- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε δοκιμή εξέταση αίματος για Αλτσχάιμερ που μπορεί να εντοπίζει πρώιμα τη νόσο
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Από τη μνήμη... στο αίμα: Νέα εξέταση υπόσχεται ταχύτερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίζει τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ δοκιμάζεται πλέον σε ασθενείς στη Σκωτία, σε μια πιλοτική μελέτη που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ορόσημο για τη διάγνωση της άνοιας.
Περισσότερα από 50 ιατρεία γενικών ιατρών συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ έως και 500 ασθενείς αναμένεται να παραπεμφθούν για την εξέταση. Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια, εκ των οποίων οι 60.000 πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Το τεστ, που αναπτύχθηκε από τη Roche Diagnostics, μετρά τις πρωτεΐνες p-tau181 και p-tau217 στο αίμα. Αυτοί οι βιοδείκτες συνδέονται με τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που προκαλεί η νόσος στον εγκέφαλο και μπορούν να βοηθήσουν στον ταχύτερο και ακριβέστερο εντοπισμό της, σε σύγκριση με τις σημερινές δοκιμασίες μνήμης ή τις απεικονιστικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς, τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης p-tau στο αίμα αποτελούν ένδειξη ότι στον εγκέφαλο υπάρχουν αλλοιώσεις που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Όπως διευκρινίζει, δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι έχουν αυτές τις αλλοιώσεις άνοια. Ωστόσο, σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν γνωστικά συμπτώματα, ένα θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, διευκολύνοντας την έγκαιρη διάγνωση.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πρώιμη ανίχνευση θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν ταχύτερη πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, στην υποστηρικτική φροντίδα και στις υπηρεσίες που χρειάζονται, ενώ θα είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον εγκριθούν νέες θεραπείες που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ονομάζεται Bringing Alzheimer's Disease Biomarkers to General Practice (BriDGe) και υλοποιείται από τον οργανισμό Scottish Brain Sciences.
Ο καθηγητής Κρεγκ Ρίτσι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, χαρακτήρισε τις εξετάσεις αίματος για το Αλτσχάιμερ «μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην έρευνα για την άνοια εδώ και μία γενιά».
«Τώρα πρέπει να δούμε πώς λειτουργούν στην καθημερινή κλινική πράξη. Η συνεργασία με περισσότερους από 50 γενικούς ιατρούς και έως 500 ασθενείς θα μας δείξει αν αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε, διαγιγνώσκουμε και, τελικά, αντιμετωπίζουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε.
Πηγή: SkyNews
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 31 Αυγούστου
Τι λένε οι καρδιολόγοι
Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
Νέα μελέτη συνδέει τις στατίνες με έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο
Ο Δημήτριος Λύρας εξηγεί πότε η φθορά της άρθρωσης οδηγεί στην ανάγκη για ολική αρθροπλαστική ισχίου
Γήρανση του πληθυσμού, μαζικές διαγνώσεις και απεικονιστικές εξετάσεις
Και πώς επηρεάζει την ευτυχία μας αυτή η συνήθεια;
Η εποχικότητα, οι τρόποι μετάδοσης, τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, για το πόσο κινδυνεύουμε πραγματικά, τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα προστασίας
Πόνος στη μέση και τον αυχένα: Τι πρέπει να προσέχουμε στην παραλία
Ο ρόλος της συντρόφου και του φίλου
Τα πρώτα αποτελέσματα που ενθουσίασαν τους επιστήμονες
Το αμαξίδιο αλλάζει τα πάντα
Τα πιο ισχυρά δεδομένα
Το δίλημμα της υπερδιάγνωσης
Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί ώστε να μπλοκάρει διαφορετικές μορφές μιας πρωτεΐνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.