεύσης λόγω κορωνοϊού, μπορεί να διαρκέσει σχεδόν μισό χρόνο σε πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με καναδική μελέτη.
Ως και μισό χρόνο μετά την προσβολή από κορωνοϊό μπορεί να διαρκέσει σε έναν ασθενή η απώλεια όσφρησης και γεύσης, σύμφωνα με καναδική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιοχάνες Φρασνέλι του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο (διαδικτυακό λόγω κορωνοϊού) ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 813 υγειονομικούς που είχαν διαγνωστεί θετικοί για Covid-19. Καθένας αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και ειδικών τεστ σχετικά με τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης του πέντε μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Διαπιστώθηκε ότι οι 580 από τους 813 είχαν ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Από αυτούς, οι 297 (το 51%) δεν είχαν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 134 (το 17%) είχαν μόνιμη απώλεια όσφρησης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την όσφρηση τους στο «επτά» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.
Επίσης οι 527 από τους 813 είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια γεύσης μετά την αρχική λοίμωξη. Από αυτούς, οι 200 (το 38%) δεν είχαν ανακτήσει κανονικά τη γεύση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 73 (το 9%) είχαν μόνιμη απώλεια γεύσης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την γεύση τους στο «οκτώ» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.
«Η έρευνα μας δείχνει ότι η μειωμένη όσφρηση ή γεύση μπορεί να παραμείνει σε ένα αριθμό ανθρώπων μετά από Covid-19. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης όσων μολύνθηκαν και την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για να ανακαλυφθεί η έκταση των νευρολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με την Covid-19», δήλωσε ο Φρασνέλι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντατικοποίηση της πρόληψης από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να χαλαρώσει
Ο χορός ενεργοποιεί ταυτόχρονα διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλο.
Γιατί τα βάρη δεν σε προετοιμάζουν
Η ανοιχτή και η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση
Μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και στις ηλικίες των 30 ή και των 20 ετών
Γιατί τα γυμναστήρια τα προσφέρουν όλα σε μια συνδρομή
Από τον Covid μέχρι ένα τσίμπημα
Δεν είναι μόνο θέμα τεμπελιάς - κάτι αλλάζει στον οργανισμό μας
Ποιες ουσίες περιέχουν και γιατί οι ειδικοί τα συνδέουν με την άμυνα του οργανισμού
Κάποιες συνήθειες μπορεί να καταστρέφουν τον ύπνο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε
Το Galleri αναζητά ενδείξεις πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων
Τι αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Γυναίκες υποβλήθηκαν σε μη αναγκαίες μαστεκτομές
Πώς τα social media, οι στατίνες και η αμφισβήτηση των ιατρικών οδηγιών αλλάζουν τη σχέση μας με την επιστημονική γνώση και την εμπιστοσύνη στους γιατρούς
Τι αποκαλύπτει μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου Silent Spring
Κάθε αριθμός έχει μια ιστορία
Ο έλεγχος της όρασης δεν είναι μόνο μία μέτρηση
Βιολογικό ορόσημο η ηλικιακή καμπή των τριάντα
Τι αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικο «Neurology»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.