Wine & Spirits

Italicus Aperitivo Challenge: όταν τα cocktails εμπνέονται από την Τέχνη

Επικά cocktails με βάση το Italicus Rosolio di Bergamotto

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το cocktail του bartender Αλέξανδρου Αγγελή που κέρδισε στον ελληνικό τελικό του Italicus Aperitivo Challenge
Το cocktail του bartender Αλέξανδρου Αγγελή που κέρδισε στον ελληνικό τελικό του Italicus Aperitivo Challenge

Βρεθήκαμε στον ελληνικό τελικό του Italicus Aperitivo Challenge και μιλήσαμε με τον νικητή Αλέξανδρο Αγγελή

Στις 3 Μαΐου το roof garden του ξενοδοχείου The Artist Athens γέμισε με κάποιους από τους καλύτερους bartenders της Ελλάδας και πολλά απίθανα cocktails με πολύπλοκα συστατικά και δυνατό χαρακτήρα. Ήμουν κι εγώ σε εκείνη την ολόφωτη αίθουσα, έχοντας τη χαρά να παρακολουθήσω από κοντά τον ελληνικό τελικό του Italicus Aperitivo Challenge. Ένα συναρπαστικό διαγωνισμό, που φέτος διοργανώθηκε από την Pernod-Ricard Hellas με σκοπό να αναδείξει τις πιο δημιουργικές συνταγές aperitivo. Σε πρώτη φάση, bartenders από την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, διαγωνίζονται ο καθένας στη χώρα του. Στη συνέχεια οι νικητές κάθε χώρας θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στον παγκόσμιο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου στη Ρώμη.

alm_1652.jpg
alm_2058.jpg

Πίσω σε εκείνη την φωτεινή αίθουσα με τις δεκάδες υπέροχες φιάλες Italicus, οι επαγγελματίες bartenders, ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν τη θέση τους πίσω από την μπάρα. Η αποστολή τους δεν είναι και τόσο εύκολη… Το ζητούμενο είναι να εμπνευστούν από την τέχνη και έπειτα να φτιάξουν ένα cocktail με βάση το Italicus. Πρέπει να σκεφτούν όσο πιο δημιουργικά μπορούν, φροντίζοντας ωστόσο να παραμείνουν πιστοί στο concept του aperitivo, που είναι και η πρόκληση του διαγωνισμού. Άλλωστε, οι κριτές του διαγωνισμού η κ. Ντένη Καλλιβωκά, ο κ. Θοδωρής Πυρίλλος και ο κ. Μιχάλης Καγιάννης, όλοι τους καταξιωμένα πρόσωπα στον χώρο του ποτού, δεν εντυπωσιάζονται εύκολα. 

Ντένη Καλλιβωκά
Ντένη Καλλιβοκά
alm_1831.jpg

Όλες οι προτάσεις που είδαμε ήταν όντως εξαιρετικά δημιουργικές, πράγμα που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά το εξαιρετικό επίπεδο των ελλήνων bartenders. Πραγματικά αξίζουν όλοι τους συγχαρητήρια. Ένα, ωστόσο, cocktail ξεχώρισε λίγο παραπάνω… Ήταν εκείνο που δημιούργησε ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Αγγελής, head bartender στο UMI bar του Matsuhisa Athens. Με κύριο συστατικό το Italicus, με δυνατό mezcal, ένα cordial από κόκκινο μήλο, σφένδαμο και τσάι Lapsang Souchong, με φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών (Lime, Pink, Grapefruit, Orange) και soda water, το cocktail του Αλέξανδρου κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές και να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Ο Αλέξανδρος Αγγελής κατά τη δημιουργία του cocktail
Ο Αλέξανδρος Αγγελής κατά τη δημιουργία του cocktail

Ο Αλέξανδρος μιλώντας στην ATHENS VOICE αποκάλυψε ότι η προετοιμασία της παρουσίασης του πήρε δύο ολόκληρους μήνες, ενώ για το cocktail χρειάστηκε γύρω στις 10 μέρες. Πέρα, όμως, από τα πολύ ενδιαφέροντα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του, το cocktail αυτό κρύβει πίσω του και μια πολύ όμορφη ιστορία έμπνευσης. Την αφηγείται ο ίδιος ο Αλέξανδρος: «Εμπνεύστηκα από δύο διαφορετικές μορφές τέχνης. Η πρώτη ήταν η μουσική και ο δίσκος “Altered State” από τους Tesseract, ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους. To album μιλάει για έναν χωρισμό, αλλά και για το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν ζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία (είτε καλή, είτε κακή) μπαίνει σε μια άλλη κατάσταση. Είναι σαν να δημιουργούμε έναν διαφορετικό εαυτό μέχρι να αποδεχτούμε την καινούργια αυτή εμπειρία. Η άλλη μου πηγή έμπνευσης ήταν η ιαπωνική τέχνη του Kintsugi ή αλλιώς “η τέχνη της ατέλειας”. Η τέχνη αυτή επιδιορθώνει σπασμένα αντικείμενα (όπως πορσελάνινα ή κεραμικά πιάτα και ποτήρια), καλύπτοντας τις ρωγμές τους με χρυσό. Στο cocktail μου, όλα τα συστατικά που χρησιμοποίησα είχαν αρχικά μια άλλη μορφή (για παράδειγμα το Italicus ήταν κάποτε περγαμόντο και το Mezcal αγαύη), αλλά πέρασαν σε ένα alter state, μεταμορφώθηκαν,  και όλα μαζί συνδεδεμένα δημιούργησαν το αποτέλεσμα αυτό».

Αλέξανδρος Αγγελής
Αλέξανδρος Αγγελής

Ο Αλέξανδρος λέει ακόμα ότι το Italicus Aperitivo Challenge ήταν για αυτόν μια πολύ όμορφη εμπειρία, που δεν περίμενε ότι θα του ξυπνούσε τόσο έντονα συναισθήματα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον παγκόσμιο τελικό!

alm_1947.jpg
alm_1650.jpg

*Λίγα λόγια για το Italicus
To Italicus δημιουργήθηκε από τον Giuseppe Gallo, μία αυθεντία στα ιταλικά αποστάγματα, με σκοπό να επαναφέρει τα ξεχασμένα, παραδοσιακά ιταλικά λικέρ Rosolio. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο όσο και πολύπλοκο λικέρ από περγαμόντο Καλαβρίας, που παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από τα καλύτερα ιταλικά συστατικά. Όσο για τη φιάλη του, αυτή είναι από μόνο της ένα μικρό αριστούργημα. Σχεδιάστηκε από το γραφείο Stranger & Stranger και είναι ένας φόρος τιμής στην ιστορία και την κληρονομιά της Ιταλίας. Το κομψό design του παραπέμπει στην εποχή του Rosolio και στην παράδοση του Aperitivo. To Italicus είναι πλέον ένα από τα πιο πολυβραβευμένα aperitivo παγκοσμίως. Μεταξύ των πολλών βραβείων και διακρίσεων ξεχωρίζουν ο τίτλος Best New Spirit 2017 που κέρδισε στα Cocktail Spirited Awards, καθώς επίσης και η διάκριση Number 1 trending liquor brand που του απονεμήθηκε από την Drinks International.

Facebook: @ItalicusAperitivo 
Instagram: @italicusrdb

#Italicus #RosolioDiBergamotto #Artofitalicus

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ