- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
7 wine bars που θα λατρέψεις
Η πόλη δίνει ραντεβού εκεί που το κρασί είναι πρωταγωνιστής
Το κρασί δεν είναι απλά τάση. Είναι πάθος, χαρά, είναι φίλοι, είναι τα ωραία βράδια που όλες οι έγνοιες εξαφανίζονται πάνω από το τσούγκρισμα των ποτηριών. Η Αθήνα αγαπάει το καλό κρασί και σχεδόν σε κάθε γωνιά της έχει υπέροχα wine bars που φέρνουν τα αρώματα του παγκόσμιου και κυρίως του ελληνικού αμπελώνα στο ποτήρι σου. Ανακάλυψέ τα όλα, ένα προς ένα. Θα σε μάθουν τα πάντα για το κρασί, αλλά κυρίως μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή σε ένα μόνο βράδυ.
Chocolat Royal
Το Wine Bar που εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί στο ισόγειο του υπέροχου Chocolat Royal, είναι από τα μικρά μυστικά της πόλης που αξίζει να μάθεις. Στον ατμοσφαιρικό του χώρο, με θέα μια μαγευτική πλευρά της Ακρόπολης, θα ανακαλύψεις πάνω από 60 ετικέτες κρασιών, πολλές από αυτές σπάνιες και αρκετά ψαγμένες (οι 15 προσφέρονται και σε ποτήρι). Τη λίστα έχει επιμεληθεί ο wine manager Δημήτρης Σπυρόπουλος και έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα πιο αξιόλογα κρασιά του πλούσιου ελληνικού αμπελώνα. Όμως για να βρεις το κρασί που ταιριάζει απόλυτα στα δικά σου γούστα, εμπιστεύσου με κλειστά μάτια τις γνώσεις του sommelier Δημήτρη Μοσχογιάννη. Εδώ μπορείς να βρεις καταφύγιο για στιγμές χαλάρωσης και συντροφιά ένα ποτήρι πραγματικά καλό κρασί, αλλά και μερικές νόστιμες πινελιές από τον κατάλογο του φαγητού (highlight οι μπρουσκέτες άγριου χοίρου με dressing κόκκινων φρούτων, το ταρτάρ φρέσκου σολομού και η γαρίδα tempura σε μίνι τορτίγια με φρέσκα λαχανικά). Tip: Δύο φορές το μήνα πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες οινογνωσίες για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα στο Facebook. Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, 2103469077, www.chocolatroyal.gr, Fb: Chocolat Royal Thisio
Baratin
Ένας πολυχώρος με ατμόσφαιρα νεοϋρκέζικου loft, μεγάλες μαξιλάρες, τροπικά φυτά και ξεχωριστές γωνιές με homy διάθεση συνθέτουν το πάζλ του Baratin Drink & Dine Home Bar. Ένα All Day Café-Bar που ξεκινά από το πρωί με brunch και βιολογικό καφέ από την επιβλητική custom made μηχανή του και συνεχίζει με μεγάλη λίστα signature και classic cocktail. Ρίχνοντας μια ματιά στην εκπληκτική μπάρα του μπορείς να επιλέξεις από τη συνεχώς ενημερωμένη γκάμα από Rum, Gin, Tequila, έως και Japanese Whisky. Φυσικά το κρασί έχει εξέχουσα θέση με τη sommelier να επιλέγει 100+ ετικέτες ανερχόμενων γηγενών αλλά και διεθνών ποικιλιών σε μπουκάλι και πάνω από 24 σε ποτήρι, ικανά να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Όλα αυτά με τη συνοδεία ενός μενού από επιλεγμένα πιάτα και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Λ. Δεκελείας 120, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2522228, fb: Baratin Drink & Dine Home Bar
Divino Wine Case
Οι καλύτερες ιστορίες αρχίζουν με δυο ανθρώπους, λάτρεις του κρασιού. Κάπως έτσι η Κατερίνα και ο Δημήτρης άνοιξαν το δικό τους wine bar γεμίζοντάς το με αγάπη και τις πιο ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, εμπλουτίζοντας σταδιακά τη winelist και με ξένο αμπελώνα. Θα περάσεις αρκετά λεπτά χαζεύοντας τον υπέροχα διακοσμημένο χώρο από τους αδελφούς Alito, την εντυπωσιακή κατασκευή που συγκρατεί τα ποτήρια του κρασιού και τραβάει όλα τα βλέμματα, τις μεγάλες τζαμαρίες που κοιτάζουν την πιο όμορφη γειτονιά της πόλης και τις διαλεχτές φιάλες που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Γρήγορα όμως η προσοχή θα στραφεί στην καλά ενημερωμένη λίστα (η οποία παρεμπιπτόντως ανανεώνεται τακτικά): από τις 90 ετικέτες που θα ανακαλύψεις, οι 16 σερβίρονται και σε ποτήρι (από €3,50). Εάν δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, εμπιστεύσου τις γνώσεις των παιδιών. Είναι βέβαιο ότι θα βρουν το κρασί που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σου. Υπάρχουν αρκετά συνοδευτικά, όπως νόστιμες μπρουσκέτες, σαλάτες, πλατό με τυριά ή αλλαντικά μικρών παραγωγών και πιάτα ημέρας. Δυο φορές το μήνα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις οινοποιείων και οινογνωσίες, ενώ κάθε τόσο κάποιο live σε ταξιδεύει σε ethnic, jazz και funky soul μονοπάτια. Extra tip: από αρχές Μαρτίου κάθε Κυριακή μαζί με κάθε κατανάλωση κρασιού θα υπάρχει και συνοδευτικό tapas. Δευτέρα κλειστά, Τρίτη - Παρασκευή 17.00-1.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00-1.00. Ακάμαντος 11, Θησείο, 2114003962, Fb: Divino Wine Case
Σουσουράδα
Το καινούργιο στέκι των Εξαρχείων έχει να σου πει πολλές ιστορίες για το κρασί, μια που ο ιδιοκτήτης έχει τον δικό του αμπελώνα. Έτσι, εκτός από τις 45 ελληνικές ετικέτες (σύντομα η λίστα θα εμπλουτιστεί και με προτάσεις από τον παγκόσμιο αμπελώνα), μπορείς να δοκιμάσεις και κάποιο από τα δικά τους κρασιά (Σαββατιανό, Ροδίτη και Syrah). Για συνοδεία θα βρεις τους πιο ονειρεμένους οινο-μεζέδες: ποικιλία θαλασσινών, τύπου… sashimi (!) με παλαμίδα, χταπόδι και σολομό, τραγανές γαρίδες, υπέροχα μπρουσκετάκια, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, πάντα φρέσκα και ποιοτικά. Να δοκιμάσεις όμως και τα εξαιρετικά κυρίως πιάτα (στα οπωσδήποτε τα ζυμαρικά με δίκοκκο αλεύρι Ζέας και μοσχαρίσιο φιλέτο) και την Κυριακή να έρθεις για brunch (11.00-15.00) με ομελέτες, σπιτικές τηγανίτες και αμαρτωλά γλυκά. Tip: Κάθε Τετάρτη live με jazz, swing και gipsy swing. Μαυρομιχάλη 44, Εξάρχεια, 2103647936, Fb: Σουσουράδα
Wine O’ Clock
Στις βόλτες σου γύρω από τον Ιερό Βράχο, στην αγαπημένη γειτονιά των Αθηναίων, θα συναντήσεις όλον τον ελληνικό αμπελώνα. Το πρωτότυπο αυτό wine bar άνοιξε πριν ένα χρόνο περίπου και από τότε είναι το στάνταρ σημείο συνάντησης των οινόφιλων αυτής της πόλης. Θα βρεις 85 ετικέτες, όλες από Έλληνες παραγωγούς, γιατί όπως λέει και ο Αλέξανδρος, ο ιδιοκτήτης και οινολόγος, «οι Έλληνες παραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι καιρός να τη γνωρίσουμε». Συνόδευσε τα ωραία κρασιά με φανταστικές μπρουσκέτες, σαλάτα με μοτσαρέλα, ρολάκια λαχανικών και ακούγοντας τους απαλούς ήχους της jazz. Ναι, αυτή είναι μια σπουδαία ώρα για κρασί…Λεμπέση 10, Ακρόπολη, 2109249398, Fb: Wine O’Clock
Fabrica de Vino
Ήταν το πρώτο στέκι της πόλης που χρησιμοποίησε τον όρο “wine bar”. Όχι άδικα μια που εδώ θα βρεις οτιδήποτε παράγεται από σταφύλι – και όλα φυλάσσονται προσεκτικά στο υπόγειο κελάρι. Πάνω από 500 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα φιγουράρουν στα εντυπωσιακά ράφια πίσω από την μπάρα, ενώ στο ισόγειο θα συναντήσεις μια έκπληξη: μια «πειραγμένη» ταβέρνα, που σπεσιαλιτέ της είναι τα παϊδάκια προβατίνας και το λουκάνικο από τη Νεμέα. To πραγματικά αναπάντεχο όμως κρύβεται στο υπόγειο με το μεγαλειώδες κελάρι. Εδώ σε περιμένει μια μπουάτ που κάθε Παρασκευή και Σάββατο στήνει γλέντι μεγάλο, live με ελληνικό ρεπερτόριο και πολύ γέλιο. Tip: Τις Κυριακές οι βραδιές είναι ελληνικές και ο μπουφές με το φαγητό δωρεάν, αρκεί να παραγγείλεις μία φιάλη κρασί, όποια θες εσύ. Εμμ. Μπενάκη 3, 2103214148, Fb: Fabrica DeVino
Κρασοπουλιό "Σελήνη"
Παραδοσιακό κρασοπουλιό και παράλληλα wine bar και εστιατόριο. Ένας αυθεντικός χώρος, ξύλινα διακοσμημένος και γεμάτος βαρέλια. Θα προμηθευτείτε ποιοτικά ελληνικά κρασιά για το σπίτι σε εξαιρετικές τιμές, όλα μονοποικιλιακά με ονομασία προέλευσης, ενώ θα πιείτε «ζωντανά» νεαρά και μεγάλα κόκκινα μακράς ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια. Από τις 7 και μετά που λειτουργεί η κουζίνα του θα συνοδεύσετε το κρασί σας με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και επιλεγμένη μουσική πλαισιωμένη από πολύ καλό ήχο! Παρασκευή και Σάββατο δύσκολα βρίσκεις τραπέζι, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κράτηση. Λυβησίου 82, Νέα Μάκρη, 2294099483, fb: Κρασοπουλιό "Σελήνη"
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.