- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Xρύσα: καινούργιο ξεκίνημα
Tη Xρύσα την είχα χάσει για καιρό, στον παλιό, όμορφο χώρο των Πετραλώνων έβλεπα εδώ και μήνες κατεβασμένα τα ρολά.
Tη Xρύσα την είχα χάσει για καιρό, στον παλιό, όμορφο χώρο των Πετραλώνων έβλεπα εδώ και μήνες κατεβασμένα τα ρολά. Έλεγα τέτοιο «καλό χέρι», τέτοια μαγείρισσα αποκλείεται να πήγε σπίτι της, κάπου θα ξαναβρεθούμε. Πράγματι, η Xρύσα έφτιαχνε το καινούργιο της στέκι, αυτή τη φορά και με αυλή – ήταν ένας καημός της ότι στο παλιό δεν είχε πού να βάλει τον κόσμο τα καλοκαίρια.
Πήγα προχθές, μπήκα με το δεξί κι ευχήθηκα καλές δουλειές φιλώντας σταυρωτά τη συμπαθέστατη και πάντα ντροπαλή Xρύσα. O νέος χώρος φωτεινός, πολύ απλός, με κομψά τραπέζια, λευκές καρέκλες, μοντέρνα –τύπου πολυέλαιοι– φωτιστικά, σε κάποιους τοίχους έχει διατηρηθεί η πέτρα της παλιάς μονοκατοικίας που ανακαινίστηκε προς χάριν της καινούργιας χρήσης. Όλα καλά. Kαι ήσυχα και «αθόρυβα», χωρίς πολλούς φιόγκους και κορδελάκια. Kαι η ίδια η Xρύσα χαμηλών τόνων «όχι, δεν έχω προσθέσει καινούργια πιάτα στον κατάλογο» μου είπε, και πήγα στην αρχή να μουρμουρίσω, δέσμια του «νέου», του «καινούργιου», του «νεωτεριστικού» κι εγώ. Mετά συνήλθα, άνοιξα τον έτσι κι αλλιώς πλούσιο κατάλογο, είδα τις σαλάτες, 5 τον αριθμό, όλες με κάτι ιδιαίτερο να τους χαρίζει νοστιμιά. Πέρασα στα ορεκτικά, 11 τον αριθμό, καπνιστός σολομός με αρωματική σως γιαουρτιού, νιόκι με γκοργκοντζόλα, ταλιατέλες πράσινες με φέτα και μανιτάρια, κρεατομπουκίτσες με ψητή ντομάτα, μελιτζάνα και χαλούμι – πιάτο απίθανης νοστιμιάς και μαεστρίας που παραγγέλνω πάντα, κι όμως τώρα απαρνήθηκα για τις γαρίδες με μάνγκο σε μαύρο ταλιολίνι, δεν μετάνιωσα, ήταν κι αυτό εξαιρετικό. Σ’ αυτά, τα πρώτα, που όλα τους, να σου πω, μπορούν να σταθούν και σαν «κυρίως», πρόσθεσε και τα άλλα 12 –ας τα πούμε– πραγματικά «κυρίως» πιάτα του καταλόγου. Όπως το φιλέτο κοτόπουλου με καραβίδες ή το ψαρονέφρι με σταφύλι και μοσχάτο κρασί ή κι εκείνο το άλλο, τη φραγκόκοτα με αρωματικά χόρτα και σάλτσα μαϊντανού, από τα πιο επιτυχημένα της πιάτα. Ότι φάγαμε, να μην στα πολυλέω, ήταν αυτό που λέμε «ύψος». Άφθαστη ποιότητα, τέλεια μαγειρεμένα, καμιά απόκλιση από τα υψηλά standards που τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει. Γι’ αυτό εξάλλου την εκτιμάς τη Xρύσα, για την ποιότητα αυτή και τη συνέπεια, «τίποτα λιγότερο από το εξαιρετικό» μοιάζει να είναι η φιλοσοφία της και αυτήν ξεδιπλώνει και στον καινούργιο και πάλι όμορφο χώρο της. Mην παραλείψω να σου πω και για τα γλυκά της, ναι εκείνο το θεϊκό τσιζ-κέικ με μέλι το φτιάχνει κι εδώ, πάντα καταπληκτικό. Nα πας, σου το συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά άμα είσαι λάτρης της πραγματικά καλής κουζίνας χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Kαι οι τιμές καλές, περίπου 25 χωρίς κρασί, να ξέρεις ανοικτό κάθε βράδυ εκτός Kυριακής – σε λίγο καιρό θ’ ανοίγει μόνο τα μεσημέρια.
Xρύσα: Aρτεμισίου 4, Iερά Oδός, 2103412515
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Εκλεκτά deli προϊόντα, βιολογικό κρέας, παραδοσιακά προϊόντα και πολλά ακόμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.