Wine & Spirits

Όλα όσα μας είπαν οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου

Στο 10ο Peloponnese Wine Festival συναντήσαμε 46 από τους πιο διακεκριμένους οινοποιούς και δοκιμάσαμε περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά

341562-710275.jpg
Ρούλα Μαντή
ΤΕΥΧΟΣ 603
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341473-710131.jpg

Στο 10ο Peloponnese Wine Festival που έγινε στο Χίλτον την περασμένη Κυριακή συναντήσαμε 46 από  τους πιο διακεκριμένους οινοποιούς της Πελοποννήσου και της Κεφαλονιάς και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά. Ήταν χωρίς αμφιβολία μια… μεθυστική εκδήλωση. Tο Peloponnese Wine Festival είναι το νέο ανανεωμένο όνομα των ετήσιων εκδηλώσεων των μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) που συνοδεύεται πάντα με γευσιγνωσία κρασιών. Με φρέσκο λογότυπο, μοντέρνα ιστοσελίδα και καινούργιες ιδέες, οι οίνοι Πελοποννήσου στοχεύουν στην εξωστρέφεια και στο να φέρουν νέους φίλους στο κρασί. 

Η οικογενειακή παράδοση καλά κρατεί στην Πελοπόννησο. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά «αφού αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, μεγαλώσαμε μέσα στα αμπέλια, είναι συνειδητή απόφαση να ασχοληθούμε με αυτά και να εξελίξουμε την οικογενειακή επιχείρηση» εκμυστηρεύτηκε η Αθηνά Λαφαζάνη του Οινοποιείου Λαφαζάνης - Νέστωρ. Μάλιστα ο Βενιαμίν της οικογένειας Βασίλης Λαφαζάνης, που το αντικείμενο των σπουδών του ήταν στην οινολογία, σχολίασε με ιδιαίτερο πάθος την «αμπελουργία ακριβείας» που άρχισε να χρησιμοποιεί  στους αμπελώνες του. Η αμπελουργία ακριβείας μπορεί να ακούγεται πρωτοποριακή για την Ελλάδα, ωστόσο η εφαρμογή της εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και στο άμεσο μέλλον όλη η παρακολούθηση των καλλιεργειών θα μπορεί να γίνεται μέσω δορυφόρου!

Οι Έλληνες παραγωγοί αναμφισβήτητα βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων και αυτό φαίνεται από την παρουσία που έχουν οι περισσότεροι από αυτούς στις αγορές του εξωτερικού: Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία, Κίνα και Ευρώπη γνωρίζουν και γεύονται τα ελληνικά κρασιά. Σε αυτό έχει συμβάλει στο μέγιστο βαθμό το Πρόγραμμα ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς Κρασιού), που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δράσεων για την προβολή των πιο εκλεκτών ελληνικών κρασιών. «Είναι συλλογική και συντονισμένη η προσπάθεια που γίνεται για τις εξαγωγές» εξηγεί ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος της κεφαλονίτικης Οινοποιίας Gentilini, «γιατί όπως έχει διδάξει η ιστορία, μόνος σου δεν πας μακριά, όλοι μαζί όμως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την άκρη της Γης» συμπληρώνει. 

Το κρασί είναι ένα διαβατήριο στον κόσμο έχει πει ο Thom Elkjer σε ένα από τα βιβλία του, που πάντα έχουν τον οίνο  πρωταγωνιστή. «Η διατήρηση της ποιότητας είναι το δικό μας διαβατήριο. Κερδίζει κάθε κρίση και σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο» μας λέει και ο Σωτήρης Μποσινάκης της ομώνυμης οινοποιίας που εδρεύει στην Τρίπολη. «Αυτός είναι ο στόχος μας για τις επόμενες χρονιές, να γίνουμε καλύτεροι και να διατηρήσουμε την άψογη ποιότητά μας».

Οι επώνυμοι ελληνικοί οίνοι και αποστάγματα, έχοντας βάλει τον πήχη ψηλά, βρίσκονται σε φάση ποιοτικής και επικοινωνιακής αναβάθμισης με στόχο να κερδίσουν ένα στοίχημα ουσίας. Και οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού
Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού

Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.