Italicus Aperitivo Challenge: όταν τα cocktails εμπνέονται από την Τέχνη
Επικά cocktails με βάση το Italicus Rosolio di Bergamotto
Βρεθήκαμε στον ελληνικό τελικό του Italicus Aperitivo Challenge και μιλήσαμε με τον νικητή Αλέξανδρο Αγγελή
Στις 3 Μαΐου το roof garden του ξενοδοχείου The Artist Athens γέμισε με κάποιους από τους καλύτερους bartenders της Ελλάδας και πολλά απίθανα cocktails με πολύπλοκα συστατικά και δυνατό χαρακτήρα. Ήμουν κι εγώ σε εκείνη την ολόφωτη αίθουσα, έχοντας τη χαρά να παρακολουθήσω από κοντά τον ελληνικό τελικό του Italicus Aperitivo Challenge. Ένα συναρπαστικό διαγωνισμό, που φέτος διοργανώθηκε από την Pernod-Ricard Hellas με σκοπό να αναδείξει τις πιο δημιουργικές συνταγές aperitivo. Σε πρώτη φάση, bartenders από την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, διαγωνίζονται ο καθένας στη χώρα του. Στη συνέχεια οι νικητές κάθε χώρας θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στον παγκόσμιο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου στη Ρώμη.
Πίσω σε εκείνη την φωτεινή αίθουσα με τις δεκάδες υπέροχες φιάλες Italicus, οι επαγγελματίες bartenders, ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν τη θέση τους πίσω από την μπάρα. Η αποστολή τους δεν είναι και τόσο εύκολη… Το ζητούμενο είναι να εμπνευστούν από την τέχνη και έπειτα να φτιάξουν ένα cocktail με βάση το Italicus. Πρέπει να σκεφτούν όσο πιο δημιουργικά μπορούν, φροντίζοντας ωστόσο να παραμείνουν πιστοί στο concept του aperitivo, που είναι και η πρόκληση του διαγωνισμού. Άλλωστε, οι κριτές του διαγωνισμού η κ. Ντένη Καλλιβωκά, ο κ. Θοδωρής Πυρίλλος και ο κ. Μιχάλης Καγιάννης, όλοι τους καταξιωμένα πρόσωπα στον χώρο του ποτού, δεν εντυπωσιάζονται εύκολα.
Όλες οι προτάσεις που είδαμε ήταν όντως εξαιρετικά δημιουργικές, πράγμα που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά το εξαιρετικό επίπεδο των ελλήνων bartenders. Πραγματικά αξίζουν όλοι τους συγχαρητήρια. Ένα, ωστόσο, cocktail ξεχώρισε λίγο παραπάνω… Ήταν εκείνο που δημιούργησε ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Αγγελής, head bartender στο UMI bar του Matsuhisa Athens. Με κύριο συστατικό το Italicus, με δυνατό mezcal, ένα cordial από κόκκινο μήλο, σφένδαμο και τσάι Lapsang Souchong, με φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών (Lime, Pink, Grapefruit, Orange) και soda water, το cocktail του Αλέξανδρου κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές και να κερδίσει τον διαγωνισμό.
Ο Αλέξανδρος μιλώντας στην ATHENS VOICE αποκάλυψε ότι η προετοιμασία της παρουσίασης του πήρε δύο ολόκληρους μήνες, ενώ για το cocktail χρειάστηκε γύρω στις 10 μέρες. Πέρα, όμως, από τα πολύ ενδιαφέροντα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του, το cocktail αυτό κρύβει πίσω του και μια πολύ όμορφη ιστορία έμπνευσης. Την αφηγείται ο ίδιος ο Αλέξανδρος: «Εμπνεύστηκα από δύο διαφορετικές μορφές τέχνης. Η πρώτη ήταν η μουσική και ο δίσκος “Altered State” από τους Tesseract, ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους. To album μιλάει για έναν χωρισμό, αλλά και για το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν ζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία (είτε καλή, είτε κακή) μπαίνει σε μια άλλη κατάσταση. Είναι σαν να δημιουργούμε έναν διαφορετικό εαυτό μέχρι να αποδεχτούμε την καινούργια αυτή εμπειρία. Η άλλη μου πηγή έμπνευσης ήταν η ιαπωνική τέχνη του Kintsugi ή αλλιώς “η τέχνη της ατέλειας”. Η τέχνη αυτή επιδιορθώνει σπασμένα αντικείμενα (όπως πορσελάνινα ή κεραμικά πιάτα και ποτήρια), καλύπτοντας τις ρωγμές τους με χρυσό. Στο cocktail μου, όλα τα συστατικά που χρησιμοποίησα είχαν αρχικά μια άλλη μορφή (για παράδειγμα το Italicus ήταν κάποτε περγαμόντο και το Mezcal αγαύη), αλλά πέρασαν σε ένα alter state, μεταμορφώθηκαν, και όλα μαζί συνδεδεμένα δημιούργησαν το αποτέλεσμα αυτό».
Ο Αλέξανδρος λέει ακόμα ότι το Italicus Aperitivo Challenge ήταν για αυτόν μια πολύ όμορφη εμπειρία, που δεν περίμενε ότι θα του ξυπνούσε τόσο έντονα συναισθήματα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον παγκόσμιο τελικό!
*Λίγα λόγια για το Italicus
To Italicus δημιουργήθηκε από τον Giuseppe Gallo, μία αυθεντία στα ιταλικά αποστάγματα, με σκοπό να επαναφέρει τα ξεχασμένα, παραδοσιακά ιταλικά λικέρ Rosolio. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο όσο και πολύπλοκο λικέρ από περγαμόντο Καλαβρίας, που παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από τα καλύτερα ιταλικά συστατικά. Όσο για τη φιάλη του, αυτή είναι από μόνο της ένα μικρό αριστούργημα. Σχεδιάστηκε από το γραφείο Stranger & Stranger και είναι ένας φόρος τιμής στην ιστορία και την κληρονομιά της Ιταλίας. Το κομψό design του παραπέμπει στην εποχή του Rosolio και στην παράδοση του Aperitivo. To Italicus είναι πλέον ένα από τα πιο πολυβραβευμένα aperitivo παγκοσμίως. Μεταξύ των πολλών βραβείων και διακρίσεων ξεχωρίζουν ο τίτλος Best New Spirit 2017 που κέρδισε στα Cocktail Spirited Awards, καθώς επίσης και η διάκριση Number 1 trending liquor brand που του απονεμήθηκε από την Drinks International.
Facebook: @ItalicusAperitivo
Instagram: @italicusrdb
#Italicus #RosolioDiBergamotto #Artofitalicus
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.