- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θα πάω στη ζούγκλα με τον Μάριο Γιαννάκου
Καταφέρει να τερματίσει σε υπερμαραθωνίους στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη, Αρκτική, Έρημο. Και τώρα πάει στη Ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής
Αποκλειστική συνέντευξη με τον αθλητή υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου για τον μαραθώνιο Coastal Challenge στην Κόστα Ρίκα
Προσεκτικά πατήματα μέσα στη άγρια βλάστηση, χιλιόμετρα όσο φτάνει το βλέμμα, σακίδια, εξοπλισμός, πολύμηνη προετοιμασία. Όμως επιτέλους τερματισμός! Αυτό είναι το νέο στοίχημα για τον Μάριο, να καταφέρει να τερματίσει 3 υπερμαραθωνίους στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη, Αρκτική, Έρημο και τώρα Ζούγκλα. Μια ανάσα λοιπόν πριν την αναχώρηση για την Κόστα Ρίκα, το σημείο εκκίνησης δηλαδή του Coastal Challenge, που αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο, μιλά στην ATHENS VOICE, για το καινούριο του εγχείρημα.
Τον 27χρονο Μάριο από τη Δράμα γνωρίσαμε πριν έναν χρόνο όπου από υπέρβαρος και καπνιστής κατάφερε να διασχίσει την Αρκτική και αμέσως μετά την έρημο Αl Marmoon, χάνοντας έτσι τα κιλά του και αλλάζοντας τη ζωή του για πάντα. Τις προάλλες με πήρε τηλέφωνo και η αντίδρασή μου ήταν κάπως έτσι: «Πάλι φεύγεις; Για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Θέλουμε να τα μάθουμε όλα!» Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το Coastal Challenge αποτελεί έναν αγώνα 250 χιλιομέτρων στην ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, διάρκειας 5 ημερών όπου ο αθλητής θα ανέβει ανηφόρες αθροιστικά 15.000 μέτρων. Ο αγώνας θα ξεκινήσει από μία ακτή της Κόστα Ρίκα, και στη συνέχεια μέσα από απομονωμένα μονοπάτια της τροπικής ζούγκλας καταλήγει σε ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως δεν είναι εκεί: Oι συμμετέχοντες καλούνται να διανύσουν αυτήν την απόσταση κουβαλώντας τον εξοπλισμό μαζί τους. Tην ίδια ώρα η θερμοκρασία που αγγίζει τους 40C, η αφόρητη υγρασία και τα άγρια ζώα κι έντομα της περιοχής δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει;
«Στην ζούγκλα νομίζω ότι θα με δυσκολέψει πολύ η υγρασία , τα έντομα και το τερέν. Άγχος πριν τον αγώνα όμως δεν έχω γιατί νομίζω ότι υποσυνείδητα ο εαυτός μου δημιουργεί ένα δίχτυ αυτοπροστασίας . Πριν τους αγώνες βρίσκομαι πάντα σε μία κατάσταση ηρεμίας και πνευματικής χαλάρωσης.» Λέει ο Μάριος που με αυτή τη συμμετοχή στοχεύει να γίνει ο πρώτος αθλητής που ολοκληρώνει τον αγώνα 150 χιλιομέτρων της Αρκτικής , τον μεγαλύτερο αγώνα ερήμου στον κόσμο και τον αγώνα 250 χιλιομέτρων στην ζούγκλα .
«Όταν ξεκινούσα την προσπάθεια μου πριν κάποια χρόνια , στόχος μου ήταν να καταφέρω να τερματίσω 3 υπερμαραθωνίους στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας, Αρκτική, Έρημο και Ζούγκλα. Στην προσπάθεια της Αρκτικής είχα να αντιμετωπίσω τον κίνδυνο για κρυοπαγήματα καθώς οι θερμοκρασίες άγγιζαν τους -40C σε ένα άκρως αφιλόξενο και απομονωμένο περιβάλλον. Στο αγώνα της ερήμου μήκους 270 χιλιομέτρων, την ηλίαση την μέρα , τους ατελείωτους αμμόλοφους αλλά και την υποθερμία το βράδυ, καθώς η θερμοκρασία στην έρημο πέφτει κατακόρυφα με την δύση του ηλίου. Το χειρότερο σενάριο όμως δε το σκέφτεσαι ποτέ σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί προετοιμάζεσαι πολλούς μήνες οπότε έχεις τον χρόνο να σκεφτείς και να σχεδιάσεις escape plans.»
Ο σωστός σχεδιασμός παίζει σίγουρα ρόλο σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο Μάριος λίγο πριν τους αγώνες δοκιμάζει τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα πρόσφατα έτρεξε τον Μαραθώνιο της Αθήνας (42 χλμ) με τα ρούχα που θα φοράει στην ζούγκλα καθώς και με ένα σακίδιο που ζύγιζε 7 κιλά. Τι περιέχει όμως το σακίδιο που θα φέρει κατά τη διάρκεια του αγώνα; Όπως μαθαίνω, θα φέρει μαζί του τις προσωπικές τροφές του, κάποια ρούχα και κιτ επιβίωσης το οποίο θα περιλαμβάνει και αντιοφικό ορό σε περίπτωση τσιμπήματος από κάποιο δηλητηριώδες έντομο.
«Το κομμάτι της σωματικής προετοιμασίας είναι σημαντικό αλλά αποτελεί ένα μικρό ποσοστό της επιτυχίας. Κανένα σώμα δεν θα είναι ποτέ έτοιμο να αντιμετωπίσει μια τέτοια απόσταση . Όταν η θέληση όμως είναι μεγάλη η απόσταση μικραίνει. Είμαι πολύ τυχερός που έχω δίπλα μου την Allianz Direct που με φροντίζει και με ασφαλίζει σε κάθε μου ταξίδι σε Ελλάδα και εξωτερικό, την Columbia Sportswear Company με τον υψηλής ποιότητας εξοπλισμό της καθώς και την Arla Protein που φροντίζει να τρέφομαι σωστά και ισορροπημένα ..»
Το κλειδί της επιτυχίας λοιπόν σε έναν τέτοιο εγχείρημα σύμφωνα με τον Μάριο είναι ξεκάθαρα η δύναμη της θέλησης. Το απέδειξε κι ο ίδιος άλλωστε πριν από 5 περίπου χρόνια καθώς τότε ήταν ένας φοιτητής, υπέρβαρος και καπνιστής, ώσπου αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του. Ξεκίνησε να τρέχει και επέλεξε τις υπεραποστάσεις ως τρόπο για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση χάνοντας περισσότερα από 50 κιλά αλλά και να για βρει τον εαυτό του.
«Για μένα το τρέξιμο αποτελεί μια μορφή έκφρασης και εσωτερικού διαλογισμού. Μέσα από την αντιξοότητα ο άνθρωπος συστήνεται στον εαυτό του και από αυτή την διαδικασία τα οφέλη μπορεί να είναι πάρα πολλά αν τα εντάξει στην καθημερινότητά του. Σε όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν την αλλαγή αλλά κάτι τους κρατάει πίσω θα έλεγα πως ένα βήμα την φορά αρκεί και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε στη ζωή μας κάτι που δε μας αρέσει.»
Τα χιλιόμετρα όμως για τον Μάριο δεν σταματούν στην κεντρική Αμερική. Όπως μου λέει έχει βάλει ήδη στο μάτι την επόμενη πρόκληση, να διασχίσει τον Νότιο Πόλο (1700 χλμ ) με πλήρη αυτονομία. Το συγκεκριμένο εγχείρημα μάλιστα το έχει καταφέρει μόνο ένας άνθρωπος στον κόσμο ( Colin O Brady).
Aν θες κι εσύ να παρακολουθήσεις την πορεία του Μάριου στην αφιλόξενη ζούγκλα, μπορείς να τον βρεις εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετατόπιση του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών αποτυπώνει μία πιο ολιστική προσέγγιση με έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας αλλά κυρίως στην προστασία του ίδιου του νοσηλευτικού προσωπικού
Η κακή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συνδέεται με λιγότερη άσκηση, αυξημένο στρες και κακές διατροφικές συνήθειες
Η παιδική παχυσαρκία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας στην Ελλάδα
Πώς μια χρόνια νόσος, με έντονο κοινωνικό φορτίο, αντιμετωπίζεται πλέον μέσα από οργανωμένες δράσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας
Τα ταμπού της εφηβείας μπαίνουν για πρώτη φορά στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής
Μια οργανωμένη εθνική πολιτική πρόληψης μετασχηματίζει το μοντέλο δημόσιας υγείας, εντοπίζοντας έγκαιρα χρόνια νοσήματα και προστατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας περιγράφει τη στροφή στην πρόληψη, τα πρώτα αποτελέσματα και όσα αλλάζουν στο ΕΣΥ
Ο ρόλος της ενυδάτωσης και η επιλογή των κατάλληλων ρούχων
Αντιμετώπιση της χαλαρότητας
Τα σημεία που μεταφέρουν μικρόβια ακόμη και μετά το πλύσιμο - Ποια εναλλακτική προτείνεται στους επιβάτες
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας ακαδημαϊκός και ερευνητής έχει συνδέσει το όνομά του με την έρευνα γύρω από τη διαχείριση συμπτωμάτων στον καρκίνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τι λένε οι ειδικοί για πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ
Η καθηγήτρια ιολογίας Θεοδώρα Χατζηιωάννου εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει με τον χανταϊό
Όλα όσα έγιναν στην ενημερωτική εκδήλωση «Η διατροφή μας σε κίνδυνο: Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων»
Kαι ποια θεωρείται όμως η καλύτερη επιλογή
Δεν είναι μόνο η διατροφή όπως φανταζόμαστε ίσως
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη σωστή μεταφορά των αποσκευών
Το ηλικιακό φάσμα και η σημασία της διάγνωσης
Στη χώρα μας ζουν περίπου 3.000 ασθενείς με Θαλασσαιμία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.