- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρώτο αγρόκτημα για ΑμεΑ στην Αττική
Πώς τρεις οικογένειες αποφάσισαν να αλλάξουν το μέλλον των αυτιστικών παιδιών τους
Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό. Τα κονδύλια για σωστή κοινωνική πολιτική και πρόνοια δεν επαρκούν και η πρώιμη παρέμβαση, που είναι πολύ σημαντική, είναι κυρίως εξατομικευμένη άρα πανάκριβη. Οι γονείς αγχώνονται και αναζητούν διάφορα προγράμματα αριστερά-δεξιά προσπαθώντας να βρουν την καλύτερη λύση. Εξαντλούνται από τη γραφειοκρατεία, από επιτροπές και αξιολογήσεις και από τις διαδικασίες για να αποδείξουν πολλές φορές το αυτονόητο, την αναπηρία του παιδιού τους, ώστε να εξασφαλίσουν τα επιδόματα. Συχνά μάλιστα πληρώνουν περισσότερα από αυτά που παίρνουν από τα ταμεία ή τα προπληρώνουν, μια και το κράτος καθυστερεί.
Συζητώντας γι’ αυτή την κατάσταση, που είναι λίγο-πολύ γνωστή, η Βάσω, η Σοφία και η Έλενα, γονείς ΑμεΑ, προσπάθησαν να βρουν μια εναλλακτική ασχολία για τα παιδιά τους πέρα από τα ήδη υπάρχοντα εκπαιδευτικά πλαίσια. Το μεγάλο ερώτημα όμως που έπρεπε να απαντήσουν ήταν πώς και σε τι περιβάλλον θα μπορέσουν να επιβιώσουν τα παιδιά τους, όταν αυτές δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίζουν, καθώς τα περισσότερα αυτιστικά άτομα δεν είναι αυτόνομα.
Έψαξαν λοιπόν πληροφορίες σχετικά με τα θεραπευτικά αγροκτήματα, τα ράντσα για τον αυτισμό, το care farming, και αντέγραψαν μια ιδέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού: τη δημιουργία ενός πρότυπου θεραπευτικού αγροκτήματος, όπου έφηβοι και ενήλικα άτομα με αυτισμό θα ζουν, θα εκπαιδεύονται και θα εργάζονται στη φύση. Ονόμασαν το σωματείο τους «Γη Θεραπαινίς», χρησιμοποιώντας αυτή την αρχαία ελληνική φράση για να εξηγήσουν τον σκοπό τους.
Γη Θεραπαινίς είναι η γη που υπηρετεί και που φροντίζει. Επομένως, η ονομασία που επέλεξαν έχει διπλό νόημα. Όχι μόνο υπηρετεί τον σκοπό για τα παιδιά αυτά, αλλά στο άκουσμά της εμπεριέχει τη λέξη θεραπεία.
Όπως εξηγεί η Έλενα στην Athens Voice: «Με επίκεντρο την οικολογία, τα βιολογικά προϊόντα, τους όμορφους κήπους και την αγάπη μας για τα ζώα, ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα αγρόκτημα για τα παιδιά, είπαμε! Μια φάρμα όπου ενήλικα άτομα με αυτισμό, οι γονείς τους, οι φίλοι τους και οι εκπαιδευτές τους θα δουλεύουμε μαζί, θα παράγουμε, θα μαθαίνουμε τη γη και θα ζούμε κοντά της».
Το όραμά τους είναι να φτιάξουν ένα αγρόκτημα που ενήλικα άτομα με αυτισμό θα μπορούν να μάθουν να καλλιεργούν τη γη. «Να παράγουν τα προϊόντα της, να τα μεταποιούν σε διάφορα εργαστήρια, να φροντίζουν μικρά ζώα, να κάνουν ιπποθεραπεία, να ψυχαγωγούνται. Μιλάμε λοιπόν για εργαστήρια στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν αρκετά παιδιά» μας λέει η Έλενα.
Οι πρώτες δράσεις του σωματείου ήταν σε αγροκτήματα εντός Αττικής. Σε επισκέψιμους χώρους ή καλλιέργειες αγροτών, όπου τα παιδιά θα έπαιρναν μια πρώτη γεύση από τη γη, τον ανοιχτό χώρο, τα δέντρα και τα φυτώρια. Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να εξοικειωθούν με κάποια εργαλεία, να φυτέψουν, να ποτίσουν με έμφαση στην επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση, τη συνεργασία με την ομάδα. Και αν μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και παραγωγή, ακόμα καλύτερα. Ο πρώτος τους λαχανόκηπος στην Παιανία έφερε σοδειά μέσα στο καλοκαίρι!
Μετά τον μικρό τους κήπο στην Παιανία, η Γη Θεραπαινίς θα επεκταθεί στη Μαλακάσα σε μεγαλύτερο χώρο, ο οποίος πρόσφατα παραχωρήθηκε στο σωματείο από το Αμαλίειο Ίδρυμα. Στα σχέδια του σωματείου, μάλιστα, είναι το αγρόκτημα να δεχθεί δεκάδες άτομα που θα απασχολούνται εκεί, ενώ στόχος είναι η κίνησή τους να γίνει παράδειγμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Το επόμενο πλάνο μας είναι η δημιουργία στέγης, ενός χώρου μόνιμης διαβίωσης ή και περισσοτέρων, για μικρό αριθμό ατόμων, όπως απαιτείται για τη σωστή λειτουργία αυτών των δομών».
Με αφορμή την ενημέρωση του κοινού για την δημιουργία του θεραπευτικού αγροκτήματος το σωματείο «Γη Θεραπαινίς» σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους» διοργανώνει την πρώτη του μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Myrtillo.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κίνδυνοι για εσωτερική αιμορραγία, έλκος και σήψη - Η περιπέτεια του Πέρεζ Χίλτον που νοσηλεύτηκε για 21 ημέρες
Η Κavita Patel, διευθύνουσα σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, στο Fortune Brainstorm Health Summit 2026
Εξιδεικευμένη ογκολογική παρέμβαση για τον καρκίνο της πυέλου
Σύγχρονες θεραπείες με έμφαση στην ποιότητα ζωής
Η ανάλυση κάλυψε περίοδο οκτώ ετών, κατά την οποία περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια
Τι κρύβεται πίσω από την πρωινή κόπωση - Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου
Ημερίδα: Ποιότητα ζωής στην άνοια: Η δύναμη της αποκατάστασης
Δερματολόγοι καταρρίπτουν μύθους και προειδοποιούν για τους πραγματικούς κινδύνους
Όλα όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
Οι πιο συχνοί «ένοχοι» για διακοπές στον ύπνο είναι το ροχαλητό και η αϋπνία
Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής μιλά για την ανάπτυξη των παιδιών
Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλατφόρμα «Quality for All»
Για τη διάδοση του Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Ενιαίο διεθνές πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Με το σύνθημα: Φροντίζουμε την καρδιά, στηρίζουμε τα βήματά σας!
Η διαφορά ανάμεσα στο κρασί, τη μπίρα και τα «σκληρά» ποτά - Οι κίνδυνοι για την καρδιά και τον καρκίνο
Γιατί το TikTok δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ψυχίατρο - Οι κίνδυνοι της αυτοδιάγνωσης
Πρώιμες ενδείξεις και πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Προσβάλλουν έως και το 10% του πληθυσμού, κυρίως τις γυναίκες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.