Health & Fitness

Οι πέντε πιο δημοφιλείς δίαιτες με τα υπέρ και τα κατά τους

Να τρώει κανείς ή να μην τρώει; Ιδού η απορία!

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 697
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gardie-design-social-media-marketing-563667-unsplash.jpg

Όσο πιο κοντά το καλοκαίρι, τόσο μεγαλύτερος ο πανικός που μας πιάνει να χάσουμε τα κιλά που πήραμε τους προηγούμενους μήνες. Στο μυαλό μας η δίαιτα ισοδυναμεί με πείνα και ταλαιπωρία και γι’ αυτό τρώμε δίχως αύριο, αρχίζουμε δίαιτα από Δευτέρα και το ρίχνουμε στους λιποδιαλύτες και τα γυμναστήρια μόλις μπει ο Απρίλιος. Στην πραγματικότητα ο στόχος δεν θα έπρεπε να είναι το κορμί λαμπάδα στην παραλία, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή και ένας υγιής οργανισμός 365 ημέρες το χρόνο. Πολλές φορές είναι ζήτημα πειθαρχίας και δεν το έχουν όλοι οι άνθρωποι έμφυτο, το καταλαβαίνω, οπότε πάμε παρακάτω. Άντε και αποφασίζεις να ξεκινήσεις δίαιτα, ποια από όλες θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα; Εδώ τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι ειδικοί, γιατροί και διατροφολόγοι που θα «διαβάσουν» τις ανάγκες σου και θα βγάλουν ένα πρόγραμμα διατροφής στα μέτρα σου. Αν όμως για τον οποιονδήποτε λόγο θέλεις να το ψάξεις μόνος/η σου, βρήκαμε τις πέντε πιο δημοφιλείς δίαιτες με τα υπέρ και τα κατά τους για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις.

timothy-lamm-196281-unsplash.jpg

Κετονική δίαιτα

Είναι μία μικρής διάρκειας, χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά διατροφή που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Σε αυτή τη δίαιτα, οι θερμίδες που προσλαμβάνεις καθημερινά πρέπει να έχουν αναλογία 70-75% λιπαρά, 20-25% πρωτεΐνη και 5-10% υδατάνθρακες. Πώς μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά σε βοηθάει να χάσεις κιλά; Λοιπόν, όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, ο οργανισμός πρέπει να παράγει ινσουλίνη η οποία αναγκάζει τα λιπαρά κύτταρα να αποθηκευτούν αντί να περάσουν στο συκώτι και να χρησιμοποιηθούν σαν ενέργεια. Σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, τα επίπεδα της ινσουλίνης πέφτουν και μπαίνεις στη φάση της κέτωσης, όπου το λίπος απελευθερώνει το αποθηκευμένο νερό και στη συνέχεια καίγεται ως καύσιμο. Αυτός είναι κι ο λόγος που η κετονική δίαιτα συνοδεύεται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού.

(+) Αν γίνει σωστά χάνεις γρήγορα βάρος, βελτιώνεται ο ύπνος σου, έχεις περισσότερη ενέργεια και συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα.
(-) Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται ζάχαρη για να λειτουργήσει, είναι πιθανό τις πρώτες εβδομάδες να νιώσεις μια ατονία μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δίαιτα δεν ενδείκνυται για αθλητές ή ανθρώπους που κάνουν συχνή και έντονη άσκηση.

jose-ignacio-pompe-711829-unsplash.jpg

Δίαιτα Paleo
Πολλοί ακολουθούν αυτή τη δίαιτα γιατί θέλουν να επενδύσουν σε καλύτερη θρέψη και υγεία. Ο βασικός πυλώνας της δίαιτας Paleo είναι η αρχή της επιστροφής σε όσα κατανάλωναν οι άνθρωποι στην παλαιολιθική εποχή – πριν δηλαδή τις πρακτικές συγκομιδής και την προσθήκη συντηρητικών στα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα χαμηλά σε ζάχαρη και ξηρούς καρπούς. Από τη διατροφή πρέπει να λείπουν τα σπόρια, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σάκχαρα, οι πατάτες, τα φιστίκια, τα φυτικά έλαια και όλα τα επεξεργασμένα φαγητά.

(+) Αδυνατίζεις, βελτιώνεται ο μεταβολισμός σου και αυξάνεται η ενέργειά σου.

(-) Αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων χάνεις κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας δεν υπάρχουν καν σήμερα, ενώ ακόμα κι οι οργανισμοί μας έχουν προσαρμοστεί σε έναν άλλο τρόπο ζωής οπότε τα αποτελέσματα δεν είναι σίγουρα.

niklas-rhose-14304-unsplash.jpg

16/8 ή διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια αφού θεωρείται εύκολη να την ακολουθήσεις και δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Στην ουσία διαλέγεις ένα 8ωρο μέσα στην ημέρα που μπορείς να φας ό,τι θέλεις, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες πίνεις μόνο νερό, τσάι ή καφέ. Φυσικά, όσο πιο υγιεινά είναι τα φαγητά που τρως κατά τη διάρκεια των 8 ωρών, τόσο αυξάνεις τα πιθανά οφέλη για την υγεία σου. Το ιδανικό 8ωρο θεωρείται το 8.00 με 16.00 που περιλαμβάνει καλό πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό. Ωστόσο, στην Ελλάδα, λόγω του τρόπου ζωής, πολλοί επιλέγουν το 12.00 με 20.00 παραλείποντας το πρωινό και τρώγοντας καλό μεσημεριανό και βραδινό. 

(+) Είναι εύκολη να την ακολουθήσεις αφού έχει μόνο έναν κανόνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι εκτός από την απώλεια βάρους, έχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη για τον οργανισμό και βελτιώνει την καρδιαγγειακή πίεση και την ανανέωση των κυττάρων.
(-) Δεν ενδείκνυται για εγκύους, γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, άτομα με προβλήματα υγείας ή στομαχικές διαταραχές.

anna-pelzer-472429-unsplash.jpg

Χορτοφαγική δίαιτα

Σε αυτή τη διατροφή απαγορεύονται όλα τα ζωικά προϊόντα για ηθικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους, αλλά και λόγους υγείας. Εκτός από το κρέας, απαγορεύονται επίσης τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, η ζελατίνη, το μέλι, ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη. Βοηθάει στην απώλεια βάρους γιατί χάρη στα χαμηλά λιπαρά και την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες νιώθεις πλήρης για περισσότερη ώρα. 

(+) Χάνεις κιλά, μειώνονται οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
(-) Εξαιτίας της έλλειψης κρέατος, οι χορτοφαγικές δίαιτες αδυνατίζουν αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως βιταμίνη B12, βιταμίνη D, σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά.

kelsey-knight-449204-unsplash.jpg

Μεσογειακή δίαιτα

Η μεσογειακή διατροφή ενσωματώνει τα βασικά της υγιεινής διατροφής, συν το ελαιόλαδο και ίσως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μεταξύ άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό στιλ μαγειρικής των μεσογειακών χωρών. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριού και προϊόντων ολικής άλεσης μειώνουν την πρόσληψη ανεπιθύμητων λιπαρών και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής: καταναλώνεις κόκκινο κρέας μόνο 2-3 φορές τον μήνα, χρησιμοποιείς πολλά βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι για να νοστιμίσεις τα φαγητά, τρως κοτόπουλο και ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, καταναλώνεις συχνά ωμά φρούτα και λαχανικά, απολαμβάνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μια στο τόσο, γευματίζεις ήρεμα με φίλους και οικογένεια, ασκείσαι τακτικά.

(+) Μειώνεις τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λαμβάνεις υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που δρουν κατά των καρκινικών κυττάρων, βλέπεις τη διαφορά στο δέρμα και το σώμα σου.
(-) Δεν μπορούν να χάσουν όλοι βάρος με αυτή τη διατροφή, αφού δεν αναφέρει συγκεκριμένες ποσότητες ή θερμίδες και πολλοί δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τα γεύματά τους κατάλληλα. Επιπλέον, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού δεν ενδείκνυται για άτομα με ανεβασμένα τριγλυκερίδια ή παγκρεατίτιδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ