Wine & Spirits

Το top κρασί του Αλέξανδρου Ιωάννου

Νέα στήλη για το κρασί: Σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί επιλέγουν το top κρασί τους 

98150-196535.jpg
Γιάννης Δημόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 598
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337334-701629.jpg

Ο εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μας συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ. 

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Η σειρά κρασιών Rossiu di Munte, που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει κόκκινο του βουνού, περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir, που το καθένα τους είναι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Με μικρή διαφορά, επιλέγω το Rossiu di Munte Γινιέτς για συναισθηματικούς λόγους.

Τι ποικιλία είναι;

Είναι Cabernet Sauvignon από τα πρώτα κλήματα που φύτεψε ο παππούς μου, Ευάγγελος Αβέρωφ, στο Μέτσοβο το 1958-59.

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Ο αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή Γινιέτς στο Μέτσοβο και είναι ο αμπελώνας με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα, από 950μ ως 1050μ. Έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες καιρικές συνθήκες και τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται τακτικά επισκέψεις από καφέ αρκούδες.

Γινιέτς ΜέτσοβοΓινιέτς Μέτσοβο

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Μετά τον τρύγο ακολουθεί προσεκτική διαλογή των σταφυλιών και στη συνέχεια εκραγισμός των σταφυλιών και εκχύλιση για 22 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης πραγματοποιούνται 2-3 διαβροχές τη μέρα. Η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι μεταξύ 20° και 25° C και αμέσως μετά το τέλος της εκχύλισης το κρασί οδηγείται για ωρίμανση σε δρύινο γαλλικό βαρέλι 300 λίτρων (Alliers Chauffe Legere - Chauffe Moyen) όπου παραμένει με τις οινολάσπες για δύο μήνες τουλάχιστον με 3 battonage την εβδομάδα. Η ωρίμανση στο βαρέλι συνεχίζεται για ακόμη 12 μήνες τουλάχιστον.

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);

Στην μύτη είναι έντονο και πληθωρικό με κυρίαρχα τα αρώματα κόκκινων φρούτων και νότες δέρματος και βαρελιού. Στο στόμα είναι γεμάτο με πολλές και πλούσιες τανίνες και δομή που υπόσχεται μακρόχρονη παλαίωση.

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Συνοδεύει κυρίως κρέατα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με μοσχάρι, ψητό ή μαγειρευτό, με πλούσιες σάλτσες.

Ιδανικό σερβίρισμα; (θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε τη φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση;)

Το σερβίρουμε στους 16-18° C. Η μετάγγιση θα το βοηθήσει να εκφράσει πιο γρήγορα το γοητευτικό αρωματικό του δυναμικό. 

Πόσες φιάλες παράγονται συνήθως κάθε χρονιά;

Στη σοδειά του 2012 παράχθηκαν 2004 φιάλες

Rossiu di MunteΥπάρχει δυνατότητα παλαίωσης;

Πότε θα είναι στα καλύτερα του;  To Rossiu di Munte Γινιέτς είναι ένα κρασί που το απολαμβάνει κανείς από τη στιγμή της κυκλοφορίας του μέχρι και αρκετά χρόνια αργότερα. Η παλαίωσή του θα μπορούσε άνετα να αγγίξει την εικοσαετία. 

Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;

Κάθε χρονιά έχει το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι καλύτερες χρονιές είναι αυτές που οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν στο ιδανικό επίπεδο ωρίμανσης των σταφυλιών, όπως το 2011 αλλά και το 2013 που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά. 

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Σε επιλεγμένες κάβες σε τιμή που ξεκινά από τα €20 και σε εστιατόρια. Επίσης όλη η γκάμα των κρασιών μας είναι διαθέσιμη στο πωλητήριο του οινοποιείου στο Μέτσοβο.

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;

Δύσκολα!

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;

Αγαπημένα μου είναι και τα τρία κρασιά της σειρά Rossiu di Munte. Δύσκολα μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στο Pinot Noir, στο Βλάχικο και στο Γινιέτς.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;

Το γεγονός ότι προέρχεται από τα πρώτα κλήματα που φύτεψε ο παππούς μου στο Μέτσοβο κάνει το κρασί αυτό ιδιαίτερο για μένα. Τα φυτά αυτά έχουν ζήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και παράγουν με συνέπεια εκλεκτά σταφύλια που συμπυκνώνουν τη γεύση και αποτυπώνουν τα αρώματα του τόπου μου. Αισθάνομαι πως μέσα από αυτό το κρασί παίρνω τη σκυτάλη για να συνεχίσω την πορεία του Κατώγι Αβέρωφ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ