- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μαλαγουζιά, η Σταχτοπούτα του Ελληνικού Αμπελώνα
Μια αγαπημένη ποικιλία με μεγάλο και φανατικό κοινό
6 εμβληματικά ελληνικά κρασιά από την ποικιλία Μαλαγουζιά
Αν όλοι γνωρίζουμε το περήφανο Ασύρτικο που σέρνει πρώτο τον χορό των ελληνικών ποικιλιών εδώ και χρόνια, τότε σίγουρα λίγο πιο πίσω του βρίσκουμε τη λυγερόκορμη Μαλαγουζιά να του κρατά σφιχτά το χέρι. Η λευκή ποικιλία Μαλαγουζιά με καταγωγή από τη Ναυπακτία, τελούσε υπό εξαφάνιση, μέχρι που έπεσε στα χρυσά χέρια των σωστών ανθρώπων που τη βοήθησαν να ορθοποδήσει. Τώρα πια η φρουτώδης και ζωηρή αυτή ποικιλία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Αττικής και της Πελοποννήσου, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Συμμετέχει σε ένδοξα blend, συνήθως μαζί με Sauvignon Blanc, Aσύρτικο ή Ροδίτη, πολλές φορές όμως της αρέσει να πρωταγωνιστεί εξ ολοκλήρου στη φιάλη.
Η Μαλαγουζιά αποτελεί μια πολυκλωνική ποικιλία. Εμφανίζεται εμβληματική με μεγάλες ζουμερές ρώγες και λεπτό φλοιό αλλά και ντελικάτη με κομψές μικρές ρώγες και παχύτερο φλοιό, με τη δεύτερη εκδοχή της να δίνει διαπιστωμένα πιο αρωματικά αποτελέσματα, πλούσια σε φρούτα και διακριτική βοτανικότητα. Η ποικιλία πέρασε από 40 κύματα για τη διάσωσή της μετά τα μέσα του 20ου αιώνα. Έχει λοιπόν χαραγμένα στην καρδιά της σημαντικά ονόματα του Ελληνικού αμπελώνα που τη βοήθησαν να ανακάμψει, όπως αυτό του γεωπόνου Χαράλαμπου Κοτίνη, του αείμνηστου καθηγητή Αμπελουργίας του ΑΠΘ Βασίλη Λογοθέτη, της οινολόγου και συγγραφέα οίνου Σταυρούλας Κουράκου αλλά και των δημοφιλών σύγχρονων οινοποιών, Ρωξάνη Μάτσα και Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Λογής ιστορίες και βιβλία λοιπόν έχει εμπνεύσει η «Σταχτοπούτα» των λευκών οίνων, τόσες ώστε να τις λένε πια οι οινοποιοί παππούδες στα παιδιά.
Τips και Συμβουλές για να απολαύσετε μια Μαλαγουζιά:
Συνδυάστε άφοβα μια Μαλαγουζιά στο τραπέζι με ορεκτικά μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας, πιάτα ζυμαρικών με θαλασσινά, οστρακοειδή, σαλάτες φρέσκων λαχανικών, λευκόσαρκα φρούτα, λευκά κρεατικά και κίτρινα τυριά. Σερβίρετέ την ακόμη και ως απεριτίφ!
Η απόλυτη θερμοκρασία για μια Μαλαγουζιά είναι περίπου στους 8-10οC.
Προτάσεις για να πιεις και να δοξάσεις:
H Ρωξάνη Μάτσα, γνωστή και ως «Κυρία της Μαλαγουζιάς», έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη διάσωση της ελληνικής ποικιλίας, και να το αποτέλεσμα! Παράγει μια από τις καλύτερες μονοποικιλιακές εκφράσεις της, σε συνεργασία με την «Οινοποιητική Μπουτάρη». Στο ποτήρι φαντάζει το λεμονί της χρώμα, ενώ τα αρωματικά χαρακτηριστικά της μύτης περιλαμβάνουν φρουτώδεις αποχρώσεις όπως ροδάκινο, lime, μάνγκο, ανανά και πεπόνι. Βελούδινες νύξεις λουλουδιών ταξιδεύουν θυμίζοντας γιασεμί και άνθη πορτοκαλιάς. Στο στόμα η οξύτητα του κρασιού, τραγανή όπως αρμόζει σε μια μαλαγουζιά. Τέλος τολμηρές βοτανικές νότες προσεγγίζουν τη γεύση, ενώ ξεχωρίζουν και ζουμερά στοιχεία ροδάκινου και lime. Πολλοί λένε πως η Μαλαγουζιά στα χέρια της Ρωξάνης Μάτσα «εκφράστηκε» όπως η ίδια: άμεσα και με γοητευτική ειλικρίνεια. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα όμορφα κρασιά φτιάχνονται από τα χέρια όμορφων ανθρώπων.
Ενδεικτική τιμή: 9,50€.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δοκιμάζοντας μόνο μερικές ρώγες περίπου το 1977 στους αμπελώνες του Porto Carras όπου εργαζόταν ως οινολόγος, διαπίστωσε το οινολογικό μεγαλείο που έκρυβε η θαυματουργή, υπό εξαφάνιση τότε, ποικιλία. Έτσι τη φρόντισε σαν κόρη οφθαλμού και κάποια χρόνια αργότερα «φόρεσε» στη «Σταχτοπούτα του παραμυθιού» Μαλαγουζιά μια γυάλινη φιάλη ακριβώς στα μέτρα της. Το χρώμα της διακρίνεται αχυρένιο και λαμπερό, με περιτύλιγμα από πρασινωπές ανταύγειες. Αρώματα ώριμων φρούτων όπως λεμόνι, αχλάδι, μάνγκο και κίτρο αναδύονται έντονα στη μύτη. Στον ουρανίσκο η πλούσια αίσθηση του λεμονιού και των φρούτων ακουμπά αρμονικά πάνω στην τραγανή οξύτητα της ποικιλίας, καταλήγοντας σε μια φρουτώδη και απολαυστική υπόκλιση.
Ενδεικτική τιμή: 12,00€.
Θα μπορούσε να είναι η δική μου Μαλαγουζιά, όμως ανήκει στο Οινοποιείο της Κλαούντια Παπαγιάννη στη Χαλκιδική και ακούει τρυφερά στο όνομα της κόρης της. Με λεμονοπράσινη απόχρωση και φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, λευκόσαρκο ροδάκινο και βερίκοκο σε συνδυασμό με κάποιες βοτανικές υποψίες όπως νότες χαμομηλιού και πράσινου τσαγιού. Στο στόμα η κομψή οξύτητα του κρασιού σερβίρει μια υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας στον ουρανίσκο. Τα φρουτώδη ζουμερά χαρακτηριστικά ακολουθούν πιστά την αρωματική διαδρομή της μύτης οδηγώντας σε μια επίγευση μακριά και δαιδαλώδη!
Ενδεικτική τιμή: 10,50€
Μια Μαλαγουζιά από την αμπελουργική ζώνη του Παρνασσού, με φρέσκα αρώματα ζουμερού ροδάκινου, νεκταρινιού και εσπεριδοειδών, αλλά και λίγα στοιχεία λευκών ανθέων και βοτανικότητας που θυμίζουν γιασεμί, χαμομήλι και πράσινο τσάι αντίστοιχα. Στο στόμα αφήνει φρεσκάδα και δροσιστική οξύτητα αλλά και μια ζωηρή λιπαρότητα που τυλίγει τις πλούσιες γεύσεις του ροδάκινου, του βερίκοκου και του ανανά. Αμυδρά αγγίγματα βοτανικότητας στον ουρανίσκο οδηγούν σε μια ισορροπημένη και γευστική επίγευση με διάρκεια.
Ενδεικτική τιμή: 9,50€.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα η Orange Μαλαγουζιά του Κτήματος Τάτση, η οποία στα σίγουρα δεν μοιάζει στις υπόλοιπες. Στο ποτήρι διαθέτει μια ξεχωριστή orange παρουσία. Ο φρουτώδης χαρακτήρας ξεδιπλώνεται με αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, μανταρίνι και κίτρο, ενώ λίγο πιο πίσω ακολουθούν αρώματα από γκρέιπφρουτ, αποξηραμένο βερίκοκο και διακριτικές νότες λουλουδιών. Στον ουρανίσκο συμβαίνει μια κεχριμπαρένια «επανάσταση» έτσι όπως η δροσερή οξύτητα του κρασιού προειδοποιεί τον ερχομό του πλούσιου και ώριμου φρούτου στο στόμα. Τα βελούδινα τσιμπήματα των τανινών αντιπροσωπεύουν την Orange οινο-ποίηση και την ήπια γνωριμία της ποικιλίας με το βαρέλι. Η επίγευση μοιάζει μακριά με ενδιαφέρουσα φρουτώδη και ξηροκαρπάτη χροιά.
Ενδεικτική τιμή: 18,50€
Το οικογενειακό οινοποιείο του Λάσκαρη Ασλάνη στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης αποδεικνύει συνεχώς πως το μεράκι και η Μαλαγουζιά βρέθηκαν στο ίδιο μπουκάλι. Στο ποτήρι η ποικιλία προσφέρει απλόχερα το λαμπερό λεμονί της χρώμα. Η αρωματική παλέτα του κρασιού περιλαμβάνει πινελιές ώριμων φρούτων όπως ροδάκινο και βερίκοκο, νότες αχλαδιού και ήπια αρώματα εξωτικού φρούτου που θυμίζουν ανανά. Η επαφή με τον ουρανίσκο φέρνει στο μυαλό όλα όσα έδωσε η «φρουτοπία» της μύτης, αυτή τη φορά με υπόβαθρο τη δροσερή οξύτητα της ποικιλίας.
Ενδεικτική τιμή: 9,50€
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.